Prva tekmeca Olimpije in Krke manj privlačna, a sila neugodna

Košarkarji Uniona Olimpije bodo danes igrali svojo prvo tekmo 12. sezone lige ABA, Krka bo nastopila jutri.

Objavljeno
29. september 2012 12.01
SLOVENIJA LJUBLJANA 25.09.2012 JAKA BLAZIC FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – Imeni prvih tekmecev Uniona Olimpije in Krke v ligi ABA ne vzbujata pretiranega strahu povprečnemu ljubitelju košarke. Toda Sašo Filipovski in Aleksander Sekulić zelo spoštujeta Radnički in Szolnok ter se zavedata pasti, ki jih prinašajo dvoboji z manj privlačnimi, a žilavimi moštvi.

Skoraj šestmesečni niz slovenskih nastopov v regionalnem prvenstvu bodo odprli Ljubljančani v Kragujevcu, kjer jih bo danes pričakala ekipa z vse večjimi apetiti. Potem ko je Radnički v prejšnji sezoni lige ABA zasedel 8. mesto, je v srbskem prvenstvu zaostal le za Partizanom, vendar temperamentni trener Miroslav Nikolić niti Beograjčanom na priznava, da so boljši. Z ambicioznimi načrti je prepričal tudi klubsko vodstvo in pokrovitelje, zato je lahko sestavil kakovostno igralsko zasedbo. Ameriški visoki branilec Terrico White ter krilna centra Mark Worthington iz Avstralije in Matthew Bryan-Amaning iz Anglije so resda novinci v tej regiji, a jo zelo dobro poznajo drugi trije novinci: Bojan Krstović, v minuli sezoni udarni mož Budućnosti, Miloš Borisov, nekoč zelo koristni član Hemofarma, in nekdanji center Crvene zvezde Vladislav Dragojlović. V Kragujevcu zato pričakujejo podoben razplet kot ob lanskem obisku Uniona Olimpije, ki se je končal z rezultatom 88:76.

»Radnički ima dobro moštvo in zanimivega trenerja, zagovornika napadalne košarke. White je odličen pri igri 1:1, je dober atlet, ki ustvarja igro in zadeva. Nevarna sta še Borisov in Worthington, visoka igralca z odličnim metom za tri točke, ki omogočata široko napadalno postavitev in prodore. Zato bo pomembna igra v obrambi, ki bo morala biti precej bolj čvrsta kot ob torkovem porazu s Krko. Košarkarji Radničkega pač veliko tečejo, zadevajo iz nasprotnih napadov in dobro izvajajo 'pick'n'roll',« opozarja Sašo Filipovski.

Madžarska, evropski prvak leta 1955, srebrna na EP 1953 in bronasta leta 1946, že dolgo ni dosegla odmevnih uspehov v mednarodni košarki in ne bo nastopila niti na EP 2013, saj je v kvalifikacijski skupini zaostala za Hrvaško, Ukrajino in Avstrijo. Toda volja je še vedno trdna in jutrišnji Krkin gost Szolnok ima ključno vlogo pri poskusih obujanja slavnih časov. Madžarski prvak v letih 1991, 2007, 2011 in 2012 ima štiri člane letošnje izbrane vrste (branilca Akosa Horvatha in Martona Fodorja, krilnega centra Miklosa Szaba in centra Zoltana Trepaka), Latvijca Ernestsa Kalva in dve ameriški okrepitvi, zato bi ga le stežka uvrstili med popolne outsiderje. Nevaren bo predvsem ob začetku sezone, ko bo poskusil dokazati, da si je zaslužil »wild card« za ligo ABA, česar se zaveda Krkin trener Aleksander Sekulić: »Szolnok ima zelo kakovostna Američana, visokega branilca Calvina Watsona in krilnega centra Brandona Gaya, ter nekaj nekdanjih in zdajšnjih madžarskih reprezentantov, med njimi je tudi stari znanec novomeškega občinstva Marton Bader. Toda igramo na domačem igrišču in morali bomo pokazati vse, kar znamo.«

Pari 1. kola lige ABA, danes: Radnički – Union Olimpija (17), Budućnost – Cedevita (20), Cibona – MZT (20.30), Split – Crvena zvezda (21); nedelja: Krka – Szolnok (18).

Odigrano včeraj – Široki : Igokea 63:69, Partizan : Zadar 81:74.