Rogaška z obrestmi poplačala uvodni razočaranji

Po dveh zmagah z dvema točkama razlike Union Olimpija v tretji tekmi finala DP zaostajala že z -18 in gladko klonila.

Objavljeno
22. maj 2017 02.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Rogaška Slatina – Pred včerajšnjo tretjo tekma finala lige Nova KBM so se košarkarji Rogaške zavedali, da jim nad vratovi visi Damoklejev meč. Vsak naslednji poraz bi že pomenil, da je naslov prvaka pripadel Unionu Olimpiji, prav tako so dobro vedeli, da še nobeno slovensko moštvo ni osvojilo lovorike po finalnem zaostanku z 0:2 v zmagah. A so si pljunili v roke in za začetek prepričljivo znižali zaostanek na 1:2.

»Kot velikokrat v tej sezoni smo dokazali, da ima naše moštvo pravi značaj. Po porazu v Tivoliju sem vedel, da se bo težko pobrati, zato sem moral poiskati prave besede. Fantom sem rekel nekaj motivacijskih stavkov, da si zaslužimo veliko več kot hiter konec v finalu. Olimpija sicer zasluženo vodi, a prav lahko bi lahko bi imeli prednost tudi mi. Ljubljančani niso v ničemer boljši, danes pa nam je fenomenalno občinstvo dalo krila,« je po dragoceni zmagi zaupal superizkušeni Dragiša Drobnjak, medtem ko je poražena zasedba hitro izginila v slačilnico. 

Slatinčani so si pred prvim dnevom D v finalu zelo želeli, da bi okreval Dragan Đuranović, ki si je v petek poškodoval gleženj v Tivoliju. Gibljivi krilni center iz BiH je stisnil zobe in soigralcem pomagal enajst minut, toda njegova odsotnost se tokrat ni kritično poznala. Vrzel je namreč zelo uspešno zapolnil Postojnčan Leon Šantelj, ki je na prvih dveh tekmah finala igral v seštevku le 14 minut in se sploh ni vpisal med strelce. Sin nekdanjega znanega košarkarja (tudi Olimpijinega) Zlatka Šantlja je prispeval levji delež k obetavnemu vodstvu s 24:11, najvišji dotedanji razliki katerega od moštev v letošnjem finalu. Toda tako kot na prvih dveh tekmah so se stvari hitro zgladile. Olimpija je kljub velikim težavam v obrambi izenačila že na 29:29 in tudi po vnovičnemu zaostanku vneto dihala za vrat domačim košarkarjem.

Ob polčasu so kar 42 od 46 točk domačega moštva dosegli prijetno presenečenje dneva Šantelj (14), Taylor Johns (11), Darwin Davis (9) in Tadej Ferme (8), pri Ljubljančanih sta izstopala Devin Oliver s 13 in Gregor Hrovat s 7. Prelomna pa je že bila tretja četrtina, ki jo je Rogaška dobila z 20:10 in pobegnila celo na 66:48. Ob takšni prednosti se ji ni bilo treba bati novega dramatičnega poraza, pa vendar je morala presneto dobro paziti, da si ne bi po nepotrebnem zagrenila življenja. Olimpiji so zato siloviti juriši prinesli le prepolovitev zaostanka, ne pa tudi zasuka. Pri veliki večini košarkarskih prvin je bila pač boljša Rogaška, ki je imela štiri izrazito dobro pripravljene junake. Ljubljančani pa so tokrat igrali, kot da bodo gostitelji kar sami položili orožje in jim čestitali za naslov.

»Še enkrat smo videli, da smo sami sebi največji sovražnik,« si je v brado zabrundal OIimpijin kapetan Gregor Hrovat, s čimer se njegov trener Gašper Okorn ni strinjal: »Rogaška je bila boljša vseh 40 minut. Od prve sekunde smo igrali preslabo pod obema obročema, nedopustno je, da smo prejeli 46 točk že do polčasa. Naše težave so se poglobile v tretji četrtini, ko za nameček nismo mogli zadeti koša. Danes nam ni uspelo, zadnji korak v DP bomo poskusili storiti v sredo.«

Zadnjo črto je potegnil strateg Slatinčanov Damjan Novaković: »Četrta tekma bo nekaj posebnega. Mi si seveda ne smemo več privoščiti poraza, Olimpijini košarkarji pa se zagotovo ne želijo vrniti v Rogaško Slatino. V naslednjih dneh bodo vendarle imeli več dela naši fizioterapevti, zato pričakujemo stoodstotnega Đuranovića.«

Četrta tekma bo v sredo ob 18. uri v Tivoliju, morebitna peta v petek v Rogaški Slatini.