Šampanjec že drugič čaka na šampionsko prho

Tivoli je bil prizorišče številnih športnih pravljic, bo danes dočakal še prvi državni naslov Uniona Olimpije po letu 2009?

Objavljeno
23. maj 2017 23.40
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Res je, da so košarkarji Rogaške v rednem delu lige Nova KBM prekosili Union Olimpijo s 3:1 v zmagah, toda ali jo lahko v finalu premagajo trikrat zapored v šestih dneh? Takšni podvigi so sila redki, ne pa tudi nemogoči. Slatinčani so v nedeljo ubranili prvo zaključno žogo, danes ob 18. uri jih čaka še nekoliko težja naloga v Tivoliju, kjer so gostitelji morali znova ohladiti šampanjec.

V Rogaški Slatini so namreč zamaški ostali na svojih mestih. Ali bodo drevi poleteli proti stropu legendarne dvorane, ki je doživela toliko športnih pravljic, tudi zadnje Olimpijino zmagoslavje v DP leta 2009? Slovenska klubska košarka nas uči, da je možno prav vse, zato bosta letos posebna zgodba tako morebitni 16. naslov Ljubljančanov po maratonskem čakanju kot prvo zmagoslavje Rogaške po finalnem vstajenju od mrtvih. Številke pravijo, da sta bila v dosedanjih 25 odločilnih dvobojih za domačo lovoriko najpogostejša izida 3:0, ki ni več mogoč, in 3:1. Pojavila sta se po devetkrat, sedemkrat pa je zmagovalca odločila peta tekma. Ljubitelje statistike še bolj prepričuje podatek, da nobeno slovensko moštvo ni nadomestilo finalnega zaostanka z 0:2 v zmagah, toda vse se enkrat zgodi prvič. O tem bi lahko veliko povedali košarkarji Tajfuna, ki so predlani osvojili naslov kot peti nosilci končnice.

»Pripravljeni smo na nov spopad. Vemo, kaj moramo storiti, da bi osvojili tako želeno lovoriko, in naredili bomo vse, kar bo v naši moči. Verjamem in zaupam svojim igralcem. Pričakujem polne tribune in podporo za naše moštvo, da bi se tudi mi počutili kot doma, tako kot se je Rogaška na prvi in tretji tekmi finala,« meni Olimpijin trener Gašper Okorn, ki podobno kot Damjan Novaković na klopi Rogaške pred vsako tekmo poskuša odpraviti slabosti in vsaj nekoliko presenetiti tekmeca. Kajpada s taktičnimi podrobnostmi, za večje posege nimata niti časa niti dovolj obsežnega igralskega kadra. Realnost je očitna tudi s preglednice strelcev na prvih treh finalnih tekmah. Vanjo se je vpisalo devet Ljubljančanov, med katerimi so velike razlike, in le sedem Slatinčanov. Strelci za Olimpijo: Oliver in Hrovat po 46 (povp. 15,3), Jefferson 45, Janković 38, Pelko 19, Mulalić in Milošević po 14, Bubnić 12, Barbarič 2; Rogaška: Ferme 60 (povp. 20), Davis 54, Johns 49, Đuranović 31, Šantelj 17, Drobnjak 16, Fon 15.

Najučinkovitejši je 25-letni branilec Tadej Ferme, ob rezervistu Maticu Grušovniku edini, ki je igral za Rogaško v predlanskem finalu proti Tajfunu. Takrat je bil četrti najučinkovitejši v moštvu za Sandijem Čebularjem, Žigo Dimcem in Draženom Bubnićem, v letošnji bitki za naslov meče proti Olimpiji za dve točki 9:16 (56 %), za tri 10:25 (40 %) in proste mete 12:12. Zanimivi so tudi dvoboji med izrazito nizkima organizatorjema igre obeh zasedb, ki jih vso sezono dobiva Darwin Davis. »Bobby Dixon« iz Rogaške Slatine ni le učinkovitejši, temveč izstopa tudi s finalnim povprečjem 7,3 asistence. Brandon Jefferson je doslej zmogel le dve na tekmo in izgubljal 2,3 žoge. Druga primerjava Američanov je skakalno naravnana, Olimpijin krilni center Devin Oliver pa s povprečjem 8,3 za malo prekaša krilo Rogaške Taylorja Johnsa (7,7). Njun prispevek bo zelo pomemben tudi danes, saj je v prvih treh tekmah vedno zmagalo boljše skakalno moštvo.

Iz Rogaške Slatine bodo danes pripotovali v Ljubljano dva organizirana avtobusa in dolga kolona navijačev v avtomobilih. Damjan Novaković jim obljublja, da bodo znali ceniti podporo: »V Tivoliju moramo zmagati in tako izsiliti peto tekmo v petek v naši dvorani. V obrambi moramo igrati z veliko energije, gostiteljem pa ne smemo dovoliti napadalnih skokov. V napadu bo potrebno biti potrpežljiv, žoga bo morala veliko krožiti. Če bomo uresničili vse naloge, bomo zagotovo imeli tudi kanček sreče. Na utrujenost, ki nas je morda stala obeh začetnih porazov v finalu, se ne bomo ozirali, naša 'okrepitev' pa bo tokrat rekonvalescent Dragan Đuranović.«