NBA: vodstvo lige postavilo igralcem ultimat

Igralci se morajo do srede dokončno odločiti, ali bodo sprejeli ponujenih 51 odstotkov od letnega prihodka lige ali ne.

Objavljeno
06. november 2011 08.00
Posodobljeno
06. november 2011 08.12
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

New York - Po sinočnjem novem večurnem sestanku v New Yorku med predstavniki igralcev in lastnikom moštev je vodstvo lige postavilo igralcem ultimat. Do srede se morajo namreč dokončno odločiti, ali bodo sprejeli ponujenih 51 odstotkov od letnega prihodka lige ali ne.

Komisar lige David Stern je dejal, da se v primeru zavrnitve dogovora, igralcem ne piše nič dobrega, saj jim bodo v prihodnje na mizo dali slabši dogovor, ki ga za nobeno ceno ne bodo več spreminjali. Odločen je bil tudi predstavnik košarkarjev, ki je dejal, da se ne bodo pustili izsiljevati.

V ligi NBA se vsako sezono ustvari približno 4,3 milijarde ameriških dolarjev dobička, vodstvo pa je zdaj igralcem ponudilo med 49 in 51 odstotkih teh sredstev. Stara kolektivna pogodba je igralcem prinašala 57 odstotkov, igralci pa so letos zahtevali vsaj 52,5 odstotka.

V primeru, da se igralci v preostalih treh dneh ne bodo odločili ali sprejmejo ponudbo, bodo upravičeni le še do 47 odstotkov dobička, saj bodo lastniki klubov svojo zdajšnjo ponudbo umaknili, piše STA.

Pri sporu, zaradi katerega vse aktivnosti v NBA mirujejo, liga pa bi se že morala začeti, posreduje mediator George Cohen, vendar pa je posrednik igralcev Jeffrey Kessler do zdaj ponujene možnosti zavračal. Združenje igralcev namreč še vedno zahteva vsaj 52 odstotni kos pogače. Lockout v NBA se vleče že od julija, ligi še vedno grozi odpoved celotne sezone, precej zvezdnikov NBA pa si je nove delodajalce že poiskalo v Evropi.