Rusi pred mundialom z novimi ukrepi proti tujim huliganom

Uradni Kremelj je omenjeno zakonodajo sprejel pred velikimi nogometnimi dogodki kot odgovor na dogodke na lanskem EP.

Objavljeno
17. april 2017 20.59
TOPSHOT-FBL-EURO-2016-MATCH13-RUS-SVK
A. V., STA
A. V., STA
Moskva - Rusija je pred svetovnim prvenstvom v nogometu, ki bo v tej državi prihodnje leto, sprejela ostrejše zakonske ukrepe, uperjene proti tujim nogometnim huliganom. Novo zakonodajo na področju zatiranja nasilja na in ob nogometnih igriščih je že potrdil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruske oblasti so dobile nova nujna in učinkovita pooblastila, na podlagi katerih bodo lažje in hitreje nasilnim navijačem, nogometnim huliganom iz tujine, ki so bili že spoznani za krive ali obsojeni za navijaško nasilje in izgrede, preprečile vstop v državo. Prav tako nova zakonodaja ruskim varuhom reda in miru daje v roke učinkovito pooblastilo, na podlagi katerega bodo lahko za največ 15 dni brez sojenja priprli kateregakoli navijača, ki je med bivanjem v Rusiji kalil javni red in mir, potem pa bodo lahko takšnega navijača izgnali iz države.

Tudi kazni so nekoliko višje. Tisti, ki bodo Rusijo obiskali z namenom izzivati nerede ter jih bodo pri tem ujeli, bo grozilo plačilo denarne kazni v višini 660 evrov ter jim bo za nameček izrečen še varstveni ukrep, sedemletna prepoved udeležbe na športnih dogodkih v državi.

Uradni Kremelj je omenjeno zakonodajo sprejel pred velikimi nogometnimi dogodki ter kot odgovor na dogodke na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji v ospredju katerih so bili tudi ruski nogometni izgredniki. Že letos junija bo Rusija gostila pokal konfederacij, prihodnje leto pa svetovno prvenstvo.