Prihaja čas, ko bo treba popraviti vtis

Liga ABA: košarkarji Tajfuna si v 15. kolu želijo zadržati stik z vodilnimi.

Objavljeno
18. december 2015 22.37
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Odkar se je košarkarska liga ABA prevesila v drugi del sezone, je bitka za položaje vse hujša, forma najboljših vse bolj izostrena, od Slovencev pa se v takšnih okoliščinah za zdaj najbolje znajde Tajfun. Državni prvak se v 15. kolo podaja s petega mesta in tremi zaporednimi uspehi, v zadnjem času je imela boljši izplen le vodilna trojica Budućnost, Crvena zvezda in Cedevita.

Četudi so se Šentjurčani optimistično podali v sezono in zatrjevali, da bodo ob krstnem nastopu v dveh mednarodnih tekmovanjih zdržali ritem dveh tekem na teden, se jim je začela krivulja dvigati šele, ko so izpadli iz pokala FIBA. Stopnic pač ni moč preskakovati, a zato zdaj toliko bolje plujejo v ligi ABA, kjer bodo imeli drevi priložnost, da svoj niz še izboljšajo. Cibona je resda premagala Zadar pred tednom dni, a ob gostovanju na Štajerskem ne more ponuditi presežka v igri, ji je pa novi trener Damir Mulaomerović vendar dal nov veter v jadra. Trener Tajfuna Dejan Mihevc je zato previden pred novim domačim izzivom, a računa na pomoč publike.

»Cibona je ekipa z bogato zgodovino in je dovolj kakovostna, da bi se lahko potegovala za mesto na finalnem turnirju lige ABA. Od prve medsebojne tekme v tej sezoni je zamenjala kar nekaj igralcev, poleg tega pa še trenerja. Od takrat je pri igralcih opaziti veliko želje in agresivnosti v skoku. Njihova glavna nevarnost v napadu je tranzicijska igra in 'pick and roll'. A po dveh gostovanjih se nove domače tekme že prav veselimo, saj verjamem, da nas v Golovcu znova čaka izjemno vzdušje,« je pozoren Mihevc, do konca koledarskega leta namreč Šentjurčane čakata še dva težja zalogaja, najprej Krka in nato še drugouvrščena Crvena zvezda, ki se bo v ponedeljek z Budućnostjo pomerila za vodilni položaj na lestvici.

Medtem ko Šentjurčani kažejo znake okrevanja, pa v Novem mestu še iščejo pot iz »regionalne« krize. V pokalu FIBA so resda v drugi krog štartali z zmago, trije zaporedni porazi v ligi ABA pa so jih že porinili na 8. mesto, na katerem jih od predzadnjega loči le ena zmaga. Kotaljenje navzdol bi lahko ustavili pri Zadru. »A to bo zelo težko gostovanje. Po tekmi z Maccabijem Rishonom, v kateri smo se zelo iztrošili, smo imeli malo časa za pripravo, poleg tega pa smo še vedno brez organizatorja igre. Tarnati sicer ne smemo, saj imamo realne možnosti za uspeh, če se bomo borili, kot smo se proti Maccabiju. Nimamo česa izgubiti, lahko pa z zmago veliko pridobimo. Vanjo verjamem, sploh če bomo ponovili igro z zadnjih gostovanj,« je prepričan trener Ivan Velić, četudi Matej Rojc za zdaj dobro opravlja dodatne naloge v vlogi prvega dirigenta.

Po uvrstitvi v drugi krog evropskega pokala, v katerem bo Union Olimpija poleg ruskih moštev Unics in Nižnij Novgorod igrala še z Maccabijem iz Tel Aviva, je za Ljubljančane napočil čas za popravne izpite v ligi ABA. Na prvi tekmi z Igokeo so denimo pokazali veliko mero nezrelosti, ko so v zadnjo četrtino vstopili z vodstvom, a jo izgubili s 7:18. Od 6. kola pa so nato premagali le še Metalac in dokler ne bodo izboljšali vtisa v regionalnem prvenstvu, bo tudi nad njihovimi mednarodnimi dosežki visela velika senca. Ne gre namreč pozabiti, da bo ob takšnem nadaljevanju sezone za naslednjo vprašljivo tudi njihovo mesto v ligi ABA, v kateri bosta igrali le še dve slovenski moštvi.

Pari 15. kola lige ABA, danes: Tajfun – Cibona (19), Zadar – Krka (21), Metalac – MZT (17), Partizan – Mega Leks (19); nedelja: Union Olimpija – Igokea (17), Cedevita – Sutjeska (19); ponedeljek: Budućnost – Crvena zvezda (21).

Pari 9. kola lige Telemach, danes: Elektra – Portorož (19), Lastovka – Šenčur GGD (19.30), LTH Castings – Zlatorog (20), Helios Suns prost; odigrano v sredo – Hopsi Polzela : Rogaška 68:80.