Olimpijo so ugnali, Krke se še niso otresli

Beograjski rdeče-beli košarkarji so vodili že s +23, nato pa se pošteno tresli. Slovenski prvaki so jim za petami.

Objavljeno
13. oktober 2014 01.26
B. E., šport
B. E., šport
Beograd, Novo mesto – Če bi pred začetkom 14. sezone lige ABA napovedali, da se bosta slovenski moštvi v prvih treh kolih ponašali s 83-odstotno uspešnostjo, bi nam verjetno svetovali, naj si poiščemo strokovno pomoč v ustrezni ambulanti. Toda Krka je potolkla Metalac, Union Olimpija pa lahko obžaluje črno tretjo četrtino proti Crveni zvezdi.

»Zmaga gostiteljev je zaslužena. Ko izgubiš, ne moreš biti povsem zadovoljen, vendar smo igrali v skladu z našimi trenutnimi sposobnostmi. Crvena zvezda ima dva vrhunska košarkarja na vsakem igralnem mestu. Izkoristila je vsako našo napako in v tretji četrtini, ko nam je vidno popustila zbranost, ji je zadostovalo zgolj pet minut, da nam je pobegnila. Veseli me, da se nismo predali, da so igralci verjeli, da lahko pridemo do uspeha,« je po porazu v derbiju ocenil Olimpijin trener Aleš Pipan.

Njegovi košarkarji so v dvorani Pionir slabo začeli, a prvič vodili (s 17:14) še pred koncem uvodne četrtine po metu za tri točke Dina Murića. A kaj, ko do 36. minute niso zadeli niti ene trojke več in na koncu je bil njihov iztržek le 3:22. Tudi gostitelji niso blesteli (3:9), izgubili so več žog kot Ljubljančani (21:17) in bili manj natančni pri poskusih za dve točki (49:60 %), vendar so prevladovali pri skokih (42:25) in si z ukradenimi žogami zagotovili obilo lahkih košev. Pod košema je sprva kraljeval 222 cm visoki Boban Marjanović, saj gostje niso znali kaznovati njegove omejene gibljivosti, stožiškega organizatorja igre Marka Marinovića pa so agresivno stiskali v primež Marcus Williams, Charles Jenkins in Jaka Blažič. Toliko lažje, ker pri prenosu žoge ni imel prave pomoči.

Daleč najboljši v Olimpijinem moštvu je bil Mirza Begić (23 točk z metom iz igre 10:15) in 7 skokov), ki je bil ob statični igri soigralcev in preskromnem kroženju žoge edina prava nevarnost za koš Beograjčanov. Toda v tretjem delu tekme je tudi njegova kakovost izgubila pomen, saj se je vse začelo in končalo na zunanjih položajih. Po vsesplošni paniki je Crvena zvezda dobila tretji del tekme kar z 28:10, Ljubljančani pa so v teh črnih desetih minutah zapravili šest žog, metali za tri točke 0:7 in zaostali za ogromnih 23 točk. Toda ko jim je grozil polom, so vrnili udarec s skoraj enako mero.

Težko je reči, ali je k rezultatu zadnje četrtine (12:27) več prispevalo prezgodnje zadovoljstvo gostiteljev ali bistveno boljša igra Uniona Olimpije, ki je začela izkoriščati Marjanovićeve slabosti. Vsakega je bilo bržkone po malo, zelo očitno pa je bilo, da so se glavnim favoritom za skupno zmago v ligi ABA še bolj skrajšale roke, ko so začutili, da so jih tekmeci začeli ogrožati. Marinović (ob 10 točkah še 8 asistenc) je pravočasno zadel dve trojki, Begić je zavladal pod obročema in minuto in 45 sekund pred koncem je prednost Beograjčanov znašala le še šest točk (69:63). Toda po dveh zapravljenih napadih je ostalo časa le še za časten poraz.

Mirza Begić je priznal: »Nikoli ni lahko igrati v dvorani Pionir, Crvena zvezda pa je dokazala, da ima evroligaško moštvo. Naša zasedba je mlada s peščico izkušenejših, vendar smo dali vse od sebe in smo lahko zadovoljni.« Trenerja Crvene zvezde Dejana Radonjića so prevevali mešani občutki: »Imeli smo dobra in slaba obdobja. Pričakovali smo čvrsto igro Olimpije, ki je pokazala pravi značaj in se ni predala. V prvih dveh kolih smo zmagali brez težav, zato je prevladao mnenje, da bomo vse tekme dobili že pred začetkom. Za nekatere stvari je potreben čas.«

Krka se je včeraj brez težav pridružila Beograjčanom v krogu neporaženih. Košarkarje Metalca so gledali v hrbet le v uvodni četrtini, nato pa tudi brez Erjona Kastratija, Tomaža Bolčine in Luke Lapornika pometli s Srbi. Najprej je potegnil Malcolm Armstead, ki je ob 17 točkah zbral kar 11 asistenc, nato pa je bil dragocen prispevek Alexisa Wangmeneja (za dve 6:8 in 10 skokov), Chrisa Bookerja (10 točk in 11 skokov), Jasmina Hukića in rekonvalescenta Nebojše Joksimovića, ki je zbral 10 točk in 5 asistenc brez zgrešenega meta iz igre. Drugo četrtino so Novomeščani dobili z 20:9, zadnjo s 23:9 in ob tem metali za tri točke kar 11:23 (48 %), čeprav Hukić (0:5) ni imel svojega ostrostrelskega dneva.

Nebojša Joksimović je poudaril: »V drugi četrtini smo začeli igrati bistveno bolje, napredek pa pripisujem obrambi, saj smo v tem delu tekme prejeli le devet točk. Ob polčasu smo se v slačilnici dogovorili, da moramo nadaljevati v podobnem slogu, zato prednost 30 točk ni naključna. Dobro smo skakali in nadzorovali ritem igre. Osebno potrebujem še nekaj moči, saj sem zaradi zdravstvenih težav izgubil kar nekaj vadbenih dni.«