Po vseh nakupih v tujini zadevali domači fantje

V finišu superpokala med Krko in Olimpijo zablestel Domen Lorbek, Olimpiji ni zadostovalo 42 točk Blažiča in Prepeliča.

Objavljeno
26. september 2012 12.52
KOSARKA OLIMPIJA KRKA
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Grosuplje – Krka in predvsem Union Olimpija sta poleti pridno iskali okrepitve v tujini, toda v prvi preizkušnji sezone sta klubski vodstvi z zadovoljstvom pozdravili obetavno igro domačih fantov. Nasmejani so bili zlasti Novomeščani, saj so po treh zaporednih naslovih slovenskega prvaka tretjič v nizu osvojili še superpokal.

Prvi derbi najboljših slovenskih moštev je pričakovano zadovoljil le na trenutke, saj povsem prenovljeni moštvi nista mogli prikriti, da ju čaka veliko dela, da bosta lahko igrali, kot sta si zamislila njuna trenerja. Nihanja v toplo-hladnih ciklusih so se slednjič bolje izšla Krki, ki je na pripravljalnih tekmah imela veliko težav zaradi neučinkovitosti. S sinočnjimi 84 točkami, razpoloženim Domnom Lorbkom v prelomnih minutah in štirimi strelci v dvomestnih številkah pa je le potrdila, da je bila uvodna skrb pretirana, in opozorila tekmece, da je njihova obramba daleč od evroligaške ravni.

Izhodišče košarkarjev Uniona Olimpije je vendarle veliko boljše, kot je kazalo po koncu minule sezone. Pred sobotnim začetkom lige ABA jih lahko opogumlja že primerjava s prejšnjimi leti, ko so v enakem časovnem obdobju še vedno sestavljali ekipo. Na lanski tekmi za superpokal so tako morali nastopiti brez Sasuja Salina, Roberta Rothbarta in Davisa Bertansa ter se le dva meseca pozneje soočili s stavko in eksodusom polovice zasedbe. Leto poprej pa so se Krki postavili po robu z zasedbo brez Kennyja Gregoryja, Giorgija Šermadinija, Kevinna Pinkneyja, Aloysiusa Anagonya, Marqueja Perryja, Zorana Vrkića, Dina Murića in Bertansa. Novomeščani ob štartu sezone tradicionalno preživljajo manj stresne trenutke, čeprav se lani niso povsem držali slovesa urejenega košarkarskega okolja, toda letošnja izguba štirih članov prve peterke jih je postavila pred resno preizkušnjo. In ob upoštevanju vseh okoliščin in omejitev so na obetavni poti.

Krka je na parketu novega slovenskega prvoligaša vodila večji del tekme, v izenačeni uvodni četrtini največ z 20:15. Navzlic številnim menjavam v vodstvu pa je bilo hitro jasno, kdo bo prevzel glavne vloge. Olimpijin strateg Sašo Filipovski si sicer obeta, da bo ključno breme na najtežjih tekmah nosila izkušena naveza legionarjev Rannikko-Page-Baynes, toda tako kot organizator igre Dominic Waters (met 0:4 in 3 izgubljene žoge) v 23 minutah) so ostali v senci Jake Blažiča, Klemna Prepeliča in Dražena Bubnića. V novomeških vrstah pa so za delo najbolj poprijeli staroselci, medtem ko je Lorbek pričakovano čakal na svojo priložnost.

Po dolgem nizu košev iz neposredne bližine se je tekma razživela, ko sta moštvi začeli zadevati tudi z večje razdalje. Krka si je v 17. minuti priigrala prednost 34:24, a je Olimpija z delnim rezultatom 13:0 prevzela pobudo, Prepelič pa s tremi trojkami v treh minutah ogrozil Blažičev strelski primat. Na uspeh Ljubljančanov je kazalo še v 32. minuti, ko sta si centra Aron Baynes in Jure Lalić prislužila izključitev pri rezultatu 63:55. Krajše prerivanje je bolj koristilo Krki, predvsem Lorbku, ki je v prvih treh četrtinah dosegel le štiri točke, v finišu pa začel zadevati z vseh položajev. S trojko (na koncu za tri točke 3:4) je priigral svojemu moštvu naskok 70:65 in dobro izhodišče pred taktično končnico. Po vodstvu s 77:70 so državni prvaki resda ogrozili svojo zmago, saj so imeli 7,6 sekunde pred koncem le še točko naskoka, a Lorbek in Uroš Lučić nista dovolila popolnega zasuka.

Krkin kapetan Smiljan Pavič je po tekmi dejal: »Dvoboj so zaznamovala nihanja, enkrat smo vodili mi, drugič Ljubljančani. Zasuk smo si zagotovili z obrambo. To je naše tretje zaporedno zmagoslavje v superpokalu, ki je resda najmanj pomembno tekmovanje, toda jaz sem ponosen na vsako zmago. Še posebej po takšni, ki nam bo omogočila lažji začetek dolge in naporne sezone.«

Klemen Prepelič je pristavil: »Ko nas je Krka v zadnji četrtini ujela, se nismo mogli več odlepiti in tudi na koncu so imeli tekmeci boljše živce. Upoštevati kaže, da smo se v popolni zasedbi zbrali šele pred dvema tednoma, toda tokrat nimamo izgovorov.«