Olimpija: v finalu zdravi in redno plačani

Rogaška bo danes ob 18. uri gostiteljica ob začetku odločilnega dvoboja DP, z mislimi tudi pri ligi ABA.

Objavljeno
16. maj 2017 00.45
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Union Olimpija 23, Rogaška 2. Po številu uvrstitev v finale državnega prvenstva ljubljanski košarkarji krepko prekašajo letošnje tekmece, toda pred današnjim začetkom odločilnega dvoboja za naslov ob 18. uri v Rogaški Slatini niti ne pomislijo, da bi si lastili vlogo favorita. »To bi bilo zelo prepotentno,« meni njihov trener Gašper Okorn.

Na strani njegovega moštva je pač le zgodovina slovenske klubske košarke, v kateri prednjači s 15 naslovi v DP, sodobni argumenti govorijo v prid Slatinčanov. V tej sezoni so se z Olimpijo pomerili štirikrat in jo trikrat premagali, med drugim v Tivoliju, ko ji je šlo za življenje in smrt v finišu lige za prvaka. V finalu do treh zmag bodo imeli tudi prednost tekme več v domači dvorani, ki se bo vsakič spremenila v peklenski kotel. Soočenja v Ljubljani bodo medtem v Tivoliju, ki resda nudi bolj košarkarsko vzdušje kot Stožice, toda tudi v njem je občinstvo nekako vzvišeno hladno in skorajda ne pomeni ovire za goste.

»Tudi nam je prijetnejše v Tivoliju, pa ne le zato, ker nismo vajeni igrati v tako veliki dvorani, kot so Stožice. V pokalu Spar se nismo prebili v polfinale, zato je uspeh v DP dobrodošel. Druga uvrstitev v finale v zadnjih treh sezonah nam veliko pomeni, saj je potrditev dobrega dela kluba,« prikimava Tadej Ferme, kapetan Rogaške in edini iz letošnje zasedbe, ki je pred dvema letoma igral v finalu s Tajfunom. Njegovo moštvo si je tako kot Olimpija že prislužilo vstopnico za ligo ABA in tudi klubsko vodstvo kaže zanimanje za krstno igranje med regionalno elito. Toda šele v naslednjih tednih bo jasno, ali bo lahko ustrezno povečalo proračun in okrepilo igralski kader, kajpada pa tudi zagotovilo ustrezno dvorano, ki mora imeti po veljavnih predpisih vsaj 2000 sedežev. Za odločilne tekme z Unionom Olimpijo bodo namestili dodatne montažne tribune, a se še vedno ne bodo približali zahtevani številki.

Trener Slatinčanov Damjan Novaković poudarja: »Pričakujem nabito polno dvorano in zanimivo košarko, za naprej pa tudi jaz mislim, da je boljši izbor Tivoli. Toda če igraš dobro, ne vidiš razlike med dvoranami. Mi bomo večkrat v vlogi gostitelja, kar je po svoje prednost, a ne odločilna. Lahko se primeri, da bomo doma izgubili prvo tekmo in nato zmagali v Ljubljani. Toda čeprav smo si komaj za silo spočili po polfinalu z Zlatorogom, nas najtežje delo čaka pred tretjo in morebitno peto tekmo, saj bo časa za oddih zelo malo. Odločilo bo veliko dejavnikov, na prvem mestu pa bosta utrujenost in poškodbe. V našem moštvu bo Leon Šantelj zagotovo igral, o Mihi Fonu, ki ga muči peta, pa bo odločitev padla v zadnjem hipu. V petek bo zagotovo v moštvu.«

Za Rogaško bo igral tudi edini udeleženec letošnjega finala, ki je že osvojil naslov slovenskega prvaka. Dragiša Drobnjak jih ima v lasti kar šest – s Krko (2000, 20013 in 2011), Olimpijo (2005 in 2006) in Tajfunom (20015) – in ob tem še trikrat igral v finalu, zato bodo njegove izkušnje dragocene. Da pri 39 letih ni za staro šaro, priča tudi njegovo povprečje v štirih dvobojih z Olimpijo – 10,8 točke. Njegov najučinkovitejši soigralec je le 178 m visoki Darwin Davis (povp. 17,5), ki je vselej prekosil še tri centimetre nižjega Brandona Jeffersona. Olimpijin dirigent je le enkrat zmogel več kot pet točk, zato pa sta proti Rogaški prišla na svoj račun Devin Oliver s 23,5 točke in 7,2 skoka ter Nikola Janković (18), ki je okreval po poškodbi hrbta. Ljubljančani tako po dolgih letih pričakujejo finale DP zdravi in zadovoljni, saj redno prejemajo plače.

»Potrkati moramo na les. Rogaška je edina slovenska ekipa, ki ima v tej sezoni pozitivno bilanco z nami, za nameček bo gostiteljica v morebitni peti tekmi, toda tudi mi želimo osvojiti naslov, prvič po letu 2009. Želim si tudi, da bi po koncu DP govorili le o košarki,« napoveduje Okorn, Olimpijin kapetan Gregor Hrovat dodaja: »Motivacija in želja v naši ekipi sta na najvišji ravni. Za nami je zelo dolga sezona in ne želimo je končati z grenkim priokusom. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi zmagali. Na nas je, da pokažemo kaj znamo!«