Pol leta počitka je bilo dovolj

Odlični branilec Kyrie Irving pripravljen po hudi poškodbi.

Objavljeno
20. december 2015 21.58
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Cleveland – Že med velikim finalom prejšnje sezone lige NBA so se mnogi spraševali, ali bi košarkarji Golden Stata osvojili naslov prvaka, če bi Cleveland igral v popolni zasedbi. In ob jesenskem rekordnem štartu Bojevnikov jih je bilo še več mnenja, da jih lahko ustavi le druščina LeBrona Jamesa. Seveda, če bo lahko računala tudi na Kyrieja Irvinga.

In odlični organizator igre, najboljši igralec svetovnega prvenstva 2014, je konec tedna razveselil navijače Konjenikov z napovedjo, da se vrača na igrišča. Zaradi počene pogačice v kolenu je moral prisilno počivati od prve tekme junijskega finala, ko so mu napovedali tri ali štiri mesece okrevanja. Rehabilitacija se je nekoliko zavlekla, zdaj pa Irving napoveduje, da je povsem pripravljen za veliko vrnitev. »Moral sem premagati marsikatero oviro, kar ni bilo lahko, toda hkrati se mi ni nikakor mudilo. Želel sem priti do stopnje, da ne bi prav ničesar tvegal, zdaj pa sem vznemirjen kot majhen otrok,« je Clevelandove navijače razveselil Irving, ki je v prvih štirih letih poklicne kariere dosegel povprečje 21 točk in 5,7 asistence. S 16,4 milijona dolarjev letne plače tretji najbolje plačani košarkar moštva za Jamesom (23) in Kevinom Lovom (19,7) je prepričan, da bo zelo kmalu začel upravičevati visoke zaslužke.

»Med mojo šestmesečno odsotnostjo se je marsikaj spremenilo in med drugim sem prvič postal oče. Vem, da mi ob vrnitvi ne bo lahko, vendar se zelo veselim božičnega dvoboja Golden Statom, saj bo imel zame močan čustveni pridih,« pravi prvi izbranec nabora NBA 2011, ki si želi predvsem okusiti, kako bo delovala Clevelandova zvezdniška zasedba z vsemi aduti, ki so večji del prejšnje sezone preživeli na obiskih pri zdravnikih in fizioterapevtih. Do konca je zdržal malone le LeBron James, vendar sam ni bil kos Golden Statu.

Sinočnji dvoboj z zadnjeuvrščeno Philadelphio je Cleveland pričakal na prvem mestu pred Indiano in Torontom, zato Irving v šali pravi, da ga ne želi potisniti z vrha. Po izgubljenih 24 tekmah nove sezone, v katerih je njegovo moštvo doseglo 17 zmag, pa si predvsem želi povrniti igralne občutke, ki so ga uvrstili med najboljše branilce na svetu. »Zavedam se, da bom imel po vrnitvi nekoliko manjšo minutažo. Kot zelo tekmovalen košarkar bi si seveda želel prebiti na parketu čim več časa, toda popolnoma bom upošteval navodila trenerja Davida Blatta, ki verjetno ne bo želel ničesar tvegati. Ob stran bom torej moral potisniti ego in čustva ter se s trezno glavo vrniti na nekdanjo raven igre. Sezona bo namreč še dolga in do spomladi nikomur ne bodo podelili šampionske lovorike.

Okoliščine so res nekoliko drugačne kot pred letom, toda tudi najzahtevnejši ameriški analitiki se strinjajo, da se Cleveland ne more vpisati na seznam prvakov brez svojega prvega organizatorja igre. Ogromna razlika je namreč, če na parketu umetniško ustvarja Kyrie Irving ali če z žogo gara Matthew Dellavedova. Predvsem pa bo razbremenil Jamesa, ki je med njegovo odsotnostjo v prejšnji sezoni zaključil kar 40,4 odstotka Clevelandovih akcij. Jeseni se je Jamesov delež že zmanjšal na 33,2 odstotka, saj je okreval Kevin Love, s popolnim moštvom pa bo lahko še bolj uskladil razmerje med nujnim in koristnim deležem. Prav tako pa bo Irving prevzel svoj delež stikov s sodniki, ki je tudi v ligi NBA zelo pomemben. »S Kyriejem bom vsem veliko lažje. Vsi vemo, da je LeBron neverjeten košarkar, a tudi zahtevna osebnost in da je zato naše moštvo pogosto tarča nenavadnih odločitev. Naš najboljši mož pač igra vseh možnih položajih, na kar sodniki niso navajeni. S Kyriem bomo vsaj za odtenek bolj podobni 'običajnemu' moštvu, toda upam, da bomo še uspešnejši kot doslej,« razmišlja trener Konjenikov David Blatt.