Po srečni Jeffersonovi trojki le še korak od lovorike

Union Olimpija je tudi v drugi tekmi finala državnega prvenstva prekosila Rogaško za dve točki. Odločitev že v nedeljo?

Objavljeno
20. maj 2017 02.17
Finalna serija košarkarske 1.lige med Unionom Olimpijo in Rogaško. Michael Oliver Devin št.5, Uniona Olimpija in Dragiša Drobnjak št.19 v akciji. Ljubljana, Slovenija 19.maja 2017. [košarka,KK Union Olimpija,KK Rogaška,Oliver Devin
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača. Tako pravi stari rek, ki so se ga košarkarji Uniona Olimpije temeljito oklenili v letošnji končnici DP. V polfinalu so izločili Krko s pičlo razliko petih točk v dveh tekmah, v finalu pa so včeraj še drugič ugnali Rogaško za dve točki; tokrat resda brez podaljška, a po srečni trojki Brandona Jeffersona z devetih metrov od table. Že v nedeljo (18) bi torej lahko osvojili naslov v Rogaški Slatini.

Ko so spremljevalci maratonske Olimpijine agonije zadnje tedne prebirali v medijih, da ima po zelo dolgem času zdrave vse košarkarje in da za nameček vso sezono redno prejemajo plačo, so nekaj posumili. Kaj, če je lisjakom izjemoma tako prijetno, da ne bodo hoteli prehitro končali finala in se podati na počitnice? Toda strah je bil odveč. Ljubljančani predolgo čakajo na naslov, da bi izzivali usodo, Rogaška je preveč kakovostna, da bi ji lahko ponudili prst, lepo zapolnjene in glasne tivolske tribune z navijači obeh klubov pa so zahtevale svoje užitke. In dobile so jih. Gostitelji so v zadnji četrtini vodili že z desetimi točkami naskoka, dve minuti pred koncem so imeli minimalno prednost Slatinčani, odločitev pa je vnovič padla šele v zadnjih sekundah.

»Danes bi res lahko kdo pomislil, da so nam drame zelo pri srcu in da mazohistično uživamo, ko si žremo živce, saj bi lahko bolj pametno speljali stvari. Rogaška je zelo žilav in čvrst tekmec, ima svoje adute in ne popušča, za kar ji lahko le čestitam,« je priznal Olimpijin trener Gašper Okorn. Tako kot na prvi tekmi so gledalci videli bojevito in izenačeno predstavo, po kakovosti so bili priča že precej boljšim finalnim dvobojem, a tudi slabšim. Obe moštvi sta tudi tokrat tepli predvsem kratki igralski zasedbi, ki ne omogočata niti bogatejšega taktičnega nabora akcij niti dovolj počitka prvokategornikom. To še posebej velja za Slatinčane, zato se jim je včeraj zelo poznalo okrevanje Mihe Fona, ki je razbremenil zunanjo navezo moštva, toda v zadnji četrtini so ostali brez gibljivega krilnega centra Dragana Đuranovića.

Olimpija se je po uvodnem zaostanku z 2:9, ob katerem so se med strelce že vpisali štirje Slatinčani, začela pobirati, ko je spravila pod koš nekaj podaj za centra Nikolo Jankovića in Stevana Miloševića. Zadovoljiti pa se je morala z minimalno prednostjo, saj sta njena ameriška aduta Devin Oliver in Brandon Jefferson v prvi četrtini ostala na ničli. Slednji je potegnil v drugem delu tekme in na hitro zadel tri trojke, a je šla prednost 25:16 hitro po gobe, saj je pri gostih dobil krila Tadej Ferme. Po glavnem premoru je Rogaška že zaokrožila zasuk in prevzela vodstvo z 42:39, trojke Jeffersona, Jureta Pelka in Dražena Bubnića so vnovič vrnile v ospredje Ljubljančane – v 32. minuti že s 60:50.

Slatinčani se kajpada niso vdali, še posebej ne Ferme in Taylor Johns. V 38. minuti so znova stopili v ospredje z 68:67 in 25,3 sekunde pred koncem izenačili na 72:72. Tedaj so vsi v dvorani pomislili, da bodo izkoristili vsa taktična orožja, saj sta jim do bonusa ostali še dve »mali« osebni napaki, a jim je načrte prekrižal Jefferson s svojo peto in najbolj nenavadno trojko. »Dogovorili smo se, da bo Darwin Davis pravočasno storil osebno napako. Poskusil je, a ga je domači branilec prehitel. Želel je izsiliti osebno napako pri metu, a je 'nehote' zadel trojko 3,6 sekunde pred iztekom igralnega časa. Še enkrat je dobro košarkarsko tekmo odločila ena žoga. Toda dokler bomo lahko stali na nogah, ne bomo popustili. Mislim, da je Charles Barkley nekoč rekel, da so najboljši košarkarji nekoliko dementni. Zato moramo čim prej pozabiti na ta poraz,« se je pridušal Ferme. 

Njegov trener Damjan Novaković je poudaril: »Če smo iskreni, ima Olimpija vso potrebno športno srečo. Tudi tokrat smo imeli svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Bolj kot poraz me boli poškodba Đuranovića. Če v nedeljo ne bo igral, bodo razmere za nas občutno težje. Zato upam, da si bo opomogel.« A tudi Olimpijin kapetan Gregor Hrovat ima svoje načrte: »Izgleda, a nam v končnicah popusti zbranost, prisotni pa sta tudi utrujenost in živčnost. Vendarle igramo v finalu. Toda poskusili ga bomo odločiti že v nedeljo.«