Novembra brez tekem v ligi NBA

Potem ko so bli lastniki klubov in sindikat igralcev že blizu dogovora v NBA, se »lockout« nadaljuje.

Objavljeno
29. oktober 2011 08.24
Posodobljeno
29. oktober 2011 08.24
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
New York - Po zadnjih pogovorih so bili tako lastniki klubov severnoameriške košarkarske lige NBA kot sindikat igralcev precej optimistične glede skupne rešitve, s katero bi se lahko nadaljevala sezona v NBA, toda situacija še vedno ostaja nerešena. Po petih urah pogajanj za zaprtimi vrati je namreč komisar lige David Stern odpovedal še vse preostale tekme do konca novembra.

Ko je že vse kazalo, da bosta sprti strani le dosegli dogovor in po skoraj petih mesecih končali lockout, t.i. prekinitev vseh dejavnosti, se je zgodil najbolj črn scenarij. Stern je namreč odpovedal še preostalih 16 igralnih novembrskih dni v sezoni 2011/12. »Zdaj ni več mogoče, niti ni pametno, da bi odigrali popolno sezono,« je ob tem dejal komisar lige NBA.

V NBA so sprva odpovedali uvodnih 100 tekem nove sezone med 1. in 14. novembrom, danes po treh dneh neuspešnih pogajanj pa še vse preostale (102) do konca meseca. Sprti strani se pogajata zlasti o višini letnih prihodkov, ob čemer košarkarji vztrajajo, da znižanje z več kot 52,5 odstotka ne bodo pristali.

Prekinitev dejavnosti oziroma lockout so imeli v NBA nazadnje v sezoni 1998/99; takrat so po dolgih pogajanjih na igrišča stopili šele februarja, košarkarji pa so v rednem delu odigrali le 50 tekem, piše STA.