Nad Himki vendarle tudi z Begićem?

Evropski pokal: Union Olimpija z Latvijci, Turki, Madžari in dvakrat v Rusijo.

Objavljeno
30. september 2014 11.12
Eduardo Brozovič, košarka
Eduardo Brozovič, košarka
Ljubljana – Če so bili lani košarkarji Uniona Olimpije člani zahodne »poloble« evropskega pokala ter prijetno presenetili v merjenjih moči z Valencio, Varesejem, Ulmom, Asvelom in Parisom Levalloisom, jih je vodstvo tekmovanja letos potisnilo v vzhodno konferenco. Žreb jim je včeraj namenil dve poti v Rusijo, po eno pa v Latvijo, Turčijo in na Madžarsko.

V boju za eno od prvih štirih mest v skupini D Ljubljančane od 15. oktobra do 17. decembra čakajo soočenja z nekdanjima evroligašema Himkijem (član elite je bil v letih 2009–13) in Bešiktašem (peti klub turške lige je igral med najboljšimi na celini v sezoni 2012/13), latvijskim podprvakom VEF Rigo, ki je letos nastopil v evroligaških kvalifikacijah in izpadel v 1. kolu proti Strasbourgu s 53:82, lanskim finalistom pokala eurochallenge Zenitom iz St. Peterburga (bolj znanim pod imenom Triumph Ljuberci) in starim znancem iz lige ABA Szolnokom. Tekmeci so kakovostni, a niso nepremostljiva ovira, še posebej, če bodo košarkarji Aleša Pipana igrali tako navdihnjeno kot lani, ko so celo osvojili prvo mesto v svoji skupini uvodne stopnje evropskega pokala.

V kakšnem vrstnem redu se bodo moštva zvrstila v Stožicah, bo znano danes, že zdaj pa je jasno, da bo Union Olimpija morala odigrati prvo domačo tekmo pred praznimi tribunami. Po znamenitem napadu Zorana Predina na sodnike po dvoboju z Budivelnikom je resda krepko omilila prvotno izrečeno kazen treh tekem za zaprtimi vrati, del pedagoškega ukrepa pa bo vendarle okusila, ob tem pa tudi denarno globo v višini 30.000 evrov.

Slovenski podprvaki vstopajo v novo sezono v krepko spremenjeni zasedbi, zato je težko oceniti njihove možnosti na mednarodni sceni. Toda če je sprva veljalo, da Mirza Begić ne bo branil Olimpijinih barv v evropskem pokalu, da si ne bi poslabšal pogajalskega izhodišča pri iskanju novega delodajalca, zdaj stopajo v ospredje drugačni odtenki zgodbe reprezentančnega centra, ki daje moštvu povsem drugačno razsežnost. »Mirza je pri nas brezplačno, klub zanj plača le zavarovanje. Sklenil je odprto pogodbo, ki mu kadarkoli omogoča selitev k bogatejšemu klubu. Toda če bo čez dva tedna še vedno v Stožicah in na obzorju ne bo konkretne ponudbe, se bomo bržčas dogovorili, da bo igral za Union Olimpijo tudi v evropskem pokalu. V tem primeru bo lahko še vedno prestopil h kateremu od evroligašev, odzval pa se bo lahko tudi vabilu udeleženca evropskega pokala in zanj zaigral v drugem delu tekmovanja,« je včeraj potrdil Olimpijin direktor Matevž Zupančič in zagotovil, da je cilj moštva napredovanje v naslednji krog, da pa nikakor ne bo konca sveta, če mu ne bo uspelo.

»Pred žrebom smo bili nezadovoljni, ker nas je vodstvo evropskega pokala zaradi povečanega števila moštev iz zahodnih držav uvrstilo v vzhodno konferenco, kar običajno pomeni nekoliko manj privlačne tekmece in večje stroške potovanj. Toda naša skupina D je slednjič zelo zanimiva, ognili pa smo se tudi odisejadam v Sibirijo in podobne oddaljene kraje. Zelo pomembno pa je tudi, da so v njej tudi premagljivi tekmeci,« ocenjuje Zupančič, ki se je včeraj udeležil žrebanja v Barceloni, na katerem so 36 moštev iz 17 držav razporedili v šest skupin. Po razpletu pa je upal, da ne bo Olimpija v prazni dvorani pričakala Himkija, ki se je okrepil z MVP letošnjega finalnega turnirja evrolige Tyresom Riceom in Joffreyjem Lauvergnom, zadržal pa Petterija Koponena, Marka Popovića, Sergeja Monio, Jamesa Augustina, Paula Davisa in trenerja Rimasa Kurtinaitisa.