NBA: nova zavrnitev igralcev, sezona bo očitno padla v vodo

Ker pogajanja med sindikatom igralcev in lastniki klubov v NBA znova niso bila uspešna, je pod vprašajem cela sezona.

Objavljeno
15. november 2011 07.29
Posodobljeno
15. november 2011 07.29
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Pogajanja o delitvi 4,3 milijarde dolarjev vrednega letnega dobička med sindikatom igralcev in lastniki klubov v severnoameriški košarkarski ligi, so znova v slepi ulici. Ultimat, ki ga je igralcem minuli teden postavil komisar lige David Stern, so namreč igralci soglasno zavrnili.

Vodstvo lige je predlagalo delitev dobička na pol, a ker so igralci predlog zavrnili, bodo aktivnosti v NBA še naprej mirovale. Liga bi se ob tem lahko začela 15. decembra, namesto 82 tekem bi jih odigrali deset manj. Vendar pa je takšen scenarij vse manj verjeten, vse bolj verjewtno se zdi, da bo v vodo padla celotna sezona.

»Prišli smo do sklepa, da je propadel celoten postopek dogovarjanja o novi kolektivni pogodbi. Ne nameravamo pristajati na ultimate. Vse preveč smo popuščali, saj so lastniki enostavno želeli preveč, zato so igralci morali odgovoriti,« je po triurnem sestanku dejal direktor združenja igralcev Billy Hunter, ki je napovedal selitev spora na sodišče ter vložitev proti-monopolne tožbe proti vodstvu lige.

Vodstvo lige je igralcem zagrozilo, da bo v primeru, da zadnje ponudbe ne bodo sprejeli pripravilo še strožji predlog, po katerem bi si lastniki vzeli 53, igralcem pa bi ostalo 47 odstotkov. Igralci so sicer sprva zahtevali 53 odstotkov letnega dobička, kasneje so zahtevali 52 odstotkov, lahko pa bi sprejeli tudi 51.

»Ta odločitev je najboljša za vse igralce. Sprejeta je bila soglasno,« je dejal predsednik združenja igralcev Derek Fisher, na novinarski konferenci v New Yorku je bilo sicer navzočih 40 igralcev, med njimi tudi zvezdniki Chris Paul, Carmelo Anthony in Kobe Bryant.

Zadnji datum za rešitev sezone je 7. januar, potem pa bo Stern odpovedal vso sezono. »Sezona lige NBA 2011-2012 je pod velikim vprašajem. Ne vem, kaj želi doseči združenje z napovedanimi pravnimi sredstvi. Najbrž si prizadevajo prestrašiti lastnike, vendar pa se to ne bo zgodilo,« je zadnje dogajanja za ameriško televizijsko mrežo ESPN pokomentiral Stern.

Zadnjič je bila skrajšana sezona 1998-1999, ko so se šele januarja 1999 dogovorili in s februarjem istega leta izpeljali 50 tekem rednega dela za vsako ekipo. V najslabšem možnem scenariju se lahko v ligi NBA ponovi zgodba iz severnoameriške hokejske lige NHL, ko so zaradi spora med igralci in lastniki bili prisiljeni v celoti odpovedati vse tekme v sezoni 2004-2005.

"