NBA: dogovor je vse bližje

Lastniki moštev in sindikat igralcev v ligi NBA bodo očitno le našli skupni jezik in prekinili »lockout«.

Objavljeno
28. oktober 2011 11.23
Posodobljeno
28. oktober 2011 11.45
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
New York - V severnoameriški košarkarski ligi naj bi se pogajanja med lastniki klubov in sindikatom igralcev vendarle premaknila z mrtve točke. Potem ko so včeraj zasedali kar 15 ur, so vendarle prišli do napredka in se dogovorili za nadaljnje pogovore.

»Mislim, da smo blizu dogovora. Zdaj je vprašanje, če si vodstvo lige NBA to želi ali ne,« je dejal izvršni direktor sindikata košarkarjev Billy Hunter. »Za zdaj ni še nobene garancije, da bomo dosegli dogovor, a prepričan sem, da bomo vsi dali vse od sebe, da bi nam to uspelo,« pa je ob tem poudaril komisar lige NBA David Stern.

Glavna stvar spotike med sprtima stranema je znesek letnih prihodkov. Košarkarji vztrajajo, da na manj kot 52,5 odstotka letnih prihodkov v višini 4,3 milijarde evrov ne bodo pristali, lastniki želijo ta delež oklestiti.

Še vedno tako ni znano, kdaj se bo lahko nadaljevala lige NBA. Stern je že odpovedal prvih 100 tekem nove sezone lige NBA med 1. in 14. novembrom, bržkone bo odpadel ves novembrski spored. Prekinitev dejavnosti oziroma "lockout" so imeli v NBA nazadnje v sezoni 1998/99; takrat so po dolgih pogajanjih na igrišča stopili šele februarja, košarkarji pa so v rednem delu odigrali le 50 tekem, piše STA.