Zdovc bo odločitev vodstva KZS pričakal v Atenah

Jure Zdovc se je z AEK dogovoril za sodelovanje do konca sezone 2017/18.

Objavljeno
21. december 2015 19.38
Društvo Športnih novinarji v sodelovanju s Košarkarško zvezo so izbrali Jureta Zdovca, Srečka Katanca in Roka Petroviča ( nagrado je prejela mati), za vrhunske športne uspehe v hram slovenskih športnih junakov. Nagrajenec Jure zdovc, V
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Mediji po stari celini so nekoliko nestrpno pohiteli z vestjo, da je Jure Zdovc postal novi trener košarkarjev AEK, toda kmalu je res prišla še uradna potrditev. Vodstvo atenskega AEK je na predbožični večerji kluba že predstavilo moža, ki je nasledil srbskega stratega Dragana Šakoto.

»Ponosen sem, da sem postal trener tako uglednega moštva. Na naši skupni poti pričakujem precej začetnih ovir, toda s skupnim trudom jim bomo kos,« je bil kratek slovenski strokovnjak, potem ko je klop turškega Royala Halija prepustil dolgoletnemu pomočniku Stefanosu Dedasu. Sodelovala sta tudi na čelu naše reprezentance, ki naj bi dobila novega (ali starega) selektorja na prvi seji izvršnega odbora KZS po novem letu.

»Z gospodom Zdovcem smo se dogovorili za sodelovanje do konca sezone 2017/18, torej za poltretje leto v obliki pogodbe 1,5+1. Veseli smo, da se je vrnil v Grčijo ter da bo prevzel resno in dolgoročno delo z našim moštvom. Naša pričakovanja ostajajo visoka, cilji v evropskih in domačih tekmovanjih morajo biti v skladu z ugledom našega kluba,« pa je pojasnil predsednik in 76-odstotni lastnik košarkarskega kluba AEK Makis Angelopoulos.

Izkušeni predsednik uprave razvijalca informacijskih sistemov Neurosofta seveda dobro ve, da je moštvo osvojilo šest naslovov grškega prvaka (toda po letu 1970 le enega – 2002), v letih 1968 in 2000 evropski pokal, se v sezoni 1997/98 prebilo v finale evrolige, štiri leta pozneje pa zasedlo četrto mesto med celinsko elito. Toda nič manj se ne zaveda, da je klub pred njegovim prihodom zašel v finančne težave, zaradi katerih je med drugimi moral izterjati dolg na arbitražnem sodišču FIBA tudi naš Smiljan Pavič. AEK je najprej izpadel v drugo ligo, nato dobil celo amaterski status in se šele lani vrnil med prvoligaše. Zdaj si deli 3. mesto na lestvici z Arisom, v evropskem pokalu pa je že izpadel kljub petim zmagam v desetih nastopih. Najbolj znani člani moštva so Malik Hairston, Loukas Mavrokefalidis in nekdanji Novomeščan Malcolm Armstead, ki je sezono začel pri Avtodorju iz Saratova, pred mesecem pa se preselil v Atene.