Prokom letos redna stranka Slovencev, na vrsti Olimpija

Ljubljančani drevi (20.45) morajo premagati poljskega prvaka, da bi ohranili možnosti za napredovanje v 2. krog evrolige.

Objavljeno
02. november 2011 07.55
Posodobljeno
02. november 2011 07.55
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Barcelona in Siena sta za druge člane skupine D evrolige realno premočni, s čimer sta jih obsodila na četveroboj za dve mesti, ki še prinašata napredovanje v drugi krog. To pomeni, da je rezultatska kombinatorika močno okleščena in da košarkarji Uniona Olimpije nimajo izbire: če želijo ostati v igri za »top« 16, morajo drevi doma ugnati Prokom.

Moštvo iz Gdynie v očeh in ušesih slovenskih ljubiteljev košarke ne uživa prav posebnega ugleda, kakršnega bi si zaslužil zaradi svojih dosežkov. V zadnjih sedmih letih se je štirikrat prebil med šestnajsterico najboljših v Evropi, v sezoni 2009/10 celo v četrtfinale, in čeprav je klub ustanovljen šele leta 1995, je od leta 2004 osvojil osem zaporednih naslovov poljskega prvaka. Zdaj bi kajpada želel storiti dodaten korak kvišku, kar je že veliko težja naloga. To dokazuje redno menjavanje kadra, kar je zaradi solidnega, a še vedno omejenega proračuna, vedno nekakšna igra na srečo. Enkrat ti je Fortuna bolj naklonjena, drugič te popolnoma pusti na cedilu. O tem bi lahko ogromno povedali tudi pri Unionu Olimpiji.

Tudi od Prokomove zasedbe iz prejšnje sezone, v kateri je Prokom dosegel dve zmagi v osmih nastopih, ni ostalo domala nič. Najboljši strelec moštva na evroligaški sceni Ratko Varda (lani povp. 13,3 točk) si je vnovič našel zatočišče v Ljubljani, Američani, ki zadnja leta prevladujejo v Gdynii, so se raztepli po svetu, prav tako Nemec Jan-Hendrik Jagla (zdaj Bayern) in Bolgar Filip Videnov. Ekipa pa je ostala mednarodno obarvana, saj v njej tudi po nedavnem odhodu krila Devina Browna zaradi »družinskih razlogov« nosijo ključno breme tujci – štirje Američani, Litovec in Rus –, legionar pa je tudi trener Tomas Pačesas. Litovec vodi Prokom četrto sezono, pred tem pa je štiri leta igral zanj v družbi našega Gorana Jagodnika, ki je bil v sezonah 2004-06 najboljši strelec poljskega šampiona v evroligi.

Sašo Filipovski računa 
na navijače

Letos ima Prokom slabše izkušnje s Slovenci, saj so imeli prste vmes ob vseh štirih njegovih porazih. V evroligi je Jaka Lakovič prispeval 21 točk k zmagi Galatasaraya v Gdynii s 76:72, Erazem Lorbek pred tednom 20 k uspehu Barcelone z 88:61, v severno-vzhodni ligi VTB, v kateri so Poljaki okusili po dve zmagi in poraza, pa sta jih na kolena spravila Spartak St. Peterburg z Miho Zupanom in Juretom Zdovcem ter Lokomotiv Kuban s Primožem Brezcem in slovenskim selektorjem Božidarjem Maljkovićem. Bo Union Olimpija nadaljevala njihov črni niz pod vodstvom Saša Filipovskega, ki je v letih 2006-09 zaman poskusil vreči Prokom s poljskega prestola s košarkarji Turowa?

»Storili bomo vse, predvsem pa želimo igrati na najboljši možni ravni. Zato upam, da nas bodo podprli navijači, ki so se ob uvodnih porazih bržkone prepričali o kakovosti Barcelone in Siene, in da bomo imeli v Stožicah šestega igralca na parketu. Za razliko od prvih tekem moramo igrati dobro vseh 40 minut in ne le 20,« meni Filipovski. Njegovo moštvo je v soboto doseglo peto zaporedno zmago v ligi ABA, toda na regionalni ravni lahko izkorišča adute, ki v evroligi pridejo v poštev v precej manjši meri, tako kot rafali neoviranih metov za tri točke proti Crveni zvezdi ali serijska uporaba »pick'n'rolla« proti Heliosu. Izkušeni tekmeci pač hitro najdejo obrambne rešitve, individualna kakovost pa je krepko na njihovi strani.

Ljubljančane bo tudi tokrat popeljal v boj Damir Markota, ki je med okrevanjem Gorana Jagodnika, zdaj že v domači negi, prevzel vlogo kapetana moštva. »To ni majhna stvar. Toda zame je pravi kapetan 'Jagoda' in upam, da se bo čim prej vrnil med nas, saj potrebujemo njegove igralske in človeške vrline. Med njegovo odsotnostjo bom poskušal spodbujati ekipo po najboljših močeh, saj moramo premagati Prokom. Moramo pa biti pazljivi, saj ne gre za naivno ekipo. Igra agresivno in ima izjemne atlete, morda jo tepe le dejstvo, da nima 'dolge klopi'. Ima pa nekaj neugodnih igralcev, ki učinkovito uporabljajo 'pick 'n roll', denimo center Donatas Motiejunas, ki je v prejšnjih sezonah odlično igral pri Benettonu, in dirigent Oliver Lafayette, v uvodnem delu prejšnje sezone član Partizana. Če bomo onemogočili napadalni skok Prokoma in njegove nasprotne napade, ne bi smeli imeti težav,« opozarja Markota.