Novomeščani so drago prodali kožo evroligašu

Krka v zadnji tekmi 13. kola lige vodila proti Crveni zvezdi do 32. minute.

Objavljeno
08. december 2015 00.10
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Novo mesto – Tudi po zadnji tekmi 13. kola je ostal Tajfun najbolje uvrščeno slovensko moštvo ob polovici rednega dela lige ABA. Krka je sicer zbrala enako število zmag, a je po sinočnjem porazu s Crveno zvezdo zasedla 7. mesto, stopničko za Šentjurčani, zaradi slabše razlike v koših.

Branilci regionalnega naslova so prišli v Novo mesto kot veliki favoriti, saj sta jih gnali zaporedni evroligaški zmagi nad Realom in Himkijem. Toda sinoči so morali napeti vse sile, da so se povzpeli na drugo mesto na lestvici tik za vodilno Budućnostjo. Gostitelji so se namreč v prvem polčasu bolje znašli v igri brez granitnih obramb in poglobljene organizacije napadov ter hitro prevzeli vodstvo. V 7. minuti je njihova prednost znašala 17:12, kljub žolčnemu razburjenju trenerja beograjskih rdeče-belih Dejana Radonjića pa se je v 13. minuti povišala na 26:17. Jure Lalić je uspešno opravljal svoje težaško delo pod obročema, Mirko Mulalić pa pravočasno zadel dve trojki, ko je kazalo, da se bodo gostje precej bolj agresivno lotili obrambnih nalog.

Crvena zvezda se je pred polčasom sicer približala na 32:33, a si do glavnega premora znova nakopala izdatnejši primanjkljaj. Stvari nista mogla premakniti niti organizator igre Marcus Williams, ki je ob začetku meseca odslužil protidopinško kazen in se vrnil v Beograd, niti odkritje zadnjih evroligaških nastopov Quincy Miller. Njuno moštvo je v uvodnih 20 minutah izkoristilo le 38 odstotkov metov iz igre (Krka 48 %) in tesno izgubilo skok, še največja nevarnost za novomeški koš sta bila branilec Stefan Jović in center Maik Zirbes.

Tretja četrtina je že prinesla Krki nekaj več težav, saj so gostje stopnjevali svoje obrambne napore. Toda Beograjčani so si lahko priigrali le manjši naskok (46:42), v 32. minuti pa so znova zaostajali z 52:51. Ko je bilo najbolj potrebno, pa so znali unovčiti svoje izkušnje. Dve minuti pred koncem so vodili s 66:56, a niso imeli zajamčene mirne končnice, saj jih je ogrozil Luka Lapornik in znižal na 65:68. Bolj se Krki kljub veliki želji ni uspelo približati, saj je proste mete začel zadevati tudi gostujoči center Vladimir Štimac. Krka je bila na koncu natančnejša (iz igre 49:39 %), dobila skok z 32:26 (Rojc 7, Dimec in Sinovec po 6), a si privoščila 22 izgubljenih žog (Katnić 5, Sinovec 4) in imela na voljo 16 prostih metov manj, manjkale pa so tudi točke Stefana Sinovca in Iva Ivanova.