Repeša bo poskusil uporabiti recept iz Celja

Krka v drevišnji tekmi 2. kola regionalne košarkarske lige ABA gostuje pri Cedeviti, Union Olimpija jutri s Cibono.

Objavljeno
09. oktober 2013 01.09
Košarka Krka - Budučnost 05.oktobra 2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Pred začetkom evropskih tekmovanj – evroliga in evropski pokal z Unionom Olimpijo bosta štartala prihodnji teden, Krka v pokalu eurochallenge 5. novembra – košarkarji v ligi ABA prvič in zadnjič v sezoni izkoriščajo proste termine med tednom. Tri tekme so odigrali včeraj, danes bodo na sceno stopili Novomeščani, jutri še Ljubljančani.

Tako kot v prejšnji sezoni spored prinaša dva slovensko-zagrebška derbija v istem kolu, Krki pa je po dragoceni uvodni zmagi namenil enega od najtežjih tekmecev. Cedevita je resda spomladi – po neuspešni avanturi z Božidarjem Maljkovićem – zasedla šele 6. mesto v ligi ABA in obtičala v polfinalu hrvaškega DP proti Zadru, kar je glede na ambicije in finančni vložek kluba pomenilo ogromno razočaranje. Toda z zahodnimi sosedi že lep čas nima težav. Lani je dobila vse štiri tekme s Krko in Olimpijo, leto poprej je klonila le v Stožicah, še posebej gladko pa so ji šla od rok soočenja z Novomeščani na domačem parketu: 89:67 in lani 97:78. In da bo mera zvrhana, je krmilo najpremožnejšega kluba v regiji prevzel Jasmin Repeša, ki je na letošnjem EP popeljal Hrvaško do zmage nad Slovenijo v Celju in do 4. mesta na stari celini.

Ničkaj obetavna dejstva torej za slovenske prvake, ki so pred dnevi že prekinili eno neprijetno tradicijo in po šestih zaporednih porazih končno ugnali Budućnost. Da bi bili kos Cedeviti v Zagrebu, tako kot so ji bili v sanjski sezoni 2010/11, pa bodo morali igrati še precej bolje kot v soboto. Po možnosti vsi na ravni Malcoma Armsteada, ki je po sila neprepričljivi predstavitvi v tekmi za slovenski superpokal pokazal, da je pravšnji dirigent in osvojil naslov MVP 1. kola lige ABA. Če bodo njegovim taktom sledili tudi Edo Murić, Chris Booker in drugi, ki imajo veliko rezerve predvsem v napadu, bi lahko Krka končno presegla mejo 60 točk, pri kateri je obstala v obeh prvih uradnih nastopih. S podobno čvrsto obrambo kot doslej pa bi lahko preprečila, da bi gostitelji tako spretno uveljavili svoje adute, kot so jih ob nedeljskem gostovanju pri novincu v ligi Mega Vizuri.

V Smederevu sicer še niso mogli računati na prvega zvezdnika moštva Marka Tomasa, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil še tretji eurobasket zapored (drevi bi lahko igral nekaj minut), kapetan Marino Baždarić pa se ni vpisal med strelce, sta se pa izkazala dva novinca v moštvu. Branilec Nolan Smith, diplomant slovite univerze Duke in 21. izbranec nabora lige NBA 2011, v kateri je v prejšnjih dveh sezonah nosil dres Portlanda, je zbral 21 točk, 7 skokov in 6 asistenc, krilni center Tomislav Zubčić, nekdanji član Cibone in nazadnje Lietuvosa rytasa, pa 14. Med vidnejše okrepitve sodita še reprezentančni branilec Ante Delaš (lani Zadar) in krilo Ivan Ramljak (Široki Brijeg), največja pridobitev pa je bržkone Repeša, ki opozarja: »Krka ima odlično zapolnjena igralna mesta, je odlična kombinacija mladosti in izkušenj. Njeni košarkarji lahko dobro igrajo v obrambi in hitro tečejo, predvsem pa moramo paziti na njeno sposobnost uveljavljanja globinske igre.«

Z njegovimi izkušnjami bi lahko Cedevita nadomestila odhod Braceyja Wrighta, Vlada Ilievskega, Derwina Kitchena, Lukše Andrića, Anteja Mašića in Predraga Šuputa ter uresničila cilje klubskega vodstva, ki sežejo vsaj do finalnega turnirja lige ABA. Kajti ne pozabimo, v sezoni 2011/12 je igrala v velikem finalu z Maccabijem, torej je bila najboljša med klubi, ki zemljepisno in smiselno sodijo v regijo.

Rezultati – Szolnok : MZT 81:69, Radnički : Široki Brijeg 75:55, Budućnost : Zadar 90:68; danes: Cedevita – Krka (18), Partizan – Mega Vizura (18), Igokea – Crvena zvezda (20); jutri: Union Olimpija – Cibona (20).