NBA: še naprej brez dogovora, Američani tekem sploh ne pogrešajo

Sindikat košarkarjev v ligi NBA je nekaj manj kot 24 ur pred iztekom ultimata zavrnil ponudbo lastnikov klubov.

Objavljeno
09. november 2011 07.55
Posodobljeno
09. november 2011 08.33
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

New York - Lastniki klubov so ob blagoslovu vodstva lige pretekli tedeni igralcem postavili naslednji ultimat - letni dobiček v višini 4,3 milijarde dolarjev se bo delil po načelu 50:50. Toda sindikat igralcev je sinoči ponudbo zavrnil, vendar želijo nadaljevati s pogajanji.

»Enotni smo si, da ponudbe, ki je trenutno na mizi, ne moremo sprejeti. Kljub temu, pa smo seveda za nadaljnja pogajanja,« je dejal predsednik sindikata in igralec Los Angeles Lakers Derek Fisher. Dodal je še, da bi igralci sprejeli delitev dobička po načelu 51:49.

Komisar lige David Stern je pretekli teden dal ultimat igralcem, da sprejmejo ponudbo do srede zvečer, v nasprotnem primeru, bodo lastniki klubov še zaostrili svoje zahteve. Ni znano, kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, po poročanju nekaterih ameriških medijev, pa bi lastniki klubov sprejeli delitev po načelu 52:48, v njihovo korist.

Zanimiva je tudi raziskava, ki so jo izvedli v zadnjih dneh. Ameriške ljubitelje košarke v vseh zveznih državah so namreč spraševali, ali pogrešajo tekme v ligi NBA. Kar 76 odstotkov ljudi je dejalo, da košarkarskih tekem ne pogreša, 12 odstokov anketirancev je jeznih, ker se liga še vedno ni pričela, medtem ko isti delež o tej temi nima mnenja.

»Lockout« oziroma prekinitev vseh dejavnosti v ligi NBA traja že vse od 1. julija, zaradi česar so odpovedali tudi vse tekme v prvem mesecu. Stern je po izreku ultimata pretekli teden dejal, da v kolikor igralci ne sprejmejo pogojev, vprašljiva izvedba celotne sezone.