Sezono začeli prenežno, zdaj so že »pregrobi«

Krka danes z Lietuvosom rytasom ob štartu evropskega pokala, Kazan naslednja postaja za Union Olimpijo.

Objavljeno
15. november 2011 09.45
Posodobljeno
15. november 2011 09.49
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana - S tesno in srečno zmago nad Krko so košarkarji Uniona Olimpije premagali šele prvo oviro v nizu petih zahtevnih gostovanj. V četrtek bodo obiskali Kazan, v soboto Tel Aviv, nato pa še Barcelono in Zagreb, kjer se bodo udarili s Cibono. Ob vrnitvi v Stožice pa jih čaka ovira podobnega težavnostnega kalibra - Siena.

Poleg vrhunskih tekmecev bo za Ljubljančane trd oreh tudi logistika potovanj. V tatarsko metropolo bodo denimo pripotovali v četrtek okoli 2. ure zjutraj in se isti večer pomerili z domačim Unicsom, naslednje jutro pa se bodo že podali na novo dolgo pot v Izrael in se 48 ur po nastopu v Kazanu pomerili z Maccabijem. Možnosti, da bi tekmo v Tel Avivu preložili na nedeljo, kakor v takšnih primerih načelno dopuščajo predpisi lige ABA, niso imeli zaradi prednostnega statusa domačega moštva.

Tekma v Kazanu bo za Union Olimpijo naslednja vzgojna postaja pri oblikovanju moštvenega ustroja. Če si je Sašo Filipovski ob začetku sezone belil glavo, ker so se njegovi košarkarji pretirano bali novih sodniških trendov in previdno ravnali s tekmeci v rokavicah, si v zadnjih tekmah že kar prelahkotno nabirajo osebne napake. Ratko Varda tako proti Galatasarayu kot Krki, v Novem mestu pa si je Danny Green prislužil tri že v dobrih štirih minutah igre in moral na klop. To je kajpada zahtevalo temeljito spremembo taktičnega načrta, saj se je brez Varde porušilo razmerje med zunanjo in notranjo igro, kar je sprožilo neskončne rafale trojk z vprašljivim učinkom.

»Sprva smo res poskušali igrati v obrambi brez pomoči rok, zato nismo bili dovoli agresivni in smo prejemali preveč točk. Zdaj poskušamo igrati bolj čvrsto, posledica pa so osebne napake. Zato pričakujem tretjo stopnjo, v kateri bi igrali čisto in agresivno,« se je včeraj strinjal Filipovski in prikimal tudi mislim o kadrovskih omejitvah. Pa čeprav je Robert Rothbart zelo dobro izkoristil svojo močno omejeno minutažo.

»V evropski košarki nasploh ni več toliko globinske igre zaradi pomanjkanja postavnih in kakovostnih centrov. V ospredju so prvine, kakršni sta 'pick'n'roll' in 'pick'n'pop', primerne za gibljive košarkarje. Pri nas le Varda nudi globinska jamstva in ko njega ni na parketu, moramo poseči po drugačnih sistemih. Močno se poveča pomen metov od daleč, ki jih pa pri nas še ne izkoriščamo dovolj razumno. Popraviti moramo naš ustroj, da bomo nevarni pri vseh prvinah,« je ocenil Olimpijin strateg, ki se zaveda, da njegovo moštvo ne blesti pri metanju trojk. Na ponovitev sklepne kanonade proti Krki pač ni računati vsak dan.

Džikić opozarja Litovce na Krkine navijače

Košarkarji Krke, ki so včeraj nadomestili poškodovanega Curtisa Stinsona z Allanom Rayem, 27-letnim in 188 cm visokim nekdanjim dirigentom univerze Villanova, Bostona, Rome, Ferrare in Montegranara, si ne bi mogli izbrati bolj privlačnega, a tudi zahtevnega tekmeca ob začetku evropskega pokala. Drevi ob 20.30 bodo gostili Lietuvos rytas, petkratnega litovskega prvaka (nazadnje lani), dvakratnega zmagovalca evropskega pokala (2005 in 2009) in v zadnjih sezonah skoraj stalnega udeleženca evrolige, ki je letos obtičal na zadnji stopnici kvalifikacij proti Galatasarayu. Dvoboj bo imel poseben čar, saj goste iz Vilniusa vodi Aleksandar Džikić, ki je popeljal Novomeščane do dveh naslovov slovenskega prvaka, lani pa tudi do zmagoslavja v pokalu eurochellenge.

Džikić ima na voljo kakovostno zasedbo, v kateri izstopajo reprezentančni center Jonas Valančiunas (njegova zamenjava je Makedonec Predrag Samardžiski), krilni center Lawrence Roberts, krili Arturas Jomantas in Mindaugas Katelynas ter branilci Tyrese Rice, Ronaldas Seibutis in Paulius Dambrauskas. Lietuvos rytas je svojo moč potrdil v litovskem DP, v katerem vodi z izkupičkom 7:0, v severno-vzhodni regionalni ligi VTB pa je dobil pet od šestih tekem. Edini poraz je doživel proti ukrajinskemu Azovmašu, ki bo skupaj s francoskim Le Mansom prav tako Krkin rival v skupini F evropskega pokala. V »top 16« tekmovanja vodita prvi dve mesti v vsaki skupini.

»Zavedam se, da me bodo po tekmi obhajali mešani občutki, saj sem v Novem mestu preživel dve zelo lepi in uspešni leti. Če bi lahko izbiral, si zagotovo ne bi določil Krke za tekmeca. Njeno moštvo je resda spremenjeno, toda okostje je še vedno podobno. Moje igralce sem opozoril, da so Novomeščani energični in agresivni, polovica moštva pa je skupaj že vrsto let, kar je lepa prednost. Ker so naši fantje navajeni igrati pred veliko večjimi tribunami, sem jim tudi dejal, da je dvorana Leona Štuklja sicer majhna, toda zelo hrupna, saj imajo gostitelji zveste navijače. Zato bomo morali dati vse od sebe,« je pred obiskom Dolenjske ocenil Aleksandar Džikić.