Rondo bo homofobni izpad drago plačal (VIDEO)

Košarkarju Sacramenta so po dvojni tehnični napaki popustili živci in se je spravil na istospolno usmerjenega sodnika.

Objavljeno
15. december 2015 14.06
Jazz Kings Basketball
Janez Porenta
Janez Porenta

Los Angeles - Košarkar Sacramenta v ligi NBA, 29-letni Rajon Rondo, bo homofobni izpad v dvoboju z Bostonom (97:114) z začetka meseca drago plačal. Vodstvo lige ga je namreč kaznovalo s plačilom 86.300 ameriških dolarjev, za nameček bo moral izpustiti tudi nocojšnji obračun s Houstonom.

Rondo je moral na zelo čustveni tekmi proti nekdanjim soigralcem predčasno s parketa, potem ko ga je sodnik v tretji četrtini predčasno poslal v garderobo zavoljo dvojne tehnične napake. Od odhodu z igrišča je zabrusil nekaj krepkih delilcu pravice Billu Kennedyju, tudi na račun njegove (isto)spolne usmerjenosti, kar je slišal tudi pomočnik Ben Taylor. Zavore so popustile in Kennedy je postal tarča homofobnega izbruha užaljenega košarkarja, njegov nedostojen izpad pa je potrdil še tretji predstavnik na tekmi Bennie Adams.

Razjarjenega branilca so skušali umiriti moštveni kolegi, obvladali pa so ga šele klubski varnostniki. Od njegovih izjav so se ogradili najvidnejši predstavniki kluba, tako predsednik Vivek Ranadive kot direktor Vlade Divac, pa tudi vodstvo lige na čelu s komisarjem Adamom Silverjem, ki je vzelo v bran 49-letnega sodnika, igralec pa je postal tretji košarkar v zgodovini lige, ki bo moral plačati kazen zaradi izraženega sovraštva do gejev, in prvi, ki so ga zaradi homofobije suspendirali za eno tekmo.

»Ponosen sem, da sem sodnik v ligi NBA in da sem gej. Sem eden tistih, ki smo odkrito spregovorili o svoji spolni usmerjenosti in s tem poslali sporočilo vsem mladim športnicam in športnikom, naj se ne počutijo osramočeni zgolj zavoljo tega, kar so,« je ponosno zatrjeval Kennedy, Rondo pa se je branil: »Moje izjave so bile izključno posledica užaljenosti, prizadetosti, razburkanih čustev in pika.«