Olimpija za začetek že prekinila en Krkin niz

Novomeščani obstali na pragu četrtega zaporednega zmagoslavja v slovenskem superpokalu.

Objavljeno
03. oktober 2013 10.11
Krka vs Union Olimpija. Na sliki Malcom Ray Armstead(10) in Arthur Alexander Stephes(33) Lucija, 02.10.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Lucija – Tekma za slovenski superpokal je nedvomno prišla prezgodaj, zato žoga še ni najbolj ubogala košarkarjev Krke in Uniona Olimpije. Razmerje moči med močno prenovljenima moštvoma pa se je že malenkostno spremenilo. Ljubljančani so po treh zaporednih zmagoslavjih Novomeščanov le dobili dvoboj med državnim prvakom in pokalnim zmagovalcem.

Olimpijin trener Aleš Pipan je pred včerajšnjo tekmo poudarjal, da ima največje rezerve v njegovem moštvu organizator igre Cedric Jackson, ki zaradi občutljivosti njegove vloge na parketu potrebuje nekoliko več časa za prilagoditev na novo okolje. Obdobje privajanja pa se bo očitno še podaljšalo, saj si je ameriški branilec na torkovem treningu načel trebušno mišico in bo predvidoma potreboval dva tedna počitka, zato bo izpustil tudi jutrišnje gostovanje pri MZT v uvodnem kolu lige ABA. V začetni peterki ga je nadomestil mladi Hrvat Paolo Marinelli, vendar je na parketu prebil le slabe dve minuti ter obsedel na klopi ob lažje poškodovanem Draženu Bubniću in Gregi Sajevcu, ki je zapolnil kvoto sedmih Slovencev, nato pa sta za krmilo izmenično poprijela Nebojša Joksimović in Luka Rupnik. Ljubljančani so imeli manj možnosti na drugih igralnih mestih, vendar jim je uspelo zapolniti največje vrzeli.

Krka tokrat še ni mogla računati na poškodovano krilo Marka Pajića, počival je tudi center Tomaž Bolčina, vendar je vodila domala ves čas z minimalno prednostjo, ki je bila v prvem polčasu najvišja pri začetnih 6:1. Kot se spodobi za uvodno domače tekmovanje, sta v obeh zasedbah dolgo izstopala košarkarja z bogatimi izkušnjami iz igralnih let pri obeh moštvih: pri Novomeščanih Jaka Klobučar in pri Ljubljančanih Dragiša Drobnjak. Med novinci pa je tokrat največ pokazal Olimpijin center Alex Stepheson (met iz igre 7:7 in 7 skokov), čeprav tudi on ni bistveno izstopal iz borbenega, a dokaj bledega povprečja. Na odgovor, koliko »muzike« bodo klubski šefi dobili za relativno malo denarja, pa bo kajpada treba še nekoliko počakati.

Novomeščani so prišli do prve obetavnejše prednosti v 22. minuti pri rezultatu 38:31, ki ni dolgo trajalo, toda po Olimpijinem izenačenju na 40:40 so se slovenski prvaki zadnjih štirih sezon znova odlepili na 58:50. V njihovi igri pa je bilo premalo odločnih globinskih poskusov (prosti meti le 6:8), da bi se lahko ognili večjim nihanjem. Še več: po vodstvu s 60:52 štiri minute in pol celo niso več zmogli niti točke, njihovi poskusi so se zataknili pri premalo izdelanih akcijah. Ljubljančani so bili v prelomnih trenutkih precej bolj konkretni, čeprav so bili tudi nekateri njihovi aduti vidno nerazpoloženi; Sasu Salin je denimo zgrešil vseh pet metov za tri točke. V finišu je pet od Olimpijinih enajstih točk dosegel Stepheson, ki je po dveh uspešnih prostih metih Deividasa Gailiusa in zgrešenem poskusu Chrisa Bookerja dosegel tudi koš za vodstvo njegovega moštva z 61:60 le 10,6 sekunde pred koncem in si že zagotovil naslov MVP tekme. Edo Murić se je namreč pri zadnjem napadu Krke zapletel pri vodenju, Salin pa s svojim edinim košem iz igre postavil končni rezultat ob izteku igralnega časa.

Pipan je po uspešnem uradnem krstu na Olimpijini klopi poudaril: »Vsekakor je bolje zmagati kot izgubiti. Čestitke fantom, igrali so srčno in dosegli zmago, ki pomeni potrditev, da smo na dobri poti. Vedeli smo, da tekma ne bo privlačna, odločila pa je naša obramba, ki sicer še ni optimalna, videli pa smo že obilo pomaganja in pravočasnega prevzemanja igralcev.«