Pogled upirajo vsaj v izločilne boje

Pokal FIBA: Krko drevi čaka začetek drugega dela evropske zgodbe z Maccabijem.

Objavljeno
15. december 2015 21.35
SLOVENIJA LJUBLJANA 09.12.2011 ROJC MATEJ CEBULAR SANDI FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Četudi so pri Krki po domala popolni prenovi igralske zasedbe pričakovali težko jesen, se vendarle niso mogli izogniti napetosti ob nihanju igre in rezultatov v ligi ABA, pa tudi evropskem pokalu. A to pač ni bilo usodno in v Evropi so si kot edino slovensko moštvo od četverice podaljšali sezono v zimo, drevišnji dvoboj z Maccabijem iz Rishona pa bo za lep čas zadnji v domači dvorani.

Spored jim pač ni naklonjen, saj bodo nato sledila kar tri gostovanja, zato bo začetek toliko bolj pomemben. »Zmaga je skoraj nujna, saj bi nam dala samozavest in zagon, pa tudi olajšala prehod v težka gostovanja. Iz kroga v krog so pač tekmeci težji, že v prvem delu pa smo lahko okusili, da je veliko zasedb kakovostnih,« pravi kapetan Matej Rojc, razpored pa jim je namenil še Asvel in finsko moštvo Kataja Basket Joenssuu. Evropski premor v zadnjih 14 dnevih so izkoristili za dodatne treninge, ki jih ob ritmu dveh tekem na teden primanjkuje, nekaterim igralcem pa so v klubu namenili počitek že ob zadnjem gostovanju 1. kroga pokala FIBA. Tudi poškodbam, ki so doslej vedno narekovale novomeški ritem ob začetku sezone, se za zdaj dobro izogibajo, je pa vrzel pustil odhod Dušana Katnića, ki je pomagal organizirati igro.

Po njegovi selitvi k Igokei je prav Rojc dodatno poprijel za dirigentsko palico, trener Ivan Velić pa mu je ob bok postavil Luko Lapornika, s čimer so za zdaj vzpostavili ravnotežje in potrebo po novi okrepitvi za nekaj časa odložili na stran. »Trenutno sem edini pravi organizator igre v moštvu, kar mi prinaša tudi več odgovornosti in od mene zahteva še več podaj, a Lapornik je dobro zapolnil vrzel v vlogi drugega dirigenta. Zaenkrat torej gre, a pred nami je zahteven razpored v obeh tekmovanjih in v takšnih razmerah je dobro dobiti čim več dvobojev. Tudi v ligi ABA nas namreč čaka nekaj tekem z neposrednimi tekmeci v sredini lestvice,« razmišlja 22-letni Rojc, ki letos šteje že svojo šesto sezono v novomeškem dresu, odkar je leta 2010 prišel iz Kopra. Tedaj na pobudo trenerja Aleksandra Džikića, ki pa ga je to sezono zamenjal Ivan Velić, z njim pa je prišel tudi drugačen ritem in drugačna košarka.

»Od začetka se je bilo nam, staroselcem, nekoliko težje privaditi, a mislim, da smo osvojili nov način dela, na zadnjih tekmah smo tudi ujeli svojo igro in upam, da bo šlo odslej le na boljše. Velić je sicer nekoliko bolj miren trener od prejšnjega, a se zna tudi razjeziti, ko je treba,« priznava Rojc, ki upa, da se bodo v tej sezoni uspešno prebili tudi čez drugi del pokala FIBA, sam pač še ni pozabil, da je pri 18. z istim klubom že slavil tudi lovoriko v pokalu eurochallenge. O tako visokih ambicijah niti ne govori, a je prepričan, da moštvo iz tedna v teden zori, četudi so imeli v uvodnih dveh mesecih precejšnje težave, potem ko je klub zamenjal večino igralcev iz prejšnje sezone. Igre so jim nihale od poraznih obdobij brez obrambe do že vrhunske igre.

»Na zadnjih dveh tekmah lige ABA nam je na koncu sicer zmanjkalo moči, saj smo igrali z dvema od favoritov za vrh lige ABA, a če bomo igrali tako ekipno košarko, kot smo jo pokazali proti Crveni zvezdi in Budućnosti, se nam nadaljevanja sezone ni bati. Potem lahko gledamo še kam dlje kot samo do konca tega kroga pokala FIBA,« je prepričan novomeški mladec, ki opozarja, da kažejo dva različna obraza predvsem zaradi nihanj v obrambi. Proti Izraelcem si jih drevi ne bodo smeli privoščiti. Maccabi iz Rishon le Ziona pač ni po naključju drugo moštvo izraelskega DP s peterko, v kateri so kar trije ameriški igralci.