Proti evroligašu so jo pri -24 še dobro odnesli

Liga ABA: Union Olimpijo so po visokem porazu ujeli tudi Šentjurčani. Krka brez energije.

Objavljeno
16. november 2015 04.35
T. V., B. E., šport
T. V., B. E., šport
Ljubljana – Še sedmič v desetih kolih lige ABA so slovenska moštva v ligi ABA iztržila le eno zmago. Zanjo je v petek poskrbel Tajfun, Krka je v soboto razočarala proti Sutjeski, Olimpija pa je včeraj klonila proti Cedeviti. Pričakovano, čeprav je v tej sezoni že ugnala enega evroligaša v gosteh, po visokem porazu pa so jo po točkah dohiteli tudi Šentjurčani.

Naj se sliši še tako nenavadno, a Ljubljančani so jo sinoči še dobro odnesli, saj so še pred polčasom zaostajali za 20 točk, v tretji četrtini pa že za 29. Pri Cedeviti, ki je v zadnjih tednih v dobrem ritmu in je dobila po tri zaporedne dvoboje v evroligi in v ligi ABA, so pač ob zajetnem naskoku raje razbremenili najbolj izkušene igralce in na parket poslali manj uveljavljene, kar je gostom omogočilo še znosen poraz z 58:82. Odsotnost dveh pomembnih igralcev v rotaciji, Blaža Mahkovica in Saša Zagorca, ki že nekaj časa vleče poškodbo, je očitno Ljubljančane prestrašila do te mere, da so se dvoboja v gosteh lotili, kot bi prišli pred strelski vod. V 12. minuti so se sicer Ljubljančani po zaostanku s 13:21 približali na 18:22, a do polčasa prejeli še kar 24 točk. Še najbolj obetavno je kazalo, ko je trener Gašper Potočnik v igro poslal mlade igralce, a je razliko nato spet vzpostavil novinec pri Cedeviti, nekdanji soigralec Gorana Dragića pri Miamiju, Henry Walker, ki se je ob krstu v novem klubu očitno želel dokazati in je uveljavil tudi svojo telesno premoč.

»Premehko smo igrali v obrambi, tako se proti takšnemu tekmecu ne igra. Če bomo želeli v prihodnje razmišljati o zmagah, bomo morali ta segment igre popraviti. Smo mladi, a na trenutke izgleda, kot da nimamo volje in energije. To je nedopustno,« je bil kratek trener Gašper Potočnik, potem ko je Sava Lešić iskal besede, s katerimi bi sploh opisal dogajanje na zagrebškem parketu: »Ne vem, kaj pametnega bi sploh povedal po takšni tekmi. Ni sporno, da je Cedevita boljša, ampak tokrat mi predvsem nismo imeli obrambe!«

Krka spet pokazala drugo stran obraza

Košarkarji Sutjeske se bodo z veseljem vračali v Slovenijo, ki jim je pokazala toliko gostoljubja v njihovi krstni regionalni sezoni. Potem ko so odnesli obe točki iz Stožic, so v soboto zmagali še v Novem mestu. Domače moštvo je dočakalo okrevanje Mirka Mulalića, na pomoč je priskočil tudi Stefan Sinovec, ni pa moglo računati na poškodovanega Luko Lapornika. Vendar so bili oslabljeni tudi črnogorski podprvaki in tudi brez svojega prvega strelca Nemanje Vraneša odločno prevzeli pobudo sredi uvodne četrtine. Zaostanek z 8:11 so pretvorili v vodstvo z 21:14, v 19. minuti je njihova prednost znašala 42:28, pet minut pozneje pa celo 49:33.

Krka je igrala bistveno slabše kot v zadnjih nastopih, svoje privržence je razočarala tako v obrambi kot napadu. Ko ji je grozil visok poraz, je strnila vsaj defenzivne vrste, pomagali pa so ji tudi gostje. Med osmimi minutami panike z neštetimi zgrešenimi »zicerji« in prostimi meti ter popolnoma izgubljenim skokom (na koncu 40:21) Sutjeska ni zmogla niti točke in tri minute pred koncem je Krka prešla v vodstvo s 56:53. Takrat je na sceno stopil branilec Nikola Pavlićević, ki je do tedaj zgrešil vse štiri poskuse za tri točke in vseh osem prostih metov ter z dvema trojkama odločil zmagovalca. Z 58 doseženimi točkami, 31-odstotnim metom iz igre (za dve 38 %, za tri 4:20) in devetimi zapravljenimi prostimi meti je bila Krka blizu, a hkrati zelo daleč od uspeha.

»Tekme smo se lotili brez energije in brez prave želje, da bi uresničevali dogovorjeno. S takšnim pristopom smo razigrali Sutjesko in ji omogočili številne lahke koše. V drugem polčasu je bilo energije več, ponudila se nam je celo priložnost za zmago, a vprašanje je, če bi bila zaslužena. Poškodbe naših košarkarjev ne smejo biti izgovor, tisti, ki so lahko igrali, bi morali to storiti bolje. Želel bi se zahvaliti Sinovcu, ki je igral na lastno odgovornost, saj je imel včeraj operacijo zoba,« je priznal Krkin trener Ivan Velić.