Po sobotnem padcu morajo popraviti vtis

Košarkarji Krke bi si na gostovanju v Portu s tretjo zmago v pokalu FIBA še utrdili položaj za napredovanje.

Objavljeno
17. november 2015 00.46
suhadolnik košarka
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Ko je letos FIBA s pritiski stiskala v kot klube in bila obenem ena gonilnih sil za spremembe v ligi ABA, je v njenem novoustanovljenem evropskem pokalu tudi Slovenija dobila štiri mesta. Dvome, da gre za pretirano število, so preglasile ocene, da nastopi v Evropi lahko zgolj pomagajo slovenski košarki, a po treh kolih je slika vse prej kot spodbudna.

Slovenski predstavniki so namreč v 12 tekmah zbrali le tri zmage: Zlatorog in Helios sta v svojih skupinah povsem pri dnu razpredelnice, državni prvak Tajfun je zabeležil en uspeh v treh nastopih, tako da je v položaju za napredovanje z dvema zmagama za zdaj le Krka. Novomeščani so pač edini med četverico, ki se lahko pohvalijo s kontinuiteto nastopov v evropskem tekmovanju, leta 2011 tudi lovoriko v nekdanjem pokalu challenge.

Drevi bodo imeli priložnost, da svoj izplen še povečajo, saj jih čaka gostovanje pri Portu, s katerim so v uvodnem dvoboju uspešno odprli novo evropsko sezono, hkrati pa nujno potrebujejo tudi popravni izpit za vtis, ki so ga pustili ob zadnjem porazu s Sutjesko v ligi ABA. Četudi so zaradi spremenjene zasedbe to jesen pričakovali nihanje rezultatov in so konec prejšnjega tedna nastopile težave s poškodbami in zdravjem, njihove igre prevečkrat doživljajo strmoglavljenje, s Srbi pa se jih je nazadnje lotil tudi sindrom Uniona Olimpije, ko po obrambi posežejo šele, ko se dvoboj že odločno nagne v korist tekmeca.

Tega se zaveda tudi sicer mirni trener Ivan Velić, ki je po sobotnem dogajanju dvignil glas v slačilnici, zmaga na Portugalskem je v tem trenutku nuja, obenem pa tudi proti Ciboni v soboto, da bi se Novomeščani tudi v regionalnem prvenstvu zadržali v zgornjem delu lestvice.

Pokal FIBA – danes: Porto – Krka (21); jutri: Nymburk – Tajfun (18.30), Zlatorog – Shoeters den Bosch (19), Helios – Ventspils (19).