Olimpija končno v finalu ali tretja tekma v Novem mestu?

Košarkarji Krke se bodo v danes v Stožicah (18) poskusili ogniti tretjemu zaporednemu izpadu v polfinalu DP.

Objavljeno
09. maj 2017 01.40
Košarka Olimpija Krka,Ljubljana Slovenija 19.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Ali lahko košarkarji Uniona Olimpije po dveh zaporednih zmagah v Novem mestu – v zadnjem kolu lige za prvaka in prvi tekmi polfinala – prekosijo Krko tudi v domači dvorani in se prvič po letu 2014 uvrstijo v finale DP? Odgovor bo ponudil današnji dvoboj v Stožicah, pred katerim ima računico tudi dolenjska zasedba. 

Krkini navijači so pripravljeni priseči, da njihovi ljubljenci ne morejo še enkrat igrati tako bledo, kot so v soboto. Toda nekaj podobnega so govorili tudi pred začetkom končnice. Na vse bolj trhlih temeljih je tudi ocena, da imajo veliko daljši nabor kakovostnih igralcev kot vsi tekmeci. Ob zadnjem porazu v dvorani Leona Štuklja se je med strelce vpisalo osem domačih košarkarjev in devet gostov, ki so delovali tudi bolj sveže, ko se je tekma zavlekla v podaljšek. Ali bodo Ljubljančani zmogli dovolj moči za »hat-trick« v pičlih desetih dneh in skupni izid 6:3 v soočenjih z Novomeščani v tej sezoni, je seveda drugo vprašanje, toda veliko vlogo bo imela psihična trdnost, ki doslej ni bila najmočnejše Krkino orožje. Ne nazadnje je klonila v skoraj vseh dvobojih, ki so Unionu Olimpiji pomenili nekaj več: dvakrat v ligi ABA, v finalu pokala Spar (tudi po podaljšku), dnevu odločitve pred končnico in ob začetku polfinala.

»Vedeli smo, da moramo biti za zmago osredotočeni ves čas. To nam v soboto ni uspelo, zato moramo to pred revanšo popraviti. Če nam bo uspelo, bo izid drugačen,« razmišlja Krkin trener Simon Petrov, ki se zaveda, da so njegovi košarkarji v tej sezoni večkrat premagali Olimpijo v Ljubljani kot v Novem mestu; po enkrat v Stožicah in Tivoliju. Strateg Ljubljančanov Gašper Okorn se zato ni prepustil zadovoljstvu po vodstvu z 1:0, temveč je minula dneva izkoristil za analizo napak: »Pri nekaterih prvinah, denimo skoku, ki smo ga izgubili z 39:48, smo bili pod vsako kritiko. V Stožicah pričakujem novo težko tekmo. Razmišljati moramo zgolj o naši igri in biti potrpežljivi. Ne bežimo od odgovornosti in pritiska. Če želimo v finale, moramo zmagati na domačem parketu.«

Zanimivo je, da so bili v soboto v glavnih skakalnih vlogah zunanji igralci: pri gostiteljih sta Erjon Kastrati (9) in Sandi Čebular (7) skupaj zbrala 16 skokov, pri Olimpiji prav toliko Gregor Hrovat (9) in komaj 175 cm visoki Brandon Jefferson (7). Slednja sta tudi najučinkovitejša strelca dosedanjih derbijev. Jeffersson je v tej sezoni natresel Krki 138 točk v osmih tekmah (povp. 17,2), Hrovat 126. V ljubljanski zasedbi jima sledita Nikola Janković (92 točk v sedmih nastopih), predvsem na račun 33 točk v pokalnem finalu, in Devin Oliver (89), Mirko Mulalić (41 v sedmih tekmah) je že krepko zadaj, v zadnjih treh derbijih pa je zmogel pičlih 6 točk. Krkin seznam je bolj zgoščen, na njem izstopajo Ron Curry z 89 točkami (povp. 11,1), Žiga Dimec (86), Matic Rebec (85) in Kastrati (78 v sedmih tekmah). Marko Luković je proti Olimpiji igral le štirikrat in dosegel 55 točk (povp. 13,7).

Drugi tekmi polfinala, danes: Union Olimpija – Krka (18); jutri: Zlatorog – Rogaška (18).