Po novem vsaj ena skrb manj za Slovence

Union Olimpija drevi proti Ciboni odpira novo sezono lige ABA, v kateri bo odslej na voljo le en »wild card«.

Objavljeno
02. oktober 2014 21.54
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Naključje je hotelo, da se bosta ob današnjem štartu lige ABA pomerila njen prvi in zadnji prvak. Branilka naslova Cibona bo ob 21. uri gostila Union Olimpijo v dvoboju nekdanjih uglednih evroligašev, ki bosta edina udeleženca regionalnega prvenstva še 14. leto zapored. Krka bo jutri pričakala Cedevito.

Po grenki superpokalni piluli si bodo Ljubljančani poskusili povrniti samozavest proti moštvu, ki so ga v zadnjih štirih sezonah ugnali le enkrat v osmih tekmah. Zagrebčani so jim spomladi ponudili zgled, kako je možno z mizerno malo denarja ogromno doseči, a tudi po odhodu Daria Šarića (odslej Anadolu Efes) in Darka Planinića (Budućnost) začenjajo ambiciozno. Vrzeli pod obročema je vsaj deloma zapolnil nekdanji Olimpijin in Krkin center Jure Lalić, Jerelu Blassingamu bo pomagal organizirati igro Britanec Devon van Oostrum (Laboral Kutxa), krilne naloge pa bo opravljal tudi Boris Barać (Široki Brijeg). Olimpijin trener Aleš Pipan meni: »Zagrebčani so sestavili spoštovanja vredno ekipo, ki je mešanica mladosti in izkušenj. V njihovi igri se vse vrti okoli izkušenega Blassingama. Pozorni moramo biti tudi na strelca Ivana Siriščevića, izkušene Marina Rozića, Davorja Kusa in Lalića. Imajo tudi nekaj odličnih mladih igralcev, toda vsi si želimo začeti sezono z zmago. Naredili bomo vse, da bi presenetili Cibono.«

Poleg košarkarjev Krke in Uniona Olimpije, ki so se srečali v krstnem finalu lige ABA, v 14. sezono vstopa še nekaj Slovencev: Jaka Blažič znova v dresu Crvene zvezde, Edo Murić kot okrepitev Partizana, Aleksandar Ćapin pri Budućnosti, nekdanji mladi reprezentant Bojan Radulović pri Metalcu, Zmago Sagadin pa je prevzel krmilo MZT. Med 14 moštvi na prvi pogled ni pretresljivih sprememb, saj sta le Metalac iz Valjeva in bolgarski prvak Levski Spartak nadomestila Široki Brijeg in Radnički. Toda tudi 12 staroselcev je doživelo temeljite kadrovske rokade. Poletnemu »remontu« se nista mogli ogniti niti podprvak Cedevita in najuspešnejša v rednem delu prejšnje sezone Crvena zvezda, ki se je po polfinalnem šoku s Cibono vendarle uvrstila v evroligo zaradi odpovedi šampionov iz Zagreba.

Cedevito so zapustili Jusuf Nurkić (Denver), Goran Suton (Joventut), Nolan Smith (Galatasaray) in Allan Ray, kapetan Marino Baždarić pa je končal igralsko kariero. Moštvo hrvaškega prvaka so okrepili Roko Leni Ukić (Panatahinaikos), Mario Delaš (lani Monbus), Nemanja Gordić (Igokea) in Fran Pilepić (Bilbao), trener Jasmin Repeša pa odločno računa tudi na izkušenega rekonvalescenta Marka Tomasa. Crvena zvezda je ostala brez DeMarcusa Nelsona (Panathinaikos), Marka Simonovića (Pau-Orthez), Raška Katića (Zaragoza), Tadije Dragićevića (Strasbourg) in Ivana Radenovića. Prišli so srebrna z letošnjega SP Nikola Kalinić in Stefan Jović (oba Radnički), Nemanja Dangubić (Mega Vizura) in center nemške izbrane vrste Maik Zirbes (Bamberg), največja okrepitev pa je organizator igre Marcus Williams (Lokomotiv Kuban).

Poleg že tradicionalnega mesta v evroligi je Partizan izgubil vse udarne adute iz prejšnje sezone: Bogdana Bogdanovića (Fenerbahče), Joffreyja Lauvergna (Himki), Davisa Bertansa (Laboral Kutxa), Lea Westermanna (Barcelona), Aleksandra Pavlovića in Dejana Muslija. Za nameček pa nekaj pičlih okrepitev – našega Eda Murića, Luke Bogdanovića (Türk Telekom) in Ioannisa Kouzeloglouja (Mas Mantoulidis) – ne more registrirati zaradi dolga do Jake Klobučarja iz sezone 2010/11 in blokade FIBA. Navijači Crvene zvezde se ob zadregi črno-belih muzajo: tako pač je, ko se Slovenci udarijo na srbskih tleh na račun Duška Vujoševića.

Slovenija si je v prejšnji sezoni priigrala pravico do »wild carda« za tretje moštvo v regionalnem prvenstvu, a ga po umiku Heliosa ni izkoristila. Odslej bodo takšne skrbi domala odveč, saj bo po novih pravilih za sezono 2015/16 na voljo le eno posebno vabilo. Pripadlo bo najuspešnejši državi na nacionalni lestvici, na kateri bodo upoštevali količnik zmag klubov iz Srbije, Hrvaške, Slovenije in BiH. Novost je tudi opustitev finalnega turnirja. Najboljša četverica lige ABA se bo spomladi pomerila v dvobojih končnice do treh zmag, finalistoma pa bosta pripadli neposredni vstopnici za evroligo.

Pari 1. kola lige ABA, danes: Cibona – Union Olimpija (21), Crvena zvezda – Levski Sofija (19); sobota: Krka – Cedevita (17), Szolnok – Partizan (18), Mega Vizura – MZT (19), Zadar – Igokea (21), Budućnost – Metalac (21).