Po pokal tudi z Ilievskim?

Po štirih mesecih klubske sezone, ki je okrepila upanje v lepše košarkarske čase, je napočil trenutek za prvi vrhunec, jubilejni 20. finalni turnir slovenskega pokala.

Objavljeno
09. februar 2011 21.54
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kar 16 od dosedanjih 19 lovorik, med njimi zadnje tri, je osvojila Union Olimpija, ki ji mnogi zaradi imenitnih predstav v evroligi pripisujejo vlogo velikega favorita štiridnevne prireditve v škofjeloški dvorani Poden. Toda pogled pod pokrov njenega motorja razkriva vse večje težave zaradi poškodb Vlada Ilievskega in Kennyja Gregoryja, hkrati pa jo čaka zahteven razpored. Za začetek v jutrišnjem četrtfinalnem dvoboju Krka, ki je odlično na poti tako v ligi NLB kot pokalu eurochallenge ter ne skriva želje, da bi končno prišla do prvega pokalnega naslova.

Pri Unionu Olimpiji kar ne morejo brez dramatične napetosti in nepredvidljivih zapletov. Toda tudi brez posebnih vedeževalskih sposobnosti je bilo mogoče napovedati, da bo zašla v škripce zaradi premajhnega števila aktivnih košarkarjev. V največji nevarnosti sta bila kajpada Gregory in Ilievski, s 35 minutami igre na dvoboj rekorderja po 13 kolih evrolige in udarna aduta moštva tudi v ligi NLB. Američan je z razbolelim hrbtom sicer sodeloval pri nedeljskim porazu v Širokem Brijegu, vendar razumljivo ni mogel uporabiti svojih eksplozivnih gibanj in skokov. Ker pri 32 letih tudi potrebuje nekoliko več časa za okrevanje, je vprašanje, v kolikšni meri bo lahko v Škofji Loki unovčil temeljito pomoč klubske medicinske službe.

Še večja neznanka je Ilievski, ki že od gostovanja v Rimu čuti bolečine v zadnji stegenski mišici. Gre sicer za drugo nogo od operirane, zaradi katere je v celotni evroligi 2009/10 igral le pet minut (prav proti Romi), toda bolečina je bila navzlic tabletam in masaži neprijetna ter ga je na zadnjih tekmah vse bolj ovirala, zato ni potoval v Široki Brijeg, od vrnitve iz Tel Aviva pa ni niti vadil. Še bolj mučno je bilo dolgo čakanje na magnetno resonanco. Na vrsto je prišel šele včeraj, ko pa ni bilo razpoložljivega strokovnjaka, ki bi preučil posnetek. Tako bo šele danes izvedel, ali gre za natrganino mišice, ki bo zahtevala mirovanje, ali za vnetje tkiva, ki bi terjalo posebno terapijo, vendar bi mu omogočilo igranje v pokalu Spar. Kako je videti Union Olimpija brez pravega Vlada Ilievskega in nasploh brez njega, smo že videli.

»V našem moštvu je stanje dokaj normalno, čeprav čakamo na vrnitev Simona Petrova, ki ima težave s kolenom. Ne vemo pa, kaj bo z Unionom Olimpijo, saj je Ilievski nosilec njene igre in ključ za njene uspehe. V sebi sem sicer prepričan, da bodo Ljubljančani nastopili v popolni zasedbi. V tej sezoni smo se trikrat srečali z njimi, osvojili superpokal in se dvakrat sami premagali v ligi NLB. Pokalno tekmovanje je nekaj posebnega, saj ne zmaga vedno najboljši. Napovedujem, da bomo resen tekmec, ne obremenjujemo pa se z zbiranjem točk za uvrstitev v evroligo. To vprašanje je povezano s strategijo našega kluba in gradnjo nove dvorane v Novem mestu,« ocenjuje Krkin trener Aleksandar Džikić, ki ni pozabil razočaranja z lanskega sklepnega turnirja v Novem mestu, kjer je njegovo moštvo v polfinalu klonilo z Unionom Olimpijo kar s 33:62. Za lovoriko so se nato njegovi nekdanji varovanci iz Ljubljane pomerili z Zlatorogom in zmagali s 84:68, potem ko je Ilievski dosegel 22 točk, MVP prireditve Gašper Vidmar pa 28.

Laščani kot vodilni v ligi Telemach tudi letos potihem čakajo na svojo priložnost, vendar bodo imeli nekoliko težjo pot kot lani. Uvodoma se bodo namreč pomerili z Geoplinom Slovanom, ki jih je v tej sezoni edini premagal, nato pa bodo upali, da bosta slovenska zastopnika v ligi NLB porabila vso strelivo že v petek. V zgornjem delu razpredelnice najbolj optimistično zrejo proti vrhu košarkarji Heliosa, ki počasi dopolnjujejo svoje vrste. Po prihodu Vjeka Petroviča računajo tudi na rekovalescenta Grego Malija in ameriško krilo Benjamina Raymonda, ki naj bi debitiral danes proti Šentjurju.

Spored finalnega finalnega turnirja pokala Spar – četrtfinale, danes: Helios – Šentjur (18), Elektra – Hopsi Polzela (20.30); jutri: Union Olimpija – Krka (18), Geoplin Slovan – Zlatorog (20.30); polfinale (sobota): Helios/Šentjur – Elektra/Hopsi (18), Union Olimpija/Krka – Geoplin Slovan/Zlatorog (20.30); finale: nedelja ob 17. uri.

Dosedanji zmagovalci – Union Olimpija (16): 1992-95, 1997-2003, 2005-06, 2008-10; Kovinotehna Savinjska Polzela (1): 1996; Pivovarna Laško (1): 2004; Helios (1): 2007.