Okorn: Čudovito se bo zbuditi kot Ljubljančan

Union Olimpija prepričljiva v četrti tekmi finala DP z Rogaško in s 3:1 v zmagah osvojila svoj 16. naslov, prvi po letu 2009.

Objavljeno
25. maj 2017 02.21
Olimpija postala državni prvak. Tekma med Olimpijo in Rogaško v Ljublani, 24. maj 2017 [košarka,Olimpija,Rogaška,Ljubljana,državni prvaki]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Olimpija, Olimpija (in tudi Slat'na, Slat'na) je bučno odmevalo v Tivoliju, vzhičeno navijanje je obudilo številne spomine. V hramu slovenske košarke je ljubljansko moštvo odigralo nešteto izjemnih tekem in osvojilo niz lovorik, od selitve v Stožice niti ene v državnem prvenstvu. Do 16. ligaškega naslova je Olimpija prišla po osemletnem čakanju in štirih ogorčenih spopadih z Rogaško. Najboljše je prihranila za konec pod vodstvom Brandona Jeffersona in MVP finalne serije Devina Oliverja.

Ulice Rogaške Slatine so včeraj opustele, saj se je mobilni živelj zdraviliškega kraja preselil v Ljubljano, preostali so se stiskali pred televizorji. Nihče ni varčeval z grli in dlanmi, drugič zapored se je med žive vrnilo tudi tivolsko občinstvo, tako da lahko letošnji finale uvrstimo med prijetnejše dogodke pod slovenskimi obroči zadnjih let. Košarkarska raven prikazanih iger je presegla finančne zmožnosti obeh finalistov, a seveda ostala krepko pod evropskim povprečjem.

Včeraj sta obe moštvi dali še enkrat vse od sebe, po ofenzivi Uniona Olimpije v tretji četrtini in vrhuncu v zadnjem delu, ki ga je dobila kar z 31:18, pa so se podali na zaslužen dopust. Slatinčani so izgubili drugi finale v zadnjih treh letih z enakim rezultatom in bodo morali potrpeti do prve trofeje. »V takšnih finalih lahko vedno pričakujemo, da bo vsaka od zasedb prikazala eno vrhunsko predstavo. Mi smo jo v tretji tekmi, Olimpija danes,« je priznal najizkušenejši mož na parketu Dragiša Drobnjak, ki je ostal pri šestih naslovih prvaka in tokrat podobno kot drugi centri Rogaške tudi v senci Oliverja in Nikole Jankovića. Gostje so resda dobili skok s 34:28, a pri koših iz »rakete« zaostajali s 16:50. Ob tem so izgubili 21 žog, deset več kot gostitelji, ki so unovčili sila agresivno igro v obrambi s 34 točkami iz nasprotnih napadov. Rogaška je vendarle vodila do sredine druge četrtine zaradi izjemne natančnosti pri metih za tri točke. Žepni branilec Darwin Davis je do polčasa metal trojke 5:6 in poskrbel, da si je njegovo moštvo priigralo prednost 30:23. Goste je presekal Dražen Bubnić, ki je bil pred dvema letoma eden tragičnih junakov finalnega poraza s Tajfunom, včeraj je sedmimi zaporednimi točkami podžgal soigralce. »Če lahko zadeva 'Buba', lahko tudi mi,« so si bržkone rekli in se po hitrem izenačenju začeli pripravljati na stampedo v začetku tretje četrtine. Po pobegu na 51:41 se je Olimpijina prednost stopila, toda v zadnji četrtini je bila neustavljiva. Jefferson je zadeval kot za stavo (za dve 4:6, za tri 5:7, prosti meti 7:7) in slednjič prekosil Davisa (za dve 4:7, za tri 7:10), tudi Janković, Oliver in Gregor Hrovat so presegli mejo 15 točk in naskok domačega moštva je narasel celo na 88:67.

»V drugem polčasu smo dobesedno zlomili tekmeca, ko smo dodali plin v obrambi. Po nedeljskem porazu smo vedeli, da imamo več kot dovolj rezerve. Danes smo jih v glavnem izkoristili, zato lahko rečem, da je Union Olimpija zasluženo državni prvak. Naslov nam veliko pomeni, še posebej, ker smo ga osvojili v prekrasnem ambientu. Naj bo letošnje dvojno zmagoslavje v domačem pokalu in DP zagon klubu za naslednja leta. Osebno sem presrečen in čudovito se bo jutri zbuditi kot Ljubljančan,« je ocenil Olimpijin trener Gašper Okorn ob svoji prvi lovoriki v slovenski ligi.

»V tej sezoni smo imeli toliko vzponov in padcev, toliko nesrečnih porazov, da smo si zaslužili takšen konec sezone. Ob pogledu na semafor kar ne morem verjeti, da smo zmagali tako prepričljivo. V najpomembnejši tekmi sezone smo igrali najbolje in vrnili naslov v Ljubljano, kamor sodi,« je bil vzhičen Devin Oliver, ki se je v štirih finalnih tekmah izkazal s povprečjem 16 točk, 8 skokov in 3 asistenc, s svojo neizmerno energijo pa bil gonilna sila Olimpije.

»Gostitelji so imeli več razigranih košarkarjev, daljšo klop. Mogoče smo zato tako popustili v drugem polčasu, za nameček pa je Jefferson zadel nekaj neverjetnih metov. V vsakem primeru je razplet posledica zelo dobre Olimpijine igre, zato ji lahko le čestitam,« je priznal kapetan Rogaške Tadej Ferme.