Nikomur ne smejo zrasti peruti

Kapetan Olimpije Dragiša Drobnjak je kritičen do mladih pri ljubljanskem klubu.

Objavljeno
26. september 2013 23.39
mdr*Sport
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Izguba mesta v evroligi Unionu Olimpiji ponuja priložnost, da se vrne k tesanju lastnega igralnega kadra. V klubu poudarjajo, da bo to njihovo vodilo v novi sezoni, v kateri se bodo pri mladih tesno povezali tudi s Slovanom. Novi kapetan Dragiša Drobnjak pa drugačen odnos do kluba pričakuje tudi od novincev v članski zasedbi in je kritičen do rodov zadnjih let.

»Zdi se mi, da mladi, ki so zadnja leta igrali in igrajo za Olimpijo, nimajo enakega odnosa do tega kluba, kot smo ga imeli mi. Ko sem jaz z Markom Miličem, Gregorjem Hafnarjem in drugim zorel pri Triglavu, smo vedeli, da bomo morali za prihod k Olimpiji garati kot norci, potem pa še trikrat bolj. Zadnja leta pa igralci pridejo in mislijo, da so s tem dosegli vse. Začnejo se vesti zvezdniško, ne vedo pa, kaj pomeni igrati za takšen klub,« je izhodišče, s katerim se Drobnjak tudi loteva letošnjega izziva, ob katerem so mu v moštvu namenili vlogo kapetana.

»Zame je to velika čast, četudi ni prvič. Že ko sem pred leti igral za Olimpijo, sem bil v drugi sezoni nadomestni kapetan do pomladi, ko se je vrnil Sašo Ožbolt. Kapetan sem bil tudi pri Slovanu, na Poljskem, pri Krki. Zame to ni prestiž in predvsem je pomembno, da te določijo soigralci. Letos to prinaša veliko odgovornost, ker imamo mlado zasedbo. Tu sem, da soigralcem pomagam napredovati in da jih usmerjam na parketu. Ve se, da nikoli nisem bil košarkar, ki bi dajal po 30 točk, sem pa držal moštvo skupaj in opravljal umazani posel na parketu, ki se ga v statistiki ne vidi,« pravi Drobnjak.

Pri tem vztraja, da so vsi njihovi cilji za novo sezono uresničljivi – državna lovorika in preboj med šesterico oziroma četverico v ligi ABA. »Imamo nadarjene igralce, ki jih čaka lepa prihodnost, a v tej sezoni bo sadove prinašala le kolektivna igra. Individualnosti ta zasedba še ne bi mogla prenesti, saj še nismo tako kakovostni. Fantje potrebujo čas,« trdi Kranjčan, ki je sicer pogodbo podpisal šele pred kratkim, a je bilo že od začetka poletja jasno, da bo slej ko prej spet oblekel dres ljubljanskega kluba. Formalni postopek je zavlekel predvsem sam z odločitvijo, da pogajanja okoli pogodbe vodi brez zastopnika, vmes je odklonil novo pogodbo pri Oostendeju.

»V Belgiji smo imeli izjemno sezono, po nekaj letih vrnili državno lovoriko v klub, trije igralci smo bili glavni nosilci igre. Vse je zapletlo pravilo zmanjšanja števila tujcev v moštvu s sedem na šest. Na mojem igralnem položaju sta bila še dva Američana s še enoletno pogodbo, moja se je iztekla in seveda mi je niso mogli podaljšati. Pozneje pa so mi jo ponudili do januarja, ko se je eden od Američanov poškodoval. A sem se ustno že dogovoril z Alešem Pipanom, tudi denarno pa razlika ne bi bila bistvena,« pojasnjuje Drobnjak, ki si želi sezono začeti s prvo lovoriko že prihodnji teden, ko bo na sporedu superpokal z njegovim nekdanjim klubom Krko.