Potočnik: Najprej obramba, šele nato napad

Košarkarji Uniona Olimpije drevi ob 19.30 v Bonnu po četrto zmago v evropskem pokalu, a znova vidno oslabljeni.

Objavljeno
01. december 2015 20.18
Košarkarska tekma Union Olimpija in Telekom Baskets Bonn 28.oktobra 2015 [Ljubljana.šport,košarka,Union Olimpija,Telekom Baskets Bonn]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Po dveh zaporednih zmagah so se košarkarji in privrženci Uniona Olimpija za hip počutili kot Golden State, ki ne pozna poraza v ligi NBA. Toda zaradi prejšnjih grehov so morali hitro sestopiti z oblakov. Drevi jih čaka zelo pomembno gostovanje v Bonnu, ki bo v dobršni meri opredelilo njihove možnosti za preboj v drugi krog evropskega pokala.

Hiter pogled na lestvico skupine A je lahko zelo varljiv. Ljubljančani so kljub velikanskim nihanjem spet v krogu četverice, ki je najbližje napredovanju, Telekom Bonn pa je na zadnjem mestu. Toda moštvi loči le ena zmaga, upoštevati pa moramo tudi, da so Nemci že odnesli točki iz Slovenije in da bi bili v primeru novega uspeha v lepi prednosti. Dejstvo je tudi, da si bo zmagovalec dvoboja v dvorani Telekom Dome s 6000 sedeži le okrepil upe pred zadnjima dvema koloma, saj je zaradi majhnih razlik med moštvi možno marsikaj; tudi izpad obeh drevišnjih tekmecev z zanimivima krivuljama.

Moštvo iz Bonna je evropsko sezono začelo z dvema zmagama v treh nastopih, nato pa okusilo štiri zaporedne poraze; resda tri v gosteh. Olimpijina četica pa je doslej korakala v ritmu zmaga – dva poraza, zmaga – dva poraza, zmaga, in če mu bo ostala zvesta, se ji v naslednjih dveh tekmah ne obeta nič dobrega. Njena naloga bo v vsakem primeru zelo težka, saj so Nemci ob stožiškem soočenju potrdili, da gojijo »antipatičen« igralni slog, ki nekaterim pač ne ustreza. Ljubljančani mu v prvem poskusu niso mogli do živega, čeprav so pogrešali le Saša Zagorca. Koliko jih bo zaradi poškodb manjkalo danes, pa bo tudi Gašper Potočnik izvedel tik pred zdajci. Jasno je le, da Mitja Nikolić ni potoval s soigralci v nekdanje glavno mesto Zvezne republike Nemčije zaradi rehabilitacije poškodovane rame.

»Upam, da bo hrbet Zacka Wrighta zdržal zadnje treninge in da bo lahko igral. Zagorac še naprej vadi po posebnem programu, Ronalds Zakis pa še kar čuti posledice udarca iz Trenta in bolečine v hrbtu. Komaj pozdravimo kakšno poškodbo, že se pojavi sveža. Moštvo nekako krpamo, ampak razmere niso najboljše. Upam, da bomo nastopili v čim bolj popolni zasedbi,« pravi Olimpijin trener, ki kljub črnemu novembru Telekoma Bonna vztraja, da gre za zelo dobro moštvo z izrazito kombinatorno igro.

»Na prvi tekmi smo imeli ogromno preglavic. Izmenjali smo 20 obrambnih različic, a nismo našli prave. Poleg krilnega centra Aarona Whita nam je težave povzročal center Dirk Mädrich, ki se je pomikal daleč od obroča. Omejiti moramo glavna orožja gostiteljev, zato je dobrodošlo, da so se fantje začeli zavedati, da morajo najprej razmišljati o obrambi in nadzoru skoka, šele nato o napadu. Neizkušeni so in hočejo narediti dobro stvar na napačen način,« meni Potočnik.

Pari 8. kola v skupini A, danes: Telekom Bonn – Union Olimpija (19.30), Bilbao – Oldenburg (20.30); odigrano sinoči – Nanterre : Trento 79:85; vrstni red: Trento 6:2, Bilbao 5:2, Union Olimpija in Oldenburg po 3:4, Nanterre 3:5, Telekom Bonn 2:5.