Oba finalista imata veliko rezerv, a bolj malo igralcev

Danes ob 18. uri bo Union Olimpija v Tivoliju gostila Rogaško in se poskušala še bolj približati prvemu državnemu naslovu po 2009.

Objavljeno
18. maj 2017 22.59
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Vsega hudega vajeni navijači Uniona Olimpije, ki so ohranili smisel za šalo, se opogumljajo, da v zadnjih treh finalih državnega prvenstva še ni okusila poraza. Realisti odgovarjajo, da je v torek dosegla šele prvo finalno zmago po 29. maju 2014 in da je z njo opravila šele tretjino poti k prvemu naslovu po letu 2009. Rogaška je le za odtenek bolj oddaljena od cilja, v današnji drugi tekmi (ob 18. uri v Tivoliju) pa bo bržkone še bolj nabrušena, kot je bila v domači dvorani.

Letošnji finale je – 13 let po odločilnem dvoboju DP med Olimpijo in Pivovarno Laško – oživil košarkarsko rivalstvo med Štajerci in Ljubljančani, čeprav so v obeh zasedbah v veliki manjšini. Vsaka ima po enega igralca iz metropole z omembe vredno minutažo (Olimpija Mirka Mulalića, Rogaška Miho Fona) in po enega aduta z vzhodne strani Trojan (Jureta Pelka, ki se je košarkarske abecede naučil v Slovenski Bistrici, oziroma Tadeja Fermeta iz Šmarja pri Jelšah). Slednji je imel na prvi tekmi edini glavno vlogo, saj je dosegel kar 25 točk, Mulalić in Pelko sta skupaj zbrala pet točk ob metu 2:10, Fon zaradi poškodbe pete ni igral. V ospredju so bili tako Američani v obeh moštvih (Darwin Davis in Taylor Johns sta pri Slatinčanih dosegla 45 točk, Olimpijina Devin Oliver in Brandon Jefferson 41), seveda pa tudi srbski strelec odločilnih košev Nikola Janković in kapetan ljubljanskega moštva Gregor Hrovat, sicer doma iz Kopra.

Oba tekmeca sta po splošni oceni zelo dobro kadrovala, saj so se njuni tujci zelo dobro vživeli v zakonitosti slovenske košarke, le zaradi finančnih omejitev imata minimalno število mož ustrezne kakovosti in veliko stavita na »energijske« dejavnike. Toda zaradi »kratkih« zasedb se že v torek nista mogli ogniti velikim nihanjem, še bolj opazna pa bi utegnila biti danes in na nedeljski tretji tekmi, ko bo imela pomembno vlogo tudi utrujenost. Prednost domače dvorane bržkone ne bo odločilna. Rogaška je denimo pred mesecem zmagala v Tivoliju in Olimpijo potisnila na rob prepada, a teden dni pozneje doma izgubila s Krko in nato še v končnici v obeh uvodnih tekmah polfinala in finala.

Danes bo Union Olimpija poskušala ohraniti natančnost pri metih za tri točke in skakalno prednost s prve tekme, ob tem pa tudi obrambno agresivnost, ki ji je omogočila 20 točk po tekmečevih napakah. Eden prvih napadalnih ciljev pa bo vzpostavitev prave globinske igre, saj je pri točkah iz rakete zaostala z 28:40. Rogaška si medtem ne želi več dovoliti, da bi okusila poraz, čeprav je imela precej boljši izkoristek metov iz igre (v torek 49:42 %), zato bo morala omejiti število izgubljenih žog »na suho« ter povečati število skokov in najti kakšnega dejavnega strelca tudi na klopi. Začetna peterka namreč nikakor ne bo dovolj, zato bo zelo dobrodošla tudi Fonova vrnitev.

»Z Eldinom Čamdžićem v torek ni šlo, zato sta morala Ferme in Davis igrati domala vso tekmo ter svoje delo opravila zelo dobro. Toda v nedogled tako ne bo šlo. V Tivoliju nas čaka zahtevna naloga, da povrnemo, kar smo izgubili na domačem parketu. Zavedamo se, da je Olimpija v odlični formi, toda popraviti moramo napake s prve tekme in izsiliti izenačen dvoboj. Tokrat bomo nastopili v popolni zasedbi in pripravljeni na boj. Z malo športne sreče lahko izenačimo rezultat finala,« ocenjuje trener Slatinčanov Damjan Novaković.

Olimpijin strateg Gašper Okorn je po torkovi zmagi nestrpno razlagal, da se želi čim prej vrniti v Ljubljano, da bi se lahko lotil analize tekme. Ostal je mož beseda: »Čas smo izkoristili za počitek in proučevanje slabosti. Čeprav imamo prednost, smo namreč daleč od cilja, zato moramo popraviti kar nekaj stvari. Če želimo potrditi zmago, bomo morali biti zelo potrpežljivi. Nič ni odločenega. Rogaška bo v Tivoliju pod pritiskom, saj lahko nevarno zaostane, a tudi mi ne bomo povsem sproščeni. Ne bomo si mogli izbrisati iz misli, da lahko zmaga pomeni vodstvo z 2:0. Pričakujem neizprosen boj, toda motivirani smo in verjamem, da lahko naredimo korak naprej.«

Oba finalista sta si po pravilniku z začetka sezone priigrala pravico prijave v ligo ABA, le Slatinčani bi morali dobiti še zeleno luč za svojo dvorano, saj je predpisanih 2000 sedežev. Toda v torek se bo sestala skupščina regionalne lige, ki bo obravnavala pismo treh hrvaških soustanoviteljev lige ABA (Cedevite, Cibone in Zadra). V njem zahtevajo, da bi zaradi nepriznavanja FIBA in nacionalnih zvez ligo »zaprli« – predvidoma v krogu ustanoviteljev – ter da bi jo že jeseni skrčili s 14 moštev na 12.