Po žrebanju bodo na potezi lastniki klubov

Košarkarsko svetovno prvenstvo 2019: na Kitajskem bodo določili skupine kvalifikacij, na katerih ne bo glavnih asov.

Objavljeno
06. maj 2017 01.57
reut*BASKETBALL
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Naslednje svetovno prvenstvo košarki, na katerem bo prvič nastopilo 32 reprezentanc, bo Kitajska gostila šele leta 2019. Toda prvi pomembni mejnik bo na sporedu že v nedeljo. V Guangžuju bodo izžrebali skupine kvalifikacij, ki se bodo v šestih etapah odvijale kar dve leti.

Po novem ustroju se bo na SP neposredno uvrstila le gostiteljica, vsi drugi si bodo morali vstopnico prislužiti. To velja tudi za Slovenijo, ki je nastopila na treh mundialih na podlagi dosežkov na EP, po novem pa se bo morala izkazati v evropskih kvalifikacijah. Zaradi dobrega imena se je resda znašla med 24 članicami divizije A z rezerviranim mestom v prvem krogu, v katerem se jim bo pridružila najuspešnejša osmerica predtekmovanja.

Z žrebom bodo torej razporedili 32 reprezentanc v osem štiričlanskih skupin, ki se bodo od 20. do 28. novembra letos, od 19. do 27. februarja in od 25. junija do 3. julija 2018 srečale v šestih kolih doma in v gosteh. Po tri najboljša moštva iz vsake skupine se bodo uvrstila v drugi krog s štirimi šestčlanskimi skupinami. Vanje bodo prenesla izide tekem prvega kroga in odigrala še šest kol od 30. avgusta do 18. septembra 2018, od 26. novembra do 4. decembra istega leta in od 18. do 28. februarja 2019. Na SP bodo napredovale po tri zasedbe iz vsake skupine 2. kroga, skupno 12 evropskih reprezentanc. Amerike bodo imele na voljo sedem mest, prav toliko skupaj Azija in Oceanija, Afriki bo pripadlo pet vstopnic.

Glavni kamen spotike so igralni termini kvalifikacij sredi klubske sezone. NBA je že pred leti opozorila Fibine šefe, da zaradi reprezentančnih dvobojev ne bo prekinjala svojega tekmovanja, zato se bodo morala moštva znajti brez glavnih zvezdnikov. Na prepihu bodo tudi selektorji, zato bo morala Slovenija po septembrskem EP najti zamenjavo za Igorja Kokoškova. Odpor kaže tudi vodstvo evrolige in evropskega pokala pod okriljem ULEB. Možnosti sta le dve: negativen odgovor po ameriškem zgledu ali zgoščen spored z dvema evropskima tekmama tedensko.