Olimpija nima Armsteada, ima pa kolektiv

Po porazu s Krko bo Cedevita v prvi tekmi 2. kola lige ABA danes gostovala v Stožicah.

Objavljeno
06. oktober 2014 23.41
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Po 15 zaporednih zmagah nad našimi moštvi v ligi ABA so košarkarji Cedevite le klonili v Novem mestu, danes ob 18. uri pa se bodo vrnili v Stožice, kjer so 11. oktobra 2011 začeli »protislovenski« niz. Union Olimpija jih pričakuje nabrušeno, saj ji je zmaga nad Cibono okrepila samozavest.

Ko so hrvaški prvaki pred tremi leti izgubili v Ljubljani, so jih pokopali Danny Green, Ratko Varda (oba po 15) in Aleksandar Ćapin (14), v njihovih vrstah sta bila najbolj razpoložena Chris Warren (20) in Matjaž Smodiš (12). Od tedaj je v zagrebški zasedbi ostal le center Miro Bilan, v Olimpijinem moštvu pa se tekme spominjata le Dino Murić in Sasu Salin. Kako se je ne bi, ko pa sta nato okusila pet zaporednih porazov z »vitaminčki« in jih na lestvici gledala z varne razdalje. Cedevita je bila v sezoni 2011/12 druga v regiji, leto pozneje šesta in si spomladi z uvrstitvijo v finale zagotovila vrnitev v evroligo, Union Olimpija pa se je lahko v tem času pohvalila s šestim, osmim in desetim mestom.

Vse številke torej dajejo prednost Zagrebčanom, njihove preglavice zaradi bolezni trenerja Jasmina Repeše, poškodbe Roka Lenija Ukića in težav pri okrevanju Marka Tomasa pa vlivajo upanje Ljubljančanom, ki so v soboto dobili svetal zgled. Toda Krka je imela izjemnega Malcolma Armsteada, ki si je lahko sam ustvarjal mete, zadeval v serijah in pošiljal v ogenj soigralce tako na začetku tekme kot v odločilnih minutah. Aleš Pipan takšnega košarkarja nima, čeprav je Hristo Nikolov ob zmagi nad Cibono dosegel 17 točk že do rezultata 19:17. V nadaljevanju je zmogel le še štiri točke, zato so morali stopiti v ospredje Luka Rupnik, Marko Marinović, Dino Murić, Alen Omić, Blaž Mahkovic ... Mirza Begić, Sasu Salin in Halil Kanacević so vnovič ostali dolžniki, ogromna rezerva pa so tudi prosti meti, ki so jih Ljubljančani v petek izvajali kot popolni začetniki (23:42).

»Cedevita meri na najvišja mesta v ligi ABA in vloga favorita ji pripada tudi tokrat. Ima izkušene košarkarje, ki že dalj časa igrajo na mednarodni ravni. Toda Krka je dokazala, da so Zagrebčani premagljivi, zato bomo poskusili igrati agresivno v obrambi in sproščeno v napadu ter poskusili presenetiti. Gregor Hrovat, ki si je zlomil nos na tekmi s Cibono, ne bo nastopil, saj potrebuje čas, da mu splahni oteklina, potem pa bo začel igrati z zaščitno masko,« ocenjuje Pipan.

Cedevita zaradi natrganine v zadnji stegenski mišici zagotovo ne bo mogla računati na Ukića, zato Repešev pomočnik Veljko Mršić, ki je vodil moštvo v Novem mestu, toliko bolj goreče upa, da bi lahko v moštvo uvrstil rekonvalescenta Tomasa. »Proti Krki je v drugem polčasu odpovedala obramba, po Ukićevi poškodbi pa je začela pešati tudi organizacija napadov. V Ljubljani bomo nedvomno igrali bolje in bolj čvrsto, predvsem pa moramo bolje skakati, saj imamo preveč težav s to prvino. Čaka nas namreč Olimpija, ki je v superpokalnem dvoboju zasenčila Krko v zračnih bitkah in igra bolj moštveno kot Novomeščani,« opozarja Mršić.

Pari 2. kola lige ABA, danes: Union Olimpija – Cedevita (18), MZT – Zadar (20), Cibona – Crvena zvezda (20); jutri: Partizan – Krka (20), Szolnok – Metalac (18), Igokea – Budućnost (18), Levski – Mega Vizura (18).