Pipan jezen na ves svet, a resno v igri

V državnem prvenstvu prva Krka, druga Rogaška, o preostalih udeležencih končnice bo odločila sobota.

Objavljeno
28. april 2017 00.21
Devin Oliver,Ljubljana Slovenija 14.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Derbi 9. kola lige Nova KBM je določil, da bo bodo košarkarji Krke še osmo sezono zapored prvi nosilci končnice in da bo Rogaška ob svoji drugi uvrstitvi v polfinale imela za mesto višje izhodišče kot predlani, ko je klonila šele v velikem finalu. Tretje in četrto mesto sta še vedno na voljo, do obeh pa lahko pridejo vsi trije kandidati za zadnji vstopnici za izločilne boje.

Krka si je povsem zasluženo priigrala prednost tekme več v domači dvorani v dvobojih končnice. Prva je bila že v uvodnem delu DP, v ligi za prvaka okusila le en poraz (proti Zlatorogu) in v celotni sezoni kar štirikrat prekosila najbližjo zasledovalko Rogaško. V sredo je razblinila še zadnje dvome, čeprav ni mogla računati na Marka Lukovića in Erjona Kastratija, po šesti zaporedni zmagi pa bo lahko jutri pričakala Union Olimpijo brez kančka pritiska. Razočaranja v ligi ABA in finalu pokala Spar so zgodovina, prav tako menjava na trenerski klopi, pod taktirko Simona Petrova Novomeščani delujejo mirno in samozavestno izkoriščajo prednosti, ki jim jo nudi »najdaljša« zasedba pod slovenskimi obroči.

Pohvale gredo tudi Slatinčanom tako za kakovostno košarko kot za niz uspehov, ki nikakor ni naključen. Edina poraza v ligi za prvaka so okusili proti Krki, v devetih odločilnih kolih so se izkazali z drugo najboljšo obrambo (povp. 70 prejetih točk). Prva je kajpada Krka z 68,4 točke in tudi preostala moštva so se zvrstila na lestvici DP glede na defenzivne napore. Najučinkovitejša je z 78,3 dosežene točke Union Olimpija, ki je s tesno zmago nad Zlatorogom ostala v igri za napredovanje, vendar lahko zaradi luknjičaste obrambe prvič v zgodovini kluba izgubi končnico. Njena najslabša uvrstitev v minulih 25 letih je tretje mesto v rednem delu prvenstva, letos je to maksimum, ki ga lahko iztrži.

Zadnje kolo, ki bo ponudilo tekme Krka – Union Olimpija, Zlatorog – Hopsi in Helios Suns – Rogaška, bodo Ljubljančani, Laščani in Polzelani pričakali z identičnim izkupičkom 4:5, v vseh treh taborih pa upajo na osvojitev tretjega mesta in se bojijo pete stopničke. Štiri kombinacije možnih izidov v Laškem in Novem mestu dajejo največ možnosti Zlatorogu, saj bi ostal brez končnice le v primeru poraza proti Hopsom in Olimpijinega uspeha. Tudi stožiško zasedbo lahko izloči le en razplet – poraz v Novem mestu in uspeh Hopsov –, Polzelani pa bodo odvisni zgolj od svoje igre. Če bodo tretjič v sezoni kos Laščanom, se bodo uvrstili v polfinale, če bodo izgubili, se bodo lahko odpravili na počitnice.

Delo jim lahko olajša poškodba kolena prvega strelca in skakalca Zlatoroga Igorja Tratnika, toda branilca Jan Špan in Nejc Barič ter krilo Ramo Rizvić so v Tivoliju dokazali, da lahko odlično igrajo tudi brez njega, čeravno so ostali še brez centra Mateja Krušiča, ki si je pri silovitem padcu načel hrbet. Po košu Devina Oliverja, ki si je z 20 točkami, 9 skoki in 5 asistencami vnovič prislužil naziv MVP kola, jim je ostalo 7,7 sekunde, a Barič ni uspešno dokončal prodora. Trener Laščanov Aleš Pipan je bil še dolgo besen na ves svet, najbolj na sodnike, a tudi na zbrane novinarje, ki jih je sarkastično odslovil po kratkem postopku: »Čestitke Olimpiji za zasluženo zmago. Več bom povedal, ko boste bolje pisali ...«

Olimpijin strateg Gašper Okorn je profesionalno dokončal večer: »Razen zmage, ki je preložila odločitev v zadnje kolo, nismo videli ničesar, kar bi lahko izpostavili. Igra je bila pod vsako kritiko, še posebej katastrofalna je bila obramba. Ob polčasu je bil rezultat 49:44, kot da gre za redni del lige NBA, namesto da bi pri takšni učinkovitosti vodili s 15 točkami razlike. Nikoli ne popuščam, a letos sem izčrpan. Najbolj pogrešam, da bi se kdaj znali 'stepsti' s tekmeci. Očitno nam je začelo zmanjkovati bencina,« je dejal in komentiral tudi vnovično odsotnost Nikole Jankovića: »Povsem je zunaj vadbenega programa, hodi le na terapije. Brez treninga ne more igrati, zato ne moremo računati nanj niti v Novem mestu. Mislim, da je njegova zgodba 99-odstotno končana.«