Phoenix združil brata najmanj za leto

Zoran Dragić je delodajalce v Malagi že obvestil, da odhaja v ligo NBA.

Objavljeno
26. september 2014 00.25
ap/Spain Basketball World Cup
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Malaga – Zoran Dragić sinoči že ni stopil na parket v prijateljski tekmi njegove Unicaje proti Olympiakosu in je s tem storil nov korak k selitvi v košarkarsko ligo NBA. Agencija, ki ga zastopa, je le nekaj ur pred tem tudi uradno obvestila Unicajo, da se je slovenski reprezentant odločil za odhod v ZDA, njegov zastopnik pa je včeraj dejal, da naj bi zgodbo kmalu končali.

»Zoranova selitev še ni končana, pričakujem pa, da bo vse urejeno najpozneje v sedmih dneh,« nam je ob včerajšnjem klicu potrdil Rade Filipović, ki zastopa oba brata Dragić in je še pred nekaj dnevi Špancem zatrjeval, da ni prejel nobene ponudbe klubov iz lige NBA. Zoran, ki naj bi bil eden nosilnih igralcev Unicaje v bližajoči se sezoni, se sinoči nato ni niti slekel, marveč je dvoboj v Istanbulu spremljal z roba klopi, še dan pred tem je ob zmagi proti Efesu prispeval 14 točk. V ZDA se sicer Ljubljančanu obeta dveletna pogodba, njena vrednost pa po poročanju osrednjega časnika v Phoenixu ni omejena, ker leta 2011 ni bil izbran na naboru lige NBA. Po ocenah Američanov naj bi tako presegla 3,5 milijona dolarjev, s čimer bo po plačilu dela odškodnine še vedno prejemal višjo plačo kot v Španiji.

Z Unicajo ga namreč veže še dveletni dogovor, v katerem si je ob podpisu izposloval le dodatek, ki mu je omogočal predčasno selitev v ligo NBA. Ker je to možnost izkoristil že letos, Špancem zdaj pripada dober milijon odškodnine, ki pa ga pri Phonixu ne morejo v celoti pokriti. Po pravilniku lige NBA lahko namreč igralčevim dosedanjim delodajalcem izplačajo le 600 tisoč dolarjev, preostanek pa pade na pleča košarkarja. Podobno pot je leta 2008 ubral tudi Zoranov brat Goran, ki je za pokritje preostanka odškodnine v ZDA najel kredit, bratu pa želi čim bolj olajšati prihod v novo okolje, zato se je že ponudil, da njegovo razliko za zdaj pokrije iz svojega žepa. S tem bi se Zoran izognil birokratskim zamikom, saj v ZDA ni mogoče najeti kredita brez urejenega zavarovanja.

Pri Pheonixu so želeli z razpletom več tednov trajajočih pogajanj pohiteti tudi zato, ker bi Zorana Dragića radi sprejeli že v ponedeljek, saj se moštvo nato odpravlja na petdnevne priprave v Flagstaff. Z njegovim prihodom pa se je število igralcev pri Soncih povzpelo na 15, predvsem v zunanji liniji pa imajo zdaj močno konkurenco. Prav včeraj so se namreč dogovorili tudi za petletno pogodbo z enim od dveh dirigentov igre Ericom Bledsoejem (70 milijonov dolarjev), tako da zdaj ostaja odprto le še poglavje Gorana Dragića. Slednji se prihodnje poletje, leto pred iztekom pogodbe, lahko odloči za vstop na trg prostih igralcev, če mu Phoenix letos ne bo predstavil ponudbe, ki bi bila po njegovi meri. »Nimamo veliko igralcev z dolgoročnimi pogodbami. Naša namera je zadržati Gorana čim dlje, saj vemo, da ima rad Phoenix. Dovolj je denarja zanj za prihodnjo sezono, pa tudi za naprej,« zatrjuje direktor kluba Ryan McDonough, a še pred nekaj dnevi je veljala računica, da bi Goranu lahko novo večletno pogodbo z visokim zneskom lahko ponudili le, če bi Bledsoe sprejel štiriletni dogovor za 60 milijonov dolarjev.