Pau Gasol se ni zmenil za leta

Španija je bila presenetljiva zmagovalka eurobasketa v Franciji. Poravnani računi z domačini in Litvo.

Objavljeno
28. december 2015 00.29
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Med vrhunci iztekajočega se leta je bil eurobasket, ki so ga prvič gostile štiri države (Nemčija, Latvija, Hrvaška in Francija), sklepni del v Lillu pa je zaznamovala reprezentanca Španije na čelu z izjemnim Paujem Gasolom. Katalonec je v povprečju dosegal 25,6 točke in 8,8 skoka, v izjemnem polfinalu pa zasenčil starega znanca Tonyja Parkerja.

Špancem predvsem zaradi odsotnosti kopice poškodovanih igralcev in slabih predstav v pripravljalnem obdobju pred evropskim prvenstvom niso pripisovali prav veliko možnosti za končno zmagoslavje. Med glavne favorite so uvrščali branilce naslova s slovenskega eurobasketa ter gostitelje zaključnih bojev iz Francije, pa tudi izjemno močne Grke in Srbe.

Španija na začetku res ni delovala prepričljivo, izgubila je že uvodno tekmo proti Srbiji za deset točk, v tretjem kolu pa jo je ugnala tudi Italija za sedem točk. Ni malo manjkalo, pa bi četa selektorja Sergia Scariola izpadla že v predtekmovanju. A minimalna zmaga v Berlinu na zadnji tekmi proti Nemčiji jo je celo dvignila na drugo mesto v skupini.

Vzpon se je začel v izločilnih bojih. Poljaki so padli zlahka, zatem je sledila velika zmaga v četrtfinalu proti Grčiji v razburljivi končnici. »Glede na to, da pogrešamo toliko vrhunskih igralcev, je uvrstitev v polfinale izjemen dosežek,« je bil navdušen Scariolo, ki pa ni mogel niti slutiti, da najboljše šele prihaja in da bo njegova vrsta v polfinalu prikazala eno najbolj vznemirljivih predstav v evropski košarki sploh. Pred več kot 27.000 gledalci na pokritem štadionu Pierre Mauroy v Lillu so Španci v zadnji četrtini nadoknadili osem točk zaostanka proti Franciji in izsilili podaljšek, v katerem je Pau Gasol odigral pravo simultanko in k zmagi z 80:75 prispeval neverjetnih 40 točk in 11 skokov. Tony Parker, MVP prvenstva v Sloveniji pred dvema letoma, tokrat ni bil kos izzivu, Gasol ga je povsem zasenčil in se Franciji na najboljši način oddolžil za travme zaradi šokantnega poraza v četrtfinalu na lanskem domačem mundialu v Madridu.

Zadoščenje je bilo popolno. »To je bila neverjetna tekma, zelo težko je bilo premagati odlično domačo ekipo, ki se je borila na vso moč. Zelo sem srečen in ponosen na naše moštvo, zase pa lahko rečem, da trdo treniram in dobro skrbim za svoje telo, kar se mi obrestuje,« je po veliki zmagi od ponosa žarel 35-letni Gasol, ki ob sebi ni imel brata Marca, zato je nosil ogromno breme pod obročema.

Finale je bil formalnost. Litva je svojo najboljšo tekmo odigrala pred tem, ko je presenetljivo premagala Srbijo, v finalu pa ni bila dostojna tekmica Španiji, ki je slavila z 80:63. Znova je bil najboljši mož na igrišču Gasol s 25 točkami in 12 skoki. Na devetih tekmah je na parketu v povprečju preživel kar 30 minut, največ med Španci, pa četudi je bil najstarejši. V finalu je poravnal še en račun iz preteklosti, saj je bila tekma z Litvo ponovitev finala EP izpred 12 let, v katerem Gasol kljub 36 točkam ni mogel preprečiti poraza Španije. V Lillu je osvojil že deveto kolajno na največjih tekmovanjih. Z EP ima tri zlate (2009, 2011 in 2015), dve srebrni (2003 in 2007) in bronasto (2001), svetovni prvak je bil leta 2006, na olimpijskih igrah je bila Španija z njim dvakrat druga (2008, 2012).

»Preveva me občutek polnosti, sreče in ponosa. Ta tretja zmaga na EP je nekaj posebnega in je najslajša med vsemi, saj so po vseh naših težavah med pripravami in na začetku EP le redki verjeli v naš uspeh. Čudovito!« je dejal Gasol, ki si kruh služi pri Chicago Bulls v ligi NBA, najboljše čase pa je preživel pri Los Angeles Lakers, s katerimi je bil dvakrat prvak (2009, 2010).

Medtem ko so bili Španci v Franciji deležni predvsem žvižgov s tribun, pa je bilo povsem drugače v domovini, kjer je junake sredi Madrida pričakala ogromna množica. »Pri premagovanju ovir smo čutili vašo podporo, košarkarji pa so nam pripravili poučno lekcijo: če se spotakneš, se poberi, ko naletiš na oviro, jo premagaj in dobil boš nagrado. Zaslužili so si jo,« je zbrane na trgu Callao ogovoril italijanski trenerski maček Scariolo.