Polfinale lige Nova KBM obeta zanimive in negotove dvoboje

Polfinalna para sta Krka - Union Olimpija in Rogaška - Zlatorog.

Objavljeno
05. maj 2017 17.24
tlo košarka
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - V naslednjih treh tednih bo znan šestindvajseti državni prvak v košarki. Polfinalni seriji na dve zmagi se bosta začeli jutri, prva tekma finala, ki se bo igral na tri zmage, pa je na sporedu 16. maja. Polfinalna para sta Krka - Union Olimpija in Rogaška - Zlatorog.

Čeprav so se v zadnjih treh sezonah z državnim naslovom okronali trije različni klubi - Krka, Tajfun in Helios Suns v pretekli sezoni, se zdi, da boj za prvaka lige Nova KBM še nikoli ni bil tako izenačen. Po desetih krogih lige za prvaka je najboljše izhodišče osvojila Krka, drugo mesto je pripadlo Rogaški, tretje Zlatorogu, Union Olimpija pa si je polfinale zagotovila šele v zadnjem krogu.

Rekorder po številu državnih naslovov je Union Olimpija s petnajstimi lovorikami, a ima zadnja že precej zaprašeno letnico 2008/09. Krka ima sedem naslovov, nazadnje je bila prvak v sezoni 2013/14, Zlatorog in Rogaška pa imata še precej prostora v omari s klubskimi lovorikami. Zlatorog je že štirikrat igral v finalu, a bil vedno neuspešen, tudi lani, ko je finalno serijo z Domžalčani začel s prednostjo domače dvorane, Rogaška pa je v finalu igrala le enkrat, in sicer pred dvema letoma, ko je na koncu s 3:1 slavil Tajfun.

Oba para obljubljata zanimive in napete obračune ter verjetno tretji tekmi. Drugi sta namreč na sporedu v torek in sredo, tretji pa v četrtek in petek.

Krka in Union Olimpija sta se v tej sezoni srečali že sedemkrat, s 4:3 pa vodijo Ljubljančani, ki so dobili oba obračuna v ligi Aba, zadnjega v ligi Nova KBM ter finale pokala Spar. Trener Zmajev Gašper Okorn vlogo favorita predaja Novomeščanom. "Krka igra veliko bolj konstantno. Vse tekmece v ligi za prvaka je premagala suvereno, na zadnji tekmi pa smo jo ugnali, saj so ji manjkali trije igralci, hkrati pa zmage sploh ni potrebovala. Na drugi strani smo se mi skozi šivankino uho prebili med štiri najboljše. Kar se mene tiče, je Krka nesporni favorit," poudarja Okorn, ki ne bo mogel računati na svojega najboljšega igralca Nikolo Jankovića, ki ima že dlje časa težave z bolečino v hrbtu.

Strateg Krke Simon Petrov ima popolno zasedbo, v primerjavi z zadnjo tekmo bodo v njej tudi Marko Luković, Erjon Kastrati in Darko Jukić. "Zame v tem dvoboju ni favorita. Gre za polfinale, karte so na novo premešane in Union Olimpija je letos že dokazala, kako igra, ko ji vodo teče v grlo. Pričakujem izenačeno serijo in verjamem v našo uspeh," je na novinarski konferenci dejal Petrov.

Še bolj je izenačen drugi par. Rogaška in Zlatorog sta se v 2016/17 srečala šestkrat, vsaka ekipa pa ima po tri zmage. Zlatorog je dobil oba dvoboja v rednem delu, Rogaška je slavila v ligi za prvaka, v četrtfinalu pokala Spar pa so zavoljo koša prednosti na zaključni turnir napredovali Laščani.

Trener Zlatoroga Aleš Pipan je kot enega ključnih dejavnikov izpostavil hudo poškodbo svojega prvega strelca in skakalca Igorja Tratnika. "Šport je sestavljen tudi iz poškodb in to moramo sprejeti. Skušali bomo zapolniti njegovo vrzel, vendar ne bo lahko, saj imamo na drugi strani odlično ekipo, ki ima hkrati prednost domače dvorane. V Rogaški Slatini je težko zmagati."

Njegov kolega na klopi Rogaške Damjan Novaković ne želi razmišljati o prednosti, ki jo ima njegovo moštvo zaradi odsotnosti Tratnika. "Zlatorog je na zadnjih tekmah dokazal, da se dobro znajde tudi brez njega. Zagotovo tekmeca ne bomo podcenjevali, bolj se bojim, da bi se kdo od mojih igralcev zlomil pod pritiskom polfinala. Mislim, da bo o zmagovalcu odločala dnevna forma ter nekateri detajli, ki so bili odločilni že na naših prejšnjih dvobojih."

Vse polfinale tekme - jutri ob 18. in 20. uri - bo mogoče spremljati prek TV ekranov. Ali na TV Slovenija, Šport TV ali pa prek spletnega prenosa na kzs.si.