Najraje bi kar vsak dan igrali z Zagrebčani

Union Olimpija po zmagi nad Cibono ugnala še Cedevito, ki je bila tri leta previsoka ovira za Slovence.

Objavljeno
08. oktober 2014 00.04
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kdo ve, ali bodo Hrvati vztrajali pri vabilu slovenski reprezentanci za EP 2015, ker sta Union Olimpija in Krka tako neprijazni z njihovima najboljšima kluboma. Po včerajšnjem uspehu Ljubljančanov v uvodni tekmi 2. kola lige ABA je medsebojni rezultat 3:0, ki pa ga kaže vzeti z rezervo. Crvena zvezda je sinoči vodila v Zagrebu z 38:15 in 78:47.

»Lahko smo zadovoljni z zmago, s tem, kar smo prikazali pri obrambnih nalogah, in z energijo naših košarkarjev, saj niso popuščali. Zaustavili smo zunanje strelce Cedevite, z izjemo Frana Pilepića ni nihče našel pravega ritma. Skok smo dobili s 26:20, v končnici pa smo znali tudi pametno zadržati prednost,« je bil z razpletom zadovoljen Aleš Pipan, potem ko je Union Olimpija prekinila serijo petih zaporednih porazov s hrvaškim prvakom. Do zmage pa je prišla v zanimivem slogu: njen izkoristek pri prostih metih je bil pičlih 13:29, izgubila je 16 točk, njen najboljši strelec pa je bil 24-letno krilo Blaž Mahkovic, ki ima v nogah šele dve tekmi v ligi ABA. In dve zmagi nad finalistoma prejšnje sezone.

Led je sicer prebil Mirza Begić, ki je prispeval osem točk k Olimpijinemu vodstvu z 11:4, toda po svoji stari navadi se je zelo hitro upehal in odšel na klop že v 4. minuti tekme. Alen Omić je bil precej slabša centrska alternativa in ker domači branilci niso bili ravno pri metu, je pobudo prevzela neprepričljiva Cedevita, čeprav je nastopila brez Roka Lenija Ukića, Marko Tomas pa je prebil na parketu le uvodne štiri minute. Pri 27:30 so vendarle stopili v ospredje Mahkovic, Marko Marinović, Hristo Nikolov in Begić ter stožiškemu moštvu omogočili mirnejši posvet med glavnim premorom.

Tretja četrtina, ki jo je Union Olimpija dobila s 24:14, je že prinesla prelomne trenutke, ob katerih je odigral ključno vlogo Nikolov. Kapetan bolgarske reprezentance je zadeval od blizu in daleč ter opogumil soigralce, da so se otresli psihičnega bremena. Svoje je opravila tudi čvrsta obramba, ki je Ljubljančanom omogočila razvijanje nasprotnih napadov in omogočila precej več lahkih košev ob dokaj podobnem iztržku metov: Union Olimpija je metala iz igre 29:55 (53 %), Cedevita 26:52 (50 %). Zaradi napadalne agresivnosti, dobrega skoka in pravočasnih podaj (zbrala je 20 asistenc – Marinović kar 10) je hkrati imela na voljo kar 16 prostih metov več kot Zagrebčani. Ob normalnem izkoristku bi bila torej tekma že kar dolgočasna.

»Več kot zasluženo smo zmagali in zdaj nam bo lažje, tako da se bomo mirno pripravili na dvoboj s Crveno zvezdo. Ne smemo pa si privoščiti prevelikega navdušenja. Sezona bo zelo dolga, pomembno pa bo predvsem, kako bomo igrali, ko se bomo znašli v vlogi favorita. Normalno je, da imamo še veliko rezerve,« je po tekmi poudaril Pipan in nedvomno imel v mislih tudi izvajanje prostih metov, saj so jih njegovi košarkarji v dveh tekmah zgrešili kar 35. Je razlog v glavah ali rokah?

»Res je nenavadno, da so poklicni košarkarji, ki vadijo dvakrat na dan, tako nenatančni. Menim, da gre za problem individualne priprave na izvajanje. V tej prvini smo trenutno res najslabši v ligi ABA, toda z drugimi na srečo nadomeščamo primanjkljaj,« je pojasnil Olimpijin trener. Veljko Mršić, ki je vnovič vodil Cedevito namesto obolelega Jasmina Repeše, je priznal: »Olimpija je bila veliko boljša, česar končni rezultat niti ne razkriva. Ob porazu s Krko smo izgubili našega vodjo Ukića in samozavest, kar se je videlo tudi pri nedopustnih 20 izgubljenih žogah. Pri skoku smo se še dobro kosali z gostitelji.«