Novomeščani bodo igrali zase, ne za Olimpijo

V drevišnjem 7. kolu košarkarske lige za prvaka vodilna Krka na Polzeli, zelo vroče bo tudi v Tivoliju in Laškem.

Objavljeno
19. april 2017 02.42
Krka-Olimpija Novo Mesto 27.12.2016 [košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če upoštevamo vrstni red na lestvici lige Nova KBM za prvaka in tekmovalne krivulje moštev, lahko pričakujemo derbi 7. kola na Polzeli. Četrtouvrščeni Hopsi (skupno 3 zmage in 3 porazi) bodo nabrušeno pričakali vodilno Krko (5:1), obe zasedbi pa sta v zadnjih treh nastopih dosegli prav toliko zmag. Toda nič manj pomembni ne bosta tekmi v Tivoliju in Laškem.

Pred zadnjimi štirimi koli je teoretično v igri za napredovanje v polfinale končnice vseh šest moštev. Helios (0:6) bi resda moral uprizoriti pravljični zasuk in dobiti vse tekme, zato je bolj verjetno, da bo še naprej ponujal priložnost za uveljavljanje svojim benjaminom. Takšna usmeritev lahko drevi olajša delo košarkarjem Zlatoroga (3:3), toda s tretjega mesta bodo zagotovo spremljali tako Hopse kot Union Olimpijo (2:4), ki ji dobesedno gori pod petami. Drevi se bo morala reševati proti Rogaški (5:1), ki je že zdaj dosegla eno zmago več kot v lanski ligi za prvaka in v tej sezoni vodi proti Ljubljančanom z 2:1.

»Če želimo ostati v boju za uvrstitev v polfinale, moramo tekmo dobiti. Vse drugo ne bo štelo prav nič,« se zaveda Olimpijin trener Gašper Okorn, saj bi dve zmagi zaostanka za najbližjima tekmecema bržkone že pomenili skoraj nepremostljivo razliko. Strateg Slatinčanov Damjan Novaković bi medtem najraje videl, da bi njegovi košarkarji nadaljevali v enakem ritmu, a opozarja: »Olimpija je zaradi poškodb v nekoliko slabši formi. Toda kljub težavam in stanju na lestvici je na domačem parketu favorit.«

Ljubljančani bodo drevi izjemoma stiskali pesti za Krko, da bi ohranili na dosegu vsaj Hopse, s katerimi imajo boljši izkupiček v medsebojnih soočenjih, ki bi jih lahko rešil v končni razvrstitvi. Novomeščani bodo kajpada igrali zgolj zase. Po izpadu iz lige ABA in razočaranju v pokalu Spar si želijo čim prej zagotoviti mesto v končnici slovenskega prvenstva, kar jim lahko uspe že danes, nato bodo poskusili osvojiti prvo mesto v ligi za prvaka še sedmo leto zapored. Hopsi jim očitno ustrezajo, saj so jih v tej sezoni ugnali ob vseh štirih priložnostih: v pokalnem polfinalu in trikrat v DP.

Zanimivo je, da je Union Olimpija doživela kar štiri poraze v šestih kolih, čeprav je s povprečjem 77,5 točke najučinkovitejša v ligi za prvaka. Zato pa šepa njena obramba (povp. 74,2), posebej na gostovanjih (80,3). Krka se je oprijela starega reka, da napad navdušuje gledalce, vendar lovorike osvaja obramba. Doslej je prejela najmanj točk med vsemi (67,5), hkrati uveljavlja svoje prednosti zaradi največjega nabora kakovostnih igralcev. Čeprav je njen napad drugi v ligi za prvaka (76,2), med najučinkovitejšimi posamezniki ne najdemo niti enega Novomeščana. Najvišje sta Ron Curry in Marko Luković na 13. mestu (oba 11,4 točke), pred njima so po štirje košarkarji Olimpije, trije Rogaške itd. Poimensko: 1. Darwin Davis (Rog) povp. 19, 2. Jan Špan (Zlat) 17,3, 3. Brandon Jefferson 16,7, 4. Devin Oliver (oba UO) 16,6, 5. Igor Tratnik (Zlat) 15,5, 6. Gregor Hrovat (UO) 14,2, 7. Tomaž Bolčina (Hel) 13,3, 8. Nikola Janković (UO) 13,2, 9. Tadej Ferme (Rog) 13,2, 10. Dejan Ćup (Hopsi) 12,5, 11. Simo Atanacković (Hel) 12,2, 12. Dragiša Drobnjak (Rog) 12.

Pari 7. kola lige Nova KBM za prvaka, danes: Hopsi Polzela – Krka (18), Union Olimpija – Rogaška (20), Zlatorog – Helios Suns (20); 7. kolo za obstanek: Tajfun – Portorož (19), Šenčur GGD – LTH Castings (20); odigrano sinoči – Terme Olimia : Sixt Primorska 75:90 (Štruc 18; Ožegović 18).