Olimpijin paničen finiš s srečnim koncem

Košarkarji Uniona Olimpije z zmago nad Bonnom (82:77) dodatno povečali svoje evropske možnosti.

Objavljeno
02. december 2015 23.40
Košarkarska tekma Union Olimpija in Telekom Baskets Bonn 28.oktobra 2015 [Ljubljana.šport,košarka,Union Olimpija,Telekom Baskets Bonn]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Bonn – Četrta zmaga v osmih nastopih košarkarjem Uniona Olimpije še ni na stežaj odprla vrat do drugega kroga evropskega pokala, toda pogled na lestvico skupine A je že bolj prijeten. Kajti če se jim prvič po izgubi mesta v evroligi ne bi uspelo prebiti v top 32 med drugoligaši stare celine, bi se z grenkobo spomnili sinočnje revanše s Telekomom Bonnom.

S trenutno 9. zasedbo nemške lige, ki je do sinoči klonila v osmih zaporednih tekmah na domači in mednarodni sceni, so Ljubljančani dokaj gladko (na koncu je bilo znosnih 77:82) izgubili v domači dvorani. Na tekmečevem parketu, na katerem niso mogli računati na Mitjo Nikolića, ob tem pa so negotove napovedi spremljale Zacka Wrighta, Saša Zagorca in Ronaldsa Zakisa, so bili zato vsaj na papirju obsojeni na neuspeh. Toda z vso vnemo so se poskusili ogniti usodi in prijetno presenetili. Pri prednosti 18 točk so sicer nerazumljivo popustili in omogočili gostiteljem, da so jim z nizom 16:0 povsem približali, toda nova srhljivka stožiških košarkarjev je imela srečen konec. Pred dvema zadnjima koloma so se otresli moštva iz Bonna, ki zaostaja že za dve zmagi, tako kot z Nanterrom pa imajo izenačen izkupiček v medsebojnih soočenjih.

Ugoden razplet je obetala že uvodna četrtina, v kateri je nemudoma potegnil včeraj zelo razpoloženi Sava Lešić, V utečen stroj pa sta se uspešno vključila še Wright in Zagorac, ki je že s prvim metom zadel trojko in popeljal Union Olimpijo do prednosti 25:14. Kar 31 doseženih točk v prvih desetih minutah veliko pove o njenem napadu, zelo dobro pa je delovala tudi obramba, ki je resda imela precej preglavic z litovskim krilnim centrom Tadasom Klimavičiusom, a zato dodobra umirila njegove soigralce. Tudi strelca 20 točk s prvega dvoboja Aarona Whita. Za spremembo ritma je sicer poskrbel prehod Nemcev k conski obrambi, s katero so dobili drugo četrtino z 18:15 in se po zaostanku s 26:39 še pred polčasom približali na 40:43, toda Miha Lapornik je pravočasno odbil njihov juriš s trojko za mirnejši glavni premor, ob katerim so bili lahko gostje zelo zadovoljni z iztržkom 9 ukradenih žog in 12 asistenc ob le 5 izgubljenih žogah, presenetil pa jih je podatek, da niso prišli niti do enega napadalnega skoka.

Telekom Bonn je tudi v nadaljevanju grenil življenje Ljubljančanom s consko postavitvijo, a tudi svojim privržencem, saj so mu številni taktični poskusi prinašali le pičlo rezultatsko korist. In tudi ko se je s tekmečevo »pomočjo« povsem približal, denimo na 48:51, se je Union Olimpija vedno pravočasno zganila. In če je bilo v tretji četrtini marsikaj vendarle preveč odvisno od Lapornika in Lešića, se je v zadnjem delu tekme nabor strelcev vidno razširil, dragoceni pa so bil predvsem Wrightovi koši z dodatnim prostim metom. Vendar le za pet minut, kajti po vodstvu s 75:60 in 84:66 je adute Gašperja Potočnika znova po nepotrebnem zagrabila panika. S popolnim padcem zbranosti, iskanjem bližnjic do obroča in nenatančnostjo pri preprostih metih, ob tem pa z naivno porozno obrambo, so omogočili domači zasedbi, da se jim je 14 sekund pred koncem približala na 87:89. A ko je bilo najbolj potrebno, sta Lapornik in Gregor Hrovat le zadela vse štiri proste mete.-

Druga izida v skupini A – Bilbao : Oldenburg 73:68 (Prepelič 5), Nanterre : Trento 79:85; vrstni red: Bilbao in Trento 6:2, Union Olimpija 4:4, Nanterre in Oldenburg 3:5, Telekom Bonn 2:6. B. E.