Pipan: Dovolj je bilo podaj v tekmečeve roke

Drevi ob 20. uri v Stožicah popravni izpit za padla evroligaša, v ligi ABA se bosta pomerila Union Olimpija in Cibona.

Objavljeno
09. oktober 2013 22.15
Košarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – V uvodnem kolu lige ABA sta najbolj razočarali Union Olimpija in Cibona. Ljubljančani so klonili za 19 točk z MZT, ki je nato doživel uro resnice v Szolnoku, Zagrebčani pa so pred polčasom zaostali za Radničkim za 21 točk – v domači dvorani. Drevi bosta imela nekdanja ugledna evroligaša priložnost za popravni izpit. Kdo jo bo izkoristil?

Preglavice Olimpijinega trenerja Aleša Pipana ob začetku sezone so razumljive. Že ob prihodu v Stožice je vedel, da vsaj do sredine decembra ne bo mogel računati na Dina Murića, ki sicer ne prinaša filigranskih veščin, a z izjemno energijo daje moštvu potrebno bojevniško razsežnost. Zato ga je toliko bolj presenetila nezgoda Cedrica Jacksona, ki je bil predviden za idejnega vodjo. Brez dveh mož s tako različnima, a hkrati tako pomembnima vlogama pa se je težko ogniti velikim vrzelim pri »umetniški« ustvarjalnosti in obrtniški realizaciji. In da bo zadeva še toliko bolj zapletena, so bile prve napovedi ob Jacksonovi poškodbi narastišča trebušne stene preveč optimistične. Po zadnjih ocenah bo počival do konca meseca.

»Na pripravljalnih tekmah je bil z nami, zato ga zdaj toliko bolj pogrešamo pri organizaciji igre. V Skopju smo izgubili kar 24 žog in jih 12 podali tekmecem v roke. Takšnih številk si ne smemo več privoščiti. Naš drugi cilj proti Ciboni bo hitrejše vračanje v obrambo, saj moramo preprečiti, da bi se nasprotno moštvo razigralo z nasprotnimi napadi in 'lahkimi' koši. Predvsem pa bodo med Cedricovo odsotnostjo drugi morali dati od sebe več, kot so realno sposobni,« razmišlja Pipan pred dvobojem s Cibono, ki je v prejšnji sezoni zasedla šele 11. mesto v ligi ABA, a nato osvojila naslov hrvaškega prvaka. Bržkone zato igralska zasedba v poletnih mesecih ni doživela dramatičnih sprememb: klub so zapustili Sandro Nicević, Pavle Marčinković in Hrvoje Kovačević, iz Maccabija je prišel center Darko Planinić, iz Siene pa visoki branilec Matt Janning. Največja novost je prihod Nevena Spahije, nekdanjega pomočnika Zmaga Sagadina pri Unionu Olimpiji ter prvega trenerja Krke in številnih uglednih klubov.

Iz vrst starih znancev slovenskega občinstva (Davorja Kusa, Marina Rozića in Andrije Žižića), upa hrvaške košarke Daria Šarića ter Američanov Darryla Strawberryja in Jerela Blassingama je Pipan kot posebno nevarnost izluščil slednjega: »On organizira igro in zadeva. Poskusili ga bomo pokrivati tako, da bo žoga čim manj v njegovih rokah. Hkrati pa ne smemo pozabiti, da ima Cibona po dva kakovostna košarkarja na vsakem igralnem položaju. Izstopajo pri tranzicijski igri in odločno skačejo pod obema obročema.«