Nora Jeffersonova trojka Olimpijo približala 16. lovoriki

Še štiri sekunde pred koncem 2. finalne tekme je bil izid izenačen, nato je z neverjetno trojko odločil Brandon Jefferson.

Objavljeno
19. maj 2017 22.21
Košarka U.Olimpija:Rogaška
J. P.
J. P.

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so le še korak oddaljeni od naslova državnih prvakov, šestnajstega doslej in prvega po sezoni 2008/09. Tudi v današnjem drugem dvoboju finalne serije lige Nova KBM so namreč v Tivoliju za las odpravili čvrsto zasedbo Rogaške, vnovič za zgolj dve točki, tokrat s 75:73. Za lovoriko potrebujejo še eno zmago, do nje se lahko dokopljejo že v nedeljo ob 18. uri v Rogaški Slatini.

Le začetne minute so bile v znamenju gostov, ki so si v manj kot treh minutah priigrali prednost sedmih točk (9:2), a so se zmaji hitro otresli uvodnega krča in izenačili na 11:11, vodstvo pa držali do odhoda na glavni odmor. Tik po njem je Rogaška s trojko Tadeja Fermeta izenačila in nato vodila, nazadnje s 44:43, nakar so varovanci Gašperja Okorna z devetimi zaporednimi točkami tehtnico spet nagnili na svojo stran.

Olimpija je v 32. minuti še imela prednost +10, ki pa se je v ključnih trenutkih začela topiti. Tri minute pred koncem je bila četa Damjana Novakovića vnovič za točko spredaj (68:67), v razburljivi končnici pa je bil izid izenačen do treh sekund pred koncem. Tedaj je, že kar nekoliko iz obupa, z ogromne razdalje skoraj devetih metrov poskusil Brandon Jefferson, ki je iskal prekršek, a zadel neverjetno trojko - žoga se je od table odbila v obroč -, s katero je odločil zmagovalca.

Prav Jefferson je bil najučinkovitejši mož v ljubljanski vrsti s 16 točkami, prav vse iz igre je dosegel s (petimi) trojkami. Dvojnega dvojčka za 15 točk in deset skokov se je veselil Nikola Janković, medtem ko je Gregor Hrovat primaknil 14 točk. Pri gostih se je med strelce vpisala zgolj šesterica, Ferme se je ustavil pri 19 točkah, po 14 pa so jih zmogli Taylor Johns (osem skokov), Darwin Davis (pet asistenc) in Dragan Đuranović (sedem skokov).

»Izenačena tekma z za nas srečnim zaključkom. Z izjemo nervoznih uvodnih minut smo do rezultata 60:50 igrali dobro, bili korektni na obeh straneh igrišča, predvsem v obrambi, nadzorovali smo tudi skok. Nato smo nerazumljivo popustili in Rogaški ponudili priložnost za izenačenje. Naposled smo se izvlekli, pomembno je, da vodimo z 2:0. Vse ostalo je treba pozabiti in se zbrati za nedeljsko tekmo. Nasprotnik je pokazal izjemen karakter in žilavost. V užitek nam je igrati pred skoraj polnim Tivolijem, hvala navijačem za podporo,« je pojasnil trener Uniona Olimpije Gašper Okorn.

»Igralci so pokazali pogumno igro, nesrečen poraz na prvi tekmi jih ni potrl, maksimalno so si želeli zmagati. Žal smo vnovič nesrečno izgubili. Bolj kot poraz nas skrbi poškodba Đuranovića. Upamo, da bomo v nedeljo igrali v polni postavi in serijo vrnili v Ljubljano,« pa je dodal trener Rogaške Damjan Novaković.

UNION OLIMPIJA : ROGAŠKA 75:73 (55:50, 36:33, 15:14)

Dvorana Tivoli, gledalcev 2300, sodniki Pukl, Špendl (oba Maribor) in Majkič (Hrastnik).

Union Olimpija: Oliver 6 (0:2), Pelko 8, Janković 15 (1:3), Jefferson 16 (1:2), Hrovat 14, Bubnić 5 (0:2), Mulalić 5, Milošević 6.

Rogaška: Johns 14 (3:5), Đuranović 14, Davis 14, Drobnjak 5 (3:4), Ferme 19 (6:6), Fon 7 (2:4).

Prosti meti: Union Olimpija 2:9, Rogaška 14:19.

Trojke: Union Olimpija 11:27 (Jefferson 5, Pelko 2, Hrovat 2, Bubnić, Mulalić), Rogaška 7:24 (Ferme 3, Davis 2, Johns, Fon).

Osebne napake: Union Olimpija 22, Rogaška 16.