NBA: Cleveland se je snel z verige (VIDEO)

Branilci šampionskih prstanov še niso rekli zadnje v finalni seriji, v četrti tekmi so prvič ugnali Golden State (137:116).

Objavljeno
10. junij 2017 08.36
J. P.
J. P.

Cleveland - Košarkarjem Golden Stata se ni posrečilo končnice lige NBA pospraviti pod streho brez poraza. Po kar petnajstih zaporednih zmagah, kar je rekord med vsemi moštvi v štirih glavnih ekipnih športih onkraj »luže«, so morali v četrtem dvoboju finalne serije, ki bi lahko že bil odločilen in zadnji, vendarle na kolena.

Branilec šampionske lovorike Cleveland je tokrat le izkoristil prednost domačega parketa in v Quicken Loans Areni zmagal s prepričljivih 137:116, da misli skrajno resno, pa dokazal že v uvodni četrtini s kar 49 doseženimi točkami. Serija se zdaj seli v Oakland, ki bo peti finalni obračun gostil v noči na torek.

Bojevniki so po dveh uvodnih zmagah v domači dvorani tudi na prvem gostovanju v Clevelandu odpravili tekmeca, resda srečno in šele v zadnjih izdihljajih, a so si vseeno pripravili odlično izhodišče za napad na drugo lovoriko v zadnjih treh sezonah, saj zaostanka z 0:3 v zmagah v zgodovini ni izničil še nobeden od finalistov.

Se je pa Konjenikom neverjeten podvig posrečil lani, ko so v seriji ravno tako že zaostajali z 1:3, nato pa zrežirali čudežni zasuk in v sedmem obračunu tudi potrdili laskavo krono. Prav na ta podvig so se obesili tudi sinoči in finale podaljšali vsaj za eno tekmo. Zadnji, ki se mu je posrečilo ubraniti lovoriko, je bil Miami v sezoni 2012/13.

Sinoči so Konjeniki pred 20.562 gledalci v nabito polni dvorani silovito začeli, vodili od prve sekunde naprej in že na uvodni odmor odnesli zelo udobnih 16 točk zaloge. Prednost je tik pred koncem polčasa narasla že na +22 in razigrani in učinkoviti gostitelji so jo brez težav zadržali vse do poslednjega piska sirene.

V zadnjih dveh desetletjih ni še nobeno moštvo v enem finalnem obračunu doseglo toliko točk kot sinoči Cleveland, torej 137. Zmagovalci so se »sneli z verige« predvsem pri metih z razdalje, saj so iz 45 poskusov zadeli kar 24 trojk in bili torej več kot polovično uspešni, v tem pogledu so izstopali Kyrie Irving (7 trojk), Kevin Love (6) in J. R. Smith (5).

Irving je bil tudi sicer s kar 40 točkami najučinkovitejši mož na parketu, ne pa tudi glavni junak zmage, znova je namreč ostal v senci LeBrona Jamesa, ki se je z 31 točkami, desetimi skoki in enajstimi asistencami veselil trojnega dvojčka. Pri poražencih je bil standardni prispevek Kevina Duranta (35 točk) tokrat premalo za uspeh.