Prehitro obsojeni na polom

Union Olimpijo v tej sezoni pogosto primerjajo s košarkarji Partizana, ki so bili najprijetnejše presenečenje v evroligi zadnjih let. Beograjčani so tudi zadnji, ki so ugnali Maccabi na njegovem parketu – lani v prvi tekmi četrtfinalnega dvoboja do treh zmag.

Objavljeno
04. februar 2011 09.25
Eduardo Brozovič, Tel Aviv
Eduardo Brozovič, Tel Aviv
Tel Aviv – Na podoben podvig bodo morali Ljubljančani še nekoliko počakati. Sinoči so doživeli še šesti zaporedni evroligaški poraz v Tel Avivu, daleč najhujšega doslej, po izjemno slabi igri pa so bili od zmage približno tako daleč kot od edinega uspeha kluba v največjem izraelskem mestu. Ta sega v sezono 1962/63, ko so se Ivo Daneu, Borut Bassin in soigralci vrnili z gostovanja pri Maccabiju z zmago s 60:46 v 1. kolu tedanjega pokala prvakov.

Dvoboji med Maccabijem in Union Olimpijo imajo pestro zgodovino, pa vendar sta se moštvi sinoči prvič srečali v drugem krogu evrolige, kar je bistveno povečalo vložek na igralni mizi. Večje breme pričakovanja so nosili gostitelji, saj bi jih morebitni neuspeh v vedno polni in bučni dvorani Nokia zelo oddaljil od načrtovanega napredovanja v četrtfinale.

Za Ljubljančane poraz medtem še ne bi bil usoden, le paziti so morali, da ne bi bil previsok, tako da bi lahko čez 14 dni v Stožicah prišli do boljšega izkupička v medsebojnih soočenjih z 48-kratnim izraelskim prvakom in štirikratnim evropskim šampionom. Toda hitro je bilo videti, da so bili domači košarkarji bolje kos psihološkemu pritisku ter z njim še nadgradili prednost v individualni kakovosti posameznikov in večji izbiri za boj uporabnih mož. Uniona Olimpije zato niso le premagali, temveč so jo preprosto »razgradili«.

O (pre)veliki previdnosti Ljubljančanov so pričali že uvodni trenutki dvoboja, v katerih se je s prenosom žoge mučil Kenny Gregory, da bi razbremenil Vlada Ilievskega in Saša Ožbolt ob presingu gostiteljev. Prav tako pa je imel velike oči strah pred nasprotnimi napadi Maccabija, zaradi katerega Olimpijini košarkarji dolgo niso izzivali sreče z poskusom napadalnega skoka ali vsaj z igro notri-ven, temveč so se poskusili pravočasno vrniti v obrambo. Tudi to jim v glavnem ni uspevalo, zato je domače moštvo dobivalo bogato nagrado za izjemno agresivno obrambo, s katero so prisilili goste na igro zelo daleč od obroča, pri kateri jih je za nameček prepogosto zapuščalo potrpljenje. Potem ko so po petih minutah zaostali s 5:15, so se namreč začeli pretirano bati novih napak pri podajah, zato so se odločali za met ob prvi polovični priložnosti, kar je še zmanjševalo možnost uspeha. Union Olimpija je tako izgubila prvo četrtino – in domala že tekmo – z 18 točkami razlike, v tem času zapravila že sedem žog, s katerimi je podarila domačim košarkarjem kopico »lahkih« košev.

Darila je najbolj spretno izkoriščal spretni krilni center Lior Eliyahu, prehitri pa so bili tudi njegovi soigralci, zato so se napadi Maccabija nizali v smrtonosnih valovih. Na srečo Olimpijinih košarkarjev pa je vidno popustil že pri rezultatu 37:10 v 13. minuti, do katerega je prišel z eno samo trojko. Le zakaj bi se mučil, če so bile odprte številne lažje poti? Šele ko so varovanci Davida Blatta uvideli, da sem jim visoka zmaga ne more izmuzniti po nobenem scenariju, so občasno zaigrali v nižji prestavi. To so Ljubljančani izkoristili in ko se jim je povrnila barva v lica, so omilili zaostanek z nizom 10:0 in v nadaljevanju tekme vsaj na trenutke pokazali, da niso zašli med 16 najboljših zasedb celine.

Nadaljevanje je tako minilo v serijah obeh moštev. Ko so gostitelji uvideli, da gledalci postajajo nejevoljni, so se vrnili k igri iz uvodne četrtine in povišali naskok na ogromnih 69:34 v minuti, ki je dišal po najhujšem porazu Uniona Olimpije v evroligi. Da rekord ostaja pri -46 z gostovanja pri Partizanu v sezoni 2006/07 in da je sinočnji polom le drugi najhujši doslej, se lahko bolj zahvali domačim adutom kot svojim, saj Maccabi sinoči ni lovil zgodovinskih dosežkov. Tako je v 28. minuti prišel do prvih točk tudi Sašo Ožbolt in s tremi trojkami ublažil polom, po najboljših močeh, ki pa so bile tokrat zelo omejene, pa so se trudili tudi Kenny Gregory, Vlado Ilievski in Damir Markota. Kevinn Pinkney je bil vnovič razočaranje, pa čeprav bi proti precej počasnejšemu Sofoklisu Schortsanitisu lahko ponudil dodatne napadalne možnosti, za Gorana Jagodnika pa se je vse skupaj odvijalo prehitro in v 35. minuti je moral v slačilnico zaradi dveh nešportnih napak. Klop za rezervne košarkarje? Te Union Olimpija že dolgo nima.