Prvič prek Krke od časov Zdovca in Udriha

Košarka: Union Olimpija prva finalistka državnega prvenstva, danes na vrsti Zlatorog in Rogaška.

Objavljeno
09. maj 2017 23.17
Košarka Olimpija Krka 9.5.2017 Ljubljana Slovenija [košarka,Olimpija,Krka,Ljubljana,Slovenija]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Letošnji odločilni nastopi v domačih tekmovanjih očitno izvlečejo iz Uniona Olimpije vse tisto, kar ostane skrito v drugih dvobojih. Po pokalnem podvigu je zaigrala kot prerojena tudi v polfinalu DP. Z 2:0 je izločila prvo nosilko končnice Krko in si priigrala 23. nastop v finalu, a prvič po letu 2014.

Še precej dlje so Ljubljančani čakali, da so vnovič izločili Novomeščane v končnici DP. Pred tem jim to uspelo daljnega leta 2002, v finalu dveh evroligašev, ki so ga Jure Zdovc, Beno Udrih, Jiri Welsch, Jurica Golemac, Haris Mujezinović, Tunji Awojobi & Co. pod vodstvom Zmaga Sagadin gladko dobili s 3:0. Letošnji rod je po imenih precej skromnejši, a občasno pokaže, da je kos kaotičnim razmeram, ki spremljajo klub. Na pomembni prelomnici se je znašla tudi Krka, saj je še tretje leto zapored ostala brez finala DP, izpadla je iz lige ABA in po treh zaporednih zmagoslavjih izgubila slovenski pokal.

Olimpijini košarkarji so včeraj razveselili svoje privržence, ki so se spomnili, da so bili dve koli pred koncem lige za prvaka na robu kolapsa. A so jim tudi tokrat parali živce. Izgubljali so le z 0:3 in si z rafali trojk (na koncu 10:20) zagotovili lepo prednost, ki je sredi tretje četrtine znašala že 18 točk (57:39), na koncu pa so potrebovali tudi kanček sreče, da so se ognili porazu. Drugi polčas je namreč Krka dobila z 49:36, kar priča predvsem o padcu domače obrambe, a tudi o popuščanju v napadu, potem ko sta se v uvodnih dveh četrtinah tradicionalnim nosilcem igre učinkovito pridružila Mirko Mulalić in Dražen Bubnić. V finišu sta prišli do izraza tudi nepripravljenost rekonvalescenta Nikole Jankovića in njegova nenatančnost pri izvajanju prostih metov. Zadel jih je le pet od 14, le v zadnji četrtini jih je zgrešil pet, zato je bil pogosta tarča obrambe Novomeščanov, ki so začutili priložnost za zasuk.

Po izenačenju na 77:77 bi ga kmalu tudi dočakali. Najboljši strelec tekme Ron Curry (za dve 4:9, za tri 4:6, prosti meti 2:2) je tik pred iztekom igralnega časa prodrl v osrčje domače obrambe, a zgrešil in se razočarano zgrudil, medtem ko so si domači igralci razposajeno planili v objem. Zasluženo. Še tretjič v desetih dneh so ugnali Krko, v celotni sezoni pa so dobili šest od devetih medsebojnih tekem.

»Ne bi rekel, da smo imeli srečo, bili smo boljši in zaokrožili niz zmag nad Novomeščani. V prvem polčasu smo igrali briljantno, nadzorovali smo skok, bili sproščeni v napadu in dovolj čvrsti v obrambi. Kar je Krka prikazala v drugem polčasu, ni agresivna obramba, na srečo pa v končnici sodijo najboljši slovenski sodniki, ki znajo zaščiti košarkarje. Pri 63:49 sta nas presekali osebna napaka Miloševića pri Lukovićevem metu za tri točke in dodatna tehnična napaka, a smo zdržali. V finalu Olimpija ne bo favorit, ne bi pa rad izbiral tekmeca, ki naj bi nam bolj ustrezal,« je bil zadovoljen Olimpijin trener Gašper Okorn. Tudi njegov novomeški kolega Simon Petrov je čestital svojim igralcem, ki so slednjič dobili skok s 34:30, zadeli 12 trojk z 31 meti in izgubili štiri žoge manj (10:14): »Užival sem med tekmo, vesel sem, da smo igrali tako dobro, le končni izid ni pravi. Naš cilj je bil uvrstitev v finale, toda Olimpija me ni presenetila. Pričakoval sem jo v takšni podobi.«

Zlatorog bo danes ob 18. uri poskušal oplemeniti sobotno zmago nad Rogaško (72:66), da bi se uvrstil v finale DP tako kot lani, ko ga je s 3:1 prekosil Helios. Zaradi izenačenosti moštev pa ne bi bilo presenečenje, če bi zmagovalca dvoboja dala šele petkova tretja tekma. V tej sezoni sta se ekipi srečali sedemkrat, s 4:3 pa vodijo Laščani. Le eno soočenje se je končalo z razliko, višjo od desetih točk, v zbirnem rezultatu pa ima Zlatorog le tri točke naskoka (477:474).