Na Murića še ne bodo naleteli

Košarkarji Uniona Olimpije na gostovanju v ligi ABA pri Partizanu, Tajfun v Laktaših.

Objavljeno
04. december 2015 20.33
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Čeprav se je igralni ritem v ligi ABA v zadnjih tednih umiril, bodo moštva v dobrih dveh mesecih končala prvo polovico rednega dela tekmovanja. Tekme 13. kola bodo imele za Slovence srbski pridih, saj bo Union Olimpija danes gostovala pri Partizanu, Tajfun pri Igokei v Republiki srbski, Krka pa bo v ponedeljek pričakala Crveno zvezdo.

Ljubljančani so doslej le enkrat ugnali črno-bele na njihovem parketu (v sezoni 2012/13 s 73:71), vendar so se lahko brez pretirane skromnosti odpravili v Beograd. Letošnji Partizan je namreč le bleda senca šestkratnega prvaka lige ABA in je s štirimi zmagami šele 11. na lestvici. Njegove slabosti je učinkovito razkrila Krka in odnesla obe točki iz srbske metropole, zelo blizu podvigu pa je bil tudi Tajfun. Union Olimpijo lahko opogumljajo spomini na odlično oktobrsko predstavo v dvorani Pionir, ki ji je prinesla zmago nad Crveno zvezdo, in pozitivni trend, s katerim si je okrepila možnosti v evropskem pokalu. Toda v ligi ABA je še marsikaj dolžna. Doslej je le enkrat okusila dve zaporedna uspeha, zato bi njeni košarkarji morali imeti dodaten motiv, da bi nadgradili plen z domačega dvoboja z Metalcem.

»Zavedamo se, kaj nam lahko prinese izjemno težko gostovanje v Beogradu. Razen Krke nihče v tej sezoni še ni ugnal Partizana v dvorani Pionir, v kateri je klonila tudi vodilna Budućnost. Toda tudi mi želimo nadaljevati niz dobrih nastopov,« ocenjuje Olimpijin trener Gašper Potočnik, ki vnovič ne bo mogel računati na Mitjo Nikolića, toda težave ima tudi njegov kolega Petar Božić. Okrepitev na mestu organizatorja igre Jamar Wilson je prišel v zelo slabem stanju, Edo Murić in Mihajlo Andrić še nista okrevala, vprašljiv pa je tudi nastop branilca Aleksandra Cvetkovića. »Murić je sicer začel vaditi s soigralci in se postopno vrača, vendar po junijski operaciji rame še ni sposoben za resen dvoboj,« je Božić pojasnil, kakšno je stanje slovenskega reprezentanta.

Tajfun bo po izpadu iz pokala FIBA poskusil doseči četrto zmago v zadnjih petih nastopih v ligi ABA. Igokea je sicer izgubila oba zadnja domača dvoboja (s Krko in Budućnostjo), toda vmes je ugnala Crveno zvezdo v gosteh in opozorila, da se z njo ne kaže šaliti. Trener Šentjurčanov Dejan Mihevc se strinja: »Moštvo, s kakršnim razpolaga prvak BIH, ima lahko samo visoke ambicije. Premore veliko širine in tudi nekaj izvrstnih posameznikov, toda s kolektivno obrambo in pametnim napadom se lahko vrnemo z zmago.«

Vse ostrejši bodo tudi boji v slovenskem DP, saj bodo v ligo za prvaka napredovali le trije udeleženci uvodnega dela tekmovanja. Da se napetost stopnjuje, dokazujejo tudi četrtkove rokade na klopi moštev, ki doslej niso upravičila pričakovanj. Namesto suspendiranega trenerja Predraga Milovića bo danes Zlatorog vodil njegov pomočnik Gregor Balek, Helios pa je zelo hitro našel zamenjavo za Gašperja Okorna. Novi strateg Domžalčanov je 51-letni Hrvat Jakša Vulić, ki je nazadnje sedel na klopi Splita, pred tem pa je deloval pri Zagrebu, Dubravi, Širokem Brijegu in Cedeviti. Velik uspeh je dosegel poleti 2012, ko je s hrvaško mladinsko reprezentanco osvojil naslov evropskega prvaka.

Pari 13. lige ABA, danes: Igokea – Tajfun (17), Partizan – Union Olimpija (19), Cibona – Budućnost (21); nedelja: Metalac – Mega Leks (17), MZT – Cedevita (19); ponedeljek: Krka – Crvena zvezda (21); odigrano sinoči: Sutjeska : Zadar 71:60; 7. kolo lige Telemach, danes: Rogaška – Zlatorog (19), Hopsi Polzela – Helios Suns (19); nedelja: LTH Castings – Šenčur GGD (20); že odigrano – Lastovka : Portorož 74:79.