Olimpija v ABA po revanšo h Krki

Krka se nocojšnjega derbija z Ljubljančani v 7. kolu lige ABA loteva s precej slabšim izhodiščem.

Objavljeno
11. november 2011 21.40
Posodobljeno
11. november 2011 21.40
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Ko sta se pred poldrugim mesecem Krka in Union Olimpija pomerili v superpokalu in so Novomeščani dvignili še tretjo lovoriko v nekaj mesecih, se je zdelo, da jim nič ne bo na poti tudi v tej sezoni. A nocojšnjega derbija z Ljubljančani v 7. kolu lige ABA se že lotevajo s precej slabšim izhodiščem.

Ob oktobrskem zmagoslavju v Rogaški Slatini je bilo resda še prezgodaj za morebitne ocene moči obeh slovenskih udarnih zasedb, ki sta poleti spet doživeli popoln prepih v svojih vrstah, a je odločen začetek Novomeščanov vseeno obetal, da bodo zadržali konstanto iz prejšnje sezone, v kateri so že posegli po superpokalu, nato naslovu prvakov v pokalu eurochallenge ter slovenskih prvakov, vmes pa nastopili tudi na finalnem turnirju regionalne lige. A pred današnjim derbijem je dolenjska ekipa šele 11. med štirinajstimi udeleženci lige ABA, z zmago in petimi porazi pa se je že močno približala svojemu najslabšemu začetku v regionalni ligi v sezoni 2003/04 (1:6). Ples številk pa vseeno ne kaže povsem podobe na parketu, Krka se je doslej pomerila s štirimi moštvi iz vodilne šesterice, Olimpija s petimi tekmeci od šestih (šesta je prav Krka), ki zasedajo dno lestvice.

»Razlika zagotovo ni takšna, kot jo kaže lestvica,« opozarja Smiljan Pavič, ki je imel s Krko teden dni časa za pripravo na derbi. »Je pa res, da Olimpija bolje igra in je po mojem tudi tokrat favorit, medtem ko smo mi v nezavidljivem položaju. Dobili smo le Široki, pa vseeno ne moremo reči, da smo proti drugim delali hude spodrsljaje. Igrali smo z Maccabijem, Partizanom, Budućnostjo v gosteh. Nov uspeh bomo zdaj zato še kako iskali proti Olimpiji, zmage si želimo in tudi podporo s tribun pričakujemo veliko, saj derbi vedno napolni dvorano,« dodaja Pavič. Vprašljiv je le nastop Curtisa Stinsona, ki ima vnovič težave z gležnjem, nabira se mu kalcij v sklepu in je minule dni treniral po prilagojenem programu, vmes pa imel terapije. »Naša igra je boljša kot pred tedni, a je niz porazov prinesel tudi neizogibno živčnost in iskreno upam, da jo bomo izkoristili z nadpovprečno igro,« dodaja Pavič. Skrbi Ljubljančanov so drugačne. Potem ko so si s porazom proti Galatasarayu v evroligi precej otežili položaj, imajo vsi v glavah nujnost ohranitve visokega mesta in dobrega niza v regionalnem prvenstvu, v katerem to sezono še niso izgubili. »Bilo bi neumno, da zapravimo to prednost, zato moramo dati od sebe vsaj 100 odstotkov, če že ne 120, da tudi tokrat zmagamo. Bo pa to povsem nekaj drugega kot dvoboj superpokala, ki smo ga igrali ob uvodu v sezono in na nevtralnem terenu. Zdaj je za obojimi mesec in pol treningov in tekem. Tedaj smo bili mi v polovični zasedbi zaradi omejitve števila tujcev, pa tudi Markota se je komaj pridružil ekipi po reprezentančnih nastopih. Bili smo povsem neuigrani,« Olimpijin center Ratko Varda opozarja, da so se vmes stvari precej spremenile.

»Ob tem se zavedamo, da mi šele prihajamo v niz težkih gostovanj, torej je še toliko pomembneje, da izkoristimo vsako priložnost za ohranitev visokega položaja na lestvici. Krka ni niti blizu nas po uvrstitvi, a ni niti približno tako slaba ekipa, kot kažejo številke. Razvrstitev ni pokazatelj. Upam, da bo za nas precej drugače, kot sta se iztekla superpokal in dvoboj z Galatasarayem,« dodaja Olimpijina »petica«. Sicer pa bosta doma tokrat igrala tudi oba druga slovenska ligaša, edina še brez zmage v ligi ABA, Zlatorog gosti Zagreb, Helios pa jutri Crveno zvezdo.