Petrov: Po prvo mesto v ligi NLB in naslov prvaka

Četudi bi košarkarji Krke izgubili jutrišnji dvoboj 25. kola lige NLB s Partizanom, jim ne bo treba za ničemer žalovati. Resda se bodo s prvaki regionalnega tekmovanja zadnjih štirih let pomerili za prvo mesto na lestvici, a že s tem, da ta čas držijo vodilni položaj, so Novomeščani krepko presegli svoje cilje v sezoni.

Objavljeno
11. marec 2011 12.18
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Še bolj so košarkarji Krke zastavljene cilje presegli s prebojem na finalni turnir NLB in v četrtfinale pokala eurochallenge. Simon Petrov, ki se je pri Krki kalil kot najstnik in doživel njen razcvet ob prehodu v tretje tisočletje, pravi, da se bodo podobno ambiciozno podali tudi v boje na finalnem turnirju v Stožicah (19. – 21. april).

Zadnje čase je Krka prava senza
cija. Še septembra ste se želeli zgolj obdržati v ligi NLB, se torej izogniti zadnjemu mestu, v zadnji koli rednega dela pa vstopate kot vodilni. Od kod tak preobrat?
Nobenih posebnih razlogov ni, le vse se je »poklopilo«. Med košarkarji vlada prava kemija, imamo uravnoteženo zmes mladosti in izkušenj, opazno je tudi dobro delo strokovnega štaba, ki nas odlično pripravlja na vsako tekmo. Zato iz tekme v tekmo ne nihamo veliko. Vse skupaj spremljajo urejene razmere v klubu, tudi navijači nam stojijo ob strani. Imamo mir. Vse skupaj se je letos povezalo v pozitivno zgodbo.

Ste bili ob začetku sezone morda kar malo preskromni?
Nihče nas ni uvrščal tako visoko, mi pa tudi nismo hoteli biti zaletavi. Sam sem že zgodaj dobil občutek, da smo sposobni premagati marsikatero moštvo, a kaj takega nisem pričakoval. Je pa bolje biti skromen na začetku in potem presenetiti, kot biti sprva poln samohvale in potem pretrdo pasti na tla.

Igralci vseskozi poudarjate, da ste cilje že davno izpolnili in da sta finalni turnir lige NLB in četrtfinale pokala eurochallenge le bonbončka v celi zgodbi, ki ne prinašata stresa in pritiska. Kaj pričakujete od zaključnega turnirja v Stožicah?
Vsekakor ponovitev dobrih iger. Zdaj nas sicer čaka še težka preizkušnja proti Partizanu. Poskušali bomo ubraniti prvo mesto v rednem delu in potem dobiti še tisti dve tekmi na finalnem turnirju.

Kako doživljate rivalstvo z Unionom Olimpijo?
Olimpija je vedno bila in najbrž tudi bo prvo moštvo v Sloveniji, predvsem po statusni plati. A mi bomo podobno kot lani, ko smo postali državni prvaki, dali vse od sebe, da jo premagamo. Tega smo sposobni. Upam, da so Ljubljančani že porabili vso srečo, ki so jo imeli v medsebojnih dvobojih v tej sezoni, ter da smo se tudi mi kaj naučili.

Še vedno ste v igri tudi za preboj v evroligo 2011/12. Mar ni ta izplen glede na skromnejše cilje ob uvodu v sezono vendarle prehud zalogaj, za klub logistično in organizacijsko, za vas igralce pa tekmovalno?
Najbrž bi bil. Pred sezono nihče ni razmišljal o evroligi, tudi v klubu ni slišati nikogar govoriti o kakšnih željah po Evropi, ostajajo na realnih tleh. Mi damo na vsakem treningu, tekmi vse od sebe, kaj bodo prinesli naslednji tedni, pa ne vem. Tudi logistično nimamo dvorane za evroligo, že to bi bila verjetno velika težava, kaj šele ostalo. Naš cilj je turnir lige NLB, nato eurochallenge ...

Z Unionom Olimpijo ste Sloveni ji domala že zagotovili, da bo imela prihodnjo sezono v ligi NLB štiri klube in ne več le dva. So drugi slovenski klubi zdaj na ravni za dostojno merjenje moči v tej eliti?
Vsako moštvo, ki bo hotelo igrati v ligi NLB, bo moralo povečati proračun in se okrepiti, sicer bo to zanj le epizodna sezona. Klubi so organizacijsko dovolj izkušeni in se bodo gotovo znali obrniti v pravo smer ter prilagoditi. To je velik preskok, zato v primerjavi z DP zahteva spremembe.

Kje vidite prednosti in kje slabosti moštva Krke?
Naša dobra stran je, da igramo ekipno košarko, da smo dobro pripravljeni na vsakega tekmeca in v vsakem trenutku vemo, kaj delamo. Slabost je, da smo z Zagrebom, ki bo očitno četrti udeleženec finalnega turnirja, in s Partizanom enkrat visoko izgubili, z Unionom Olimpijo imamo tudi slabe izkušnje. A na F4 bo vse odvisno od dnevne forme.